Nagu ka kahes varasemas saates palusime ka Igoril tuua välja kolm lõbusat fakti meie saate peategelase kohta:

  1. Shiraz, räägime siinkohal Austraaliast, on üks vähestest punastest viinamarjasortidest, millest tehakse traditsioonilisel meetodil punast vahuveini. Sparkling Shiraz tuleb Barossa Valley’st ja on saadavad ka Eestis – soovid lähemalt tutvuda, siis kliki SIIA! See on ühtlasi populaarne vein austraallaste jõululaual.
  2. Kaks legendaarset Syrah’ kasvatamise kohta Prantsusmaal on Rhone’i orus asuvad Côte Rôtie ja Hermitage. Kui Bordeaux’s oli 18. sajandi lõpul külmem periood, kus sealsed klaretid ehk punased veinid tulid kehvakesed, hakkasid veinitegijad just Põhja-Rhone’i poole kiikama. Nii osteti Hermitage’ist Syrah veini, segati kohalikuga ja müüdi ikka Bordeaux’ nime all. Seda hakati nimetama hermitažeerimiseks. Kui pättus välja tuli, oli tegemist muidugi skandaaliga, ent tegelikult armastavad garaaživeinide valmistajad taolisi segusid siiani. Lihtsalt neid veine saab nüüd müüa oluliselt ausama näoga ja Vin de France’i nime all.
  3. Üks isiklikum lugu ka. Enne, kui Igor veinimaailma põhjalikumalt sukeldus, sattus ta Shiraziga kokku küll, ainult et Austraaliast pärit Yellow Tail’i ja BIN 555 kujul. Toona tundus igati kena kraam. Nüüd tundub, et alustamiseks ongi ehk hea kraam, aga tõeliselt maitsev vein tuleb ikkagi mujalt. (Võib juhtuda, et saate käigus saab selles osas lähemat selgust.)



Ajaloost: Esimest korda mainis Syrah’d Plinius Vanem, keda teame muu hulgas ajaloolase ja kirjanikuna. Igati tore mees, kes käis mööda maailma ja dokumenteeris erinevaid igapäevaelu valdkondi. Üks ala, mis teda väga paelus, oli veiniviljelus. Aastal 77 A.D. kirjeldas ta veini, mis oli tehtud Vienne’i linna juures Rhone’i lähedal ja mida ta nimetas Vin de Vienne’iks, viinamarja aga Allobrogicaks. Syrah nime seega toona veel ei kohanud, aga marjast sai märk ajalukku ometigi. Muide, Syrah lapsevanemateks on kaks üsna haruldast tegelast, Dureza ja Mondeuse Blanche.

Peamised aroomid:
tumedad marjad nagu põldmarjad, mustsõstrad, mustikad, küpsed kirsid, ploomid. Iseloomulik on ka must pipar.


Syrah sünonüümid:
Shiraz, Sirac.
Lisaks erinevatele stiilidele Uues ja Vanas Maailmas on Syrah ka oluline koostisosa mitmes segus. Tuntumateks on küllap Lõuna-Rhone’i GSM segud (ehk Grenache, Syrah, Mourvèdre). Ja kui sealjuures veel Châteauneuf-du-Pape’ile mõelda … Mõned kohad, mille nime taga on Syrah mari: Hermitage, Crozes-Hermitage, Cornas, Côte-Rôtie, St. Joseph.

Kõrvalmärkus: nii mõnigi kord kiputakse Syrah’ga seostama sellist marja nagu Petit Sirah. Ei, see ei ole väiksem versioon Syrah’st, vaid täiesti eraldiseisev marjasort, üsna haruldane pealegi. Nii palju küll, et Syrah on üheks Petit Sirah lapsevanemaks. Teiseks on Peloursin (ja kui te sellest ei ole midagi kuulnud, on täiesti arusaadav, see on nimelt väljasuremise äärel).

Veinid, mida saates mekkisime (iga veini kõrvale soovitab Igor saates ka sobilikke sööke):


Stuudios rääkis viinamarja ajaloost ja olemusest sommeljee Igor Sööt, kuulasid veiniõppurid Keiu ja Martin. Erilised tänud lähevad saate toetajale Eesti Sommeljeede Assotsiatsioonile, kes saatis stuudiosse nii oma sommeljee kui maitsmisele tulnud veinid. Küsimuste ja ettepanekutega kirjutage meile aadressile vala@delfi.ee. Jälgige meie tegevusi ka sotsiaalmeedias: Facebookis ja Instagramis.

Kuula järjekordset joogisaate “Vala välja!” lindistust siit:
1x
00:00