Taluliidu projektijuhi Gelis Pihelgase sõnul oli osavõtt taas väga aktiivne: „Käesolev aasta eristus eelmistest kasekäsna toodete rohkuse poolest. Iga aastaga muutuvad ka pakendid loodussõbralikumaks ja kujundused kaunimaks.“

„Kõige populaarsem kategooria oli taas juustude kategooria, kuhu esitati 11 toodet. Üllatuseks oli nii hea valik jäätiseid erinevatelt tootjatelt,“ lisas Pihelgas.

Toidutehnoloogist hindamiskomisjoni esimees Rain Kuldjärv tunnistas, et selle aasta võitjate valimine oli väga raske töö, sest konkursile esitatud toodete kvaliteet oli ühtlaselt kõrge. „Väga meeldiv oli näha erinevaid leidlikke ja põnevaid tooteid, millede valmistamisel oli kasutatud erinevaid kodumaiseid loodusande. Näiteks jäid meelde ebaküdoonia ehk nn põhjamaise sidruni kasutamine mitmes erinevas tootekategooriates, musta pässiku ehk kasekäsna erinevad tooted, põnevad kääritatud joogid, maitseküllased juustud ja kohupiimakreemid, kuivatatud kuusevõrsed ja veel palju muud,“ ütles Kuldjärv.

„Mul on hea meel, et tublid talupidajad leiavad aega panustada tootearendusse ning kas iseseisvalt või mõne põneva koostöö tulemusena on valminud sensoorselt väga mitmekülgsed ja loomulikult maitsvad tooted. Soovin jõudu ja tublit pealehakkamist ka järgmisteks aastateks!” lisas Kuldjärv.

2021. aasta parim talutoit võitjad selgitati välja järgnevates kategooriates:
Parim talutoit 2021 – Piesta MUST
Parim tervisetoode 2021 – Vinkymon Küüslaugukrõps
Parim piimatoode 2021 – Nopri Kohupiimakreem Muraka
Parim juust 2021 – Andre Salute Me3
Parim pagaritoode 2021 – VildiVilla Odra karask jõhvikate, aniisi ja tumeda šokolaadiga
Parim maius 2021 – Külm talujäätis “Pistaatsia”
Parim lisand 2021 – Piesta õunamarmelaad
Parim valgutoode 2021 – Muhu Liha Lamba aba eelküpsetatud
Parim alkoholivaba jook 2021 – Piesta MUST
Parim alkoholiga jook – Tori siider „Brut“
Parim Põhja-Eesti toode – Vinkymon Küüslaugukrõps

Hindamiskomisjoni kuulusid: Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse tootearendusspetsialist Rain Kuldjärv, Scheeli restorani omanik Rein Beljaev, Eesti Peakokkade Ühenduse juhatuse liige Koit Uustalu, toidublogija Tuuli Mathisen, laulja Luisa Rõivas, Maalehe ajakirjanik Argo Ideon, ETKL nõukogu liige Marika Parv, Talu Toidab juhataja Kristeli Veimann, Maaeluministeeriumi põllumajanduspoliitika osakonna valdkonnajuht Kerli Nõges, Põhja-Eesti toidupiirkonna projektijuht Eha Paas, ERMi ajaloolane Anu Kannike ja EAS äriturunduse tiimijuht Kristiina Kästik.