Spinat on eriti rikas K- ja A-vitamiinide poolest. Juba 25 g seda delikatessi täidab päevase K-vitamiini vajaduse ja 100 grammi annab teile peaaegu poole päevas vajalikust A-vitamiinist.

Mõlemad vitamiinid on vajalikud arvukate elutähtsate funktsioonide jaoks. K-vitamiini tuntakse eriti vere hüübimist soodustavana ning A-vitamiini vajavad silmad, immuunsüsteem ja nahk. Mõlemad mõjutavad ka luude tervist.

Beebispinat sisaldab pisut rohkem valku kui roheline salat: umbes 2,3 g / 100 g.

100 g beebispinatit sisaldab ka umbes 3 g alfa-linoleenhapet, polüküllastumata rasvhapet, mis on tervisele oluline. See muundatakse kehas bioaktiivseteks aineteks, mis toetavad nt. vererõhu reguleerimist, neerufunktsiooni ja immuunsüsteemi.

Beebispinat sisaldab kahte karotenoidi: luteiini ja zeaksantiini, mis kaitsevad silmi katarakti ja vanusega seotud degeneratsiooni (kollatähni degeneratsiooni) eest. Viimane on meie laiuskraadidel kõige levinum nägemise ja pimeduse põhjus vanemas eas. Mõne uuringu kohaselt kaitsevad need kaks ainet ka soolevähi eest.

Lõhe on imeline oomega-3 rasvhapete allikas.

Lihtsalt öeldes, oomega-3 on põletikuvastane ja oomega-6 põletikku soodustav rasvhape. Põletikulised protsessid on iseenesest meile vajalikud ja olulised, kuid neid peab hoidma kontrolli all. Umbes nagu tuli — kontrollitud tuli on abiline, kontrolli alt väljas tuli hävitab kõike oma teel, vahendab paleo.ee.

Igapäevases kiir- ja valmistoidus on oomega-3 väga harv külaline. Pea kõik taimsed rasvad sisaldavad aga ohtralt oomega-6- rasvhappeid. Peale õlitaimede leidub oomega-6-rasvhappeid ohtrasti ka teraviljas.

Oomega-3 kasulikkus on tähelepanuväärne. Lisaks põletike taandumisele väheneb risk haigestuda erinevatesse haigustesse, nahk on parem, luustik tugevam ning liigesevaevused vähenevad. Oomega-3-rasvhapped tõstavad rakkude insuliinitundlikkust ja kaitsevad diabeedi eest. Häid rasvu on vaja selleks, et rakud oleksid terved. Rakkude kahjustus on väga paljude haiguse tekkepõhjus. Näiteks häirib see diabeedi puhul insuliini toimet.

Vaja läheb:

2 tk lõhefilee (a 150 g)
1 küüs küüslauku
2 suurt peotäit spinatit
kookosõli
2 pikka oksa kobartomatit
sidrunimahla (soovi korral)
soola
musta pipart

Valmistamine:

Aseta lõhe ahjuplaadile. Lõika küüslauk õhukesteks viiludeks ja laota paarisentimeetriliste vahedega kalale. Soovi korral maitsesta soola-pipra ja sidrunimahlaga. Kuumuta spinat pannil kookosõliga läbi ning aseta samuti kalale. Puista kala kõrvale kobartomatid. Küpseta 200-kraadises ahjus 30–40 minutit.