Mina kasutasin siin pirukas 18 kuud laagerdunud ja pikantse alatooniga rohelises pakendis olevat Džiugase juustu. Kindlasti on põnev ka teisi maitsekooslusi katsetada ja iga erineva juustuga saab pirukas pisut erineva varjundi.

Rääkides veel Džiugase juustudest, siis juustu valmistatakse ainult parima kvaliteediga piimast, mida kääritatakse spetsiaalsete piimhappebakterite kultuuride ja ensüümidega. Juust laagerdub suurte ümmarguste juustukeradena kontrollitud tingimustes ja temperatuuril, mis tagab ühtlase hea kvaliteedi. Sarnaselt paljude kvaliteetsete laagerdunud juustudega muutuvad ka Džiugase juustu vanimad sordid helbelisteks murenevateks tugeva soolaka ja vürtsika maitsega juustudeks, mida sobib nii toidu sees kasutada kui ka juustuvaagnale sättida. Kindlasti tasub katsetada erinevaid sorte kõrvuti, siis on eriti hästi aru saada maitsevahe ja juustude erineva iseloomuga elegants. Üldjuhul võib Džiugase laagerdunud juustusid kasutada sarnaselt juustumaailma superstaari parmesaniga alates pastale riivimisest kuni juustuvaagnale sättimiseni välja.

Põhjata juustupirukas kodujuustu, singi ja paprikaga
Kogus: kaheksale

70 g võid, sulatatuna

100 g hapukoort

3 muna

180 g Džiugase juustu, peenelt riivituna

300 g kodujuustu

1 dl speltajahu

150 g suitsusinki, tükeldatuna

1 punane paprika, tükeldatuna

Peotäis värsket hakitud tilli (võid kasutada ka tüümiani, peterselli, murulauku vm ürte)

1–2 tomatit, viiludena

Soola ja pipart

Sega omavahel sulatatud või, hapukoor ja muna. Lisa riivitud juust, aga jäta osa juustu ka pirukale peale puistamiseks. Sega juurde ka kodujuust, speltajahu, sink, paprika ja hakitud till. Maitsesta soola ja pipraga.

Kalla saadud segu 24–26 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse vormi. Laota peale tomativiilud ja kata ülejäänud riivitud juustuga. Küpseta 180 kraadi juures 35–45 minutit või seni, kuni pirukas on pealt kuldne.

Tõsta ahjust välja ja lase veidi jahtuda, enne kui lahti lõikad. Juurde võid pakkuda värsket salatit. Pirukas maitseb hästi nii soojalt kui ka külmalt.

Jaga
Kommentaarid