Saates tuleb juttu ka teismeliste erinevatest toitumishäiretest. “Kõige äärmuslikum juhus on vist see, kui laps tunneb ennast juba sellepärast pahasti, et on kõhu täis söönud ehk tunneb ennast süüdi sellepärast, et on näljatunde kustutanud.”

2. Priit Lumi tutvustab kõhubakterite mitmekülgset maailma Eesti teadlased on kõhubakterite eluolu viimastel aastatel uurinud mitmeid kordi. Selle tulemusel on nüüd sündinud unikaalsed kiudainesegud, mis võib osutuda kiirteeks hea seedimise juurde. Kuid ainult sellest jääks loomulikult väheks. Lisaks arendavad teadlased välja unikaalset Tervisekonto veebiplatvormi, mis kogub kokku kõik sinu terviseandmed.

Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arendusekeskusse tööle asudes hakkas Priit aru saama, miks ohtralt valku süües kahekordistus hoopis tema keharasva protsent, mitte lihasmass, ja kuidas üksluine toiduvalik ka tegelikult tervist mõjutama hakkab.

3. Kaarel Adambergiga tuleb juttu tõsiasjast, et meie kõhubakterid võivad väga kergesti nälga jääda. Mis siis täpselt juhtub ja miks osad kasulikud liigid võivad sootuks kaduda?

Pikemalt teeme juttu sellest, kuidas tänapäeva moodsad dieedid nagu keto, aga ka veganlus ja kiudainevaene toit kõhubakteritele mõju avadlavad ning mitu toidukorda päevas neile kõige enam meeltmööda on.

Eraldi teemana käsitletakse ka beebide seedetrakti mitmekesisust ning seda, mida ema saab ära teha, et beebi kõhubakterite olukord oleks positiivne. Lapse mikrobioota areng hakkab juba emaüsas, kuid ühtteist saab ära teha ka hiljem.

Lisaks jagab Kaarel soovitusi, kuidas kõhubakterid õnnelikuna hoida. Huvitav seos on sellel näiteks toore kartuli ja mitte veel liiga valmis banaaniga.