Eesti Sommeljeede Assotsiatsiooni president Kristjan Markii tõi stuudiosse kaasa neli põnevat ja silmiavavat jooki. Kui nii mõnedki on Lombardiast pärit Lambruscot mekkinud või vähemasti sellest kuulnud, siis Sparkling Shiraz kuulub pigem siin tundmatute veinide hulka. Samuti on seda Portugalist pärit Baga viinamarjast valmistatud oksüdeerunud noodiga vahuvein, aga ka teine leid Itaaliast, Brachetto marjast valmistatud magus dessertvein, mis on pigem frizzante vahuastmes.


“Punastest viinamarjadest on vahuveine toodetud vahuste veinide sünnist saati, kuid enamasti on need klaasi valades ikkagi valged veinid,” selgitas Kristjan Markii. Pinot Noir marjast šampanjad on näiteks kirkalt heledad. “Samas tunneb maailm laia valikut punaseid vahuveine, mis Eesti tarbijateni enamasti ei jõua. Kuid kui hästi avatud silmadega ringi liikuda ja teada, mida otsida, on võimalik täitsa põnev valik ka meie kaubandusest kokku koguda,” julgustas Markii.

Igale joogile siin maailmas on aeg ja koht, samasugune lugu on ka punaste vahuveinidega. Lambrusco tuleb nii kuivas kui magusas vormis ja sobib vastavalt kas hea lihatüki või hoopis magustoidu kõrvale. Vanemad aastakäigud pakuvad aga võrreldes noorte veinidega täiesti teistsugust elamust.

Kui peaksime nimetatud jookidest esile tõstma ühe, siis on selleks Peter Lehmanni toodetud Sparkling Shiraz nimega Black Queen. 2012. aastakäik pakub elamuse, mis tõenäoliselt ka kogenud veinisõprade maitsemeeli erutab. Vahusus on unikaalne lisand, mida enamasti punasest veinist leitud nüansside kõrvale ei ootaks.

Mekkisime neid nelja põnevat punast vahuveini:


Küsimuste ja ettepanekutega kirjutage meile aadressile vala@delfi.ee. Jälgige meie tegevusi ka sotsiaalmeedias: Facebookis ja Instagramis.

Kuula järjekordset joogisaate “Vala välja!” lindistust siit:

1x
00:00