Kuid jätame halamise, sest enamik häid ja veel paremaid toidukohti tõusid uuesti jalgele, avasid oma uksed ning pakuvad elamusi nagu varem. Samas on eest ootamas ka palju uut ja põnevat ning mis selle juures väga põnev: paljud uutest must go kohtadest asuvad Tallinnast eemal. Niisiis … fööniksid ja uued tulijad.

LEE restoran

Tallinna ehk kõige põnevam uudis tuleb vanalinnast, kus restoranist Leib sai restoran Lee. Ning nagu kirjutab uue toidukoha peaarhitekt, sommeljee Kristjan Peäske, siis on Lee esiisade tulekolle, mille ümber kees elu ja kus valmis maitsev kõhutäis, mida jagas kogu lõkkeäärne kogukond.

„Meie toidulaua kese on alati kohalik tooraine, pärinedes väiketootjatelt ja sõpradelt Eesti taludes ning metsades, mida rikastame kogemuse ja maitsetega mujalt maailmast. Meie, eestlased, oleme ajas alati muutuvad olnud ning seda peegeldab ka Lee söögilaud, olles kohalik, hooajaline ja kaasaegne,” kirjeldab Peäske uut restorani.

Lee köögis toimetavad peakokkadena koos Annika Uibo ja Hiro Takeda ehk eestlane ja kanadalane, kelle teed ristusid maailma kokanduse Mekas Kopenhaagenis. Neid juhib uute maitsete loomisel juhtmõte, et toit on sild suhete loomisel.

Restoran LEE.

Meremaa Sadama Resto

Tõstamaal Väratis asus kunagi Eesti üks suuremaid kalatehaseid, mis töötas kuni Nõukogude Liidu lagunemiseni. Alles nüüd aga anti kohalikele hakkajamatele inimestele võimalus Väratis taas sadamat pidada, mis tähendas kohe, et tekkis nõudlus ka restorani järele. Alguses avati kohvik, mis aga selleks hooajaks on muutunud peakokk Timo Otstaveli käe all restoraniks.

Resto hoiab jõuga kahte liini: esiteks kohalik tooraine ja teiseks Eesti-Itaalia toidukultuuri segamine. Menüüs on kindlalt erikohal aga räim ja muud Pärnu lahe kalad, samas on mereannirohke menüü põimitud Itaalia köögiga — ehtsas kiviahjus valmivad näiteks käsitööpitsad.

Ümberkaudsetest taludest ja majapidamistest tulevad nii kanamunad, maitsetaimed, juurviljad, köögiviljad, puuviljad, mesi kui ka kangemad joogid. Veinid on välja valitud aga Itaalias kohapeal ja mitmed veinikaardil olevad veinid on Eestis saadaval eksklusiivselt vaid Meremaa Restos.

Meremaa Sadama Resto.

Poko & Toko

Ideoloogiast, et igas linnaosas peaks olema oma hea toiduga restoran, hoogu saanud mehed lükkavad sellel suvel Tartus ja ka Pärnus hoo sisse projektidele, mis on saanud inspiratsiooni Haabneemes asuvast aastaringsest rannarestoranist OKO. Taaralinnas, täpsemalt Emajõe kaldal avatakse suveresto TOKO ja suvepealinnas, rannapromenaadil — üllatus-üllatus — suveresto POKO.

Restode valikust ei puudu naturaalse juuretisega kääritatud taignast pitsad, kiired ampsud, kokteilid ja muu mõnus, millega end suvel üllatada. Pärnus on põhiresto kõrval ka väiksem einela, kutsutakse seda POKO B, mis pakub suviseid sushi’sid ja salateid. Kvaliteet liigub väiksematesse linnadesse.

POKO

Kiix Tallinnas & Põks

Kui aga rääkida baaridest, siis ka siin ei ole niisama istutud ja munetud. Noblessnerisse baari nimega Kaif loonud mehed kolisid pisut tagasi linna poole ja avasid Patarei Merekindluse hoovis uue tiksumispaiga nimega Kiix. Pärnu rannas aga avas oma nii-öelda nähtamatud uksed rannakõrts nimega Põks, mis pakub rannapromenaadil tõelist ajamahavõtmise võimalust heade kokteilide, rannaliiva ja kergemate ampsudega. Ning loomulikult on sealkandis avatud ka Väike Kuuba suvepealinna mojito-baar. Tegevust peaks jätkuma.

Mehed, kes lõig baari KIIX.

Linnast kaugemad ja tulevased einelad

Kui aga soov linnast kaduda, kuid mitte pühkida suust head maitsed, siis pole sellel suvel variatiivsuse pärast vaja muretseda. Lõuna-Eestis avas sealses siidrikojas uksed hubane Kodas Restoran. Veelgi enam aga lõunasse põrutades saab Rõuge kandis astuda sisse Andri-Peedo kitsetalu kohvikusse, kus menüüs imelised toidud erinevatest talus kasvanud toorainetest. Ütleme nii, et kits on au sees! Saarele aga minnes võtab näljaseid vastu õlletehase Pöide loodud Grillhouse. Nälga pole hirmu jääda.

PS. On olnud kuulduseid, et Mon Repose punt tippkokk Vladislav Djatšukiga eesotsas on augustis avamas Tallinnas pagarikoda-deli-restot nimega Päris. Põnev!

Andri-Peedo kitsetalu kohvik.