Tooteid saabus suurele maitsetestimisele alates kõige ehedamatest kommidest kuni küpsetamist vajavate lihadeni välja. Kõik Toiduakadeemia ahjud ja pliidid ning külmikud uhasid sel päeval tööd teha, et žürii saaks parimate toodete üle otsustada täpselt nii, nagu me kodus neid käsitseme. Hindamiseks oli 21 kategooriat, igas kategoorias tõstsime esile 1–3 väljapaistvamat , mis saavad õiguse tähistada võitu vastava märgisega.

Foto: Kadri Valsberg

Žüriisse kuulusid Oma Maitse peatoimetaja Siiri Kirikal, toimetajad Margit Arndt-Kalju ja Mari Skuin, toitumisnõustaja Teele Teder ja toidutoimetajad Tuuli Mathisen, Mari-Liis Ilover ja Kadri Valsberg.

Parim PUU- JA KÖÖGIVILJATOODE


Puu- ja köögivilju on parim süüa töötlemata, kuid anname aru, kõigeks ei ole alati aega. Ka hindasime kõrgelt selliseid tooteid, mille toorainet Eestis ei kasva, kuid millest tehtud toode oleks võimalikult naturaalne.
Foto: Kadri Valsberg

Salvesti ökoloogiline mangopüree
Mangopüree igas asendis! Vahva, koostises ongi ainult mango. Lõhn on hea, suur ja naturaalne, maitse tugev. Jäätise peale parim. Aga muidugi saab kasutada kõikjal: kookides, smuutides, kastmetes ja beebipüreeks. 450 g 3.29–3.55

Naadi Marjatervik
Kolm toodet ühes pakis: erinevad toortoiduna käsitletavad marjarullid. Üsna kallis toormaius. C-vitamiini on palju ja hea on ka see, et rullid pole nätsked. Vürtsid, peamiselt kardemon ja kurkum, on peenelt paika aetud. Segusse kuuluvad chia-seemned ja rafineerimata roosuhkur. 3.50

Marck’si köögiviljakrõpsud
Päevalilleõliga küpsetatud mõnusalt krõbedad juurikalaastud on veidi mõrkjas-magusad ja õrnalt soolakad. Pole väga õlised. Leidsime pakist pastinaagi, porgandi, peedi ja bataadi. Ehtne juurika-assortii. 75 g 1.89

Parim KUIVAINE


Igas kodus on olemas pakk jahu, teine pastatoodet ja mõni selline kuivainepakk, mis “reedab” sinu toitumiseelistusi. Eelkõige hindasime siin rühmas toodete naturaalsust.

Foto: Kadri Valsberg

Kalewi nisujahu T405
Küpsetajal alati kindla peale minek, selle jahuga õnnestub kõik, tainas saab hea konsistentsi. 405 tähendabki, et see on kõige heledam nisujahu ja heade küpsetusomadustega. Siiri: “Kas sa küpsetadki sellega?” Tuuli: “Jaa, ikka – õige sageli.” 1 kg 0.79
Semperi gluteenivaba taglia-telle-pasta munaga
Mais, riis, kartulitärklis ja muna on gluteeniga kimpus olijatele tõeliselt hea asendus ja tagliatelle tuleb neist veenev. Pastalindid saavad heledamad, aga hoiavad hästi kuju. Hamba all mõnusalt nõtked, mitte kuivalt jahused – ja see on paljude jaoks isegi parem kui al dente. 250 g 3.59

Tartu Milli fusilli durumnisujahust
Kindlalt keerdu hoidev pasta on võimeline kastet igast küljest kallistama. Väga hea hinnaga. Kuumtöötluskindlad, keetes ei muutu pudruks, head ka vormiroogades ja praetult – kes pastat üleküpsetada armastavad. 500 g 0.79

Parim KASTE


Kastme puhul saab müügiedus määravaks maitse, kuid see on tooterühm, kuhu saab piltlikult öeldes sisse segada palju üleliigsetki. Viimase aja trend on taas naturaalsuse suunas. Ja siin aitavad palju kaasa pakendamise uued võimalused.
Foto: Kadri Valsberg

Salvesti veganmajonees
Annab silmad ette paljudele nn päris majoneesidele, matkib neid üsna hästi ja on üllatavalt okei. Sinepit on ka tunda ja kurkum annab värvi. Valmistatud rapsiõliga ja ilma säilitusaineteta. Majoneesist mõeldes tuleb alati ette teatud standard ja see majonees vastab sellele täielikult. Tore kreemjas kodumaine toode, võileival kohe täitsa päris. 420 g 2.39–2.55

Gourmet Clubi India-mango-karrihummus
Muudkui määri saiale või steigile ja naudi! Vägev tekstuur, tasakaalus maitsed, saad täpselt selle, mida ootad, ilus ja mugav pakend. Mango ja karri duett paneb vaatama India lennupiletite järele. 200 g 2.89

Treppoja Sahvri mesine sinepikaste
Gurmeekaste, kus on palju maitset ja see on väga intensiivne. Magusvürtsikas, sobib sealihaga, juustuvaliku juurde, aga ka taine seasink ei ütleks sellest ära. Till tuleb alles lõpus, kaste oleks nagu just kokku segatud. Vabalt võiks ka kana- või sealihale marinaad olla, sinep ja mesi ei peta kunagi. Hoiab kokkaja aega tublisti kokku. 160 g 3.70–4.20

Foto: Kadri Valsberg

Parim PAGARITOODE


Leivad ja saiad on ühed enimostetud tooted üldse. Seega on väga tähtis, et me sööksime leiba rohkem kui saia. Et pagaritooted poleks ülemäära magusad ega soolased. Neid ei pea turgutama säilitusainetega. Nõudmisi on terve plejaad.
Foto: Kadri Valsberg

WASA näkileivad kaneeliga
Mõnusad krõbistised. Kaneel nagunii suurendavat kehas õnnehormoonide taset. Kaneeli ongi siin täitsa palju – seega õnneleivad. Peale määriks ja laotaks juustu, rohelist kraami, hummust. 330 g 2.99

Fazer Street Foodi Lapi leib kaeraga
Pehme latakas, kus katet hoiavad paremini peal sisse torgatud augud. Määri peale, mida tahad, või torka hoopis minipitsana ahju. Elus ei ole probleeme, kui seal on Lapi leib. 180 g 1.39

Chef Lundeni BBQ -kaera-ciabatta
Hea purakas, grilli vahele pistes lausa täiuslik. Nimetuse võiks tootja üle vaadata, see on eksitav: mitte ciabatta pole kaerast, vaid rebitud kaerast täidis on seal vahel. Seetõttu muidugi väga töödeldud toode, aga üllatavalt hea. Täheühend “BBQ” ehmatab veganit eemale, aga siin tootes täitsa ilmaaegu. 200 g 2.49–2.69

Parim PIIMATOODE


Piim on nii iseendastmõistetav toiduaine, et klassikalises olekus saame oma auks ja uhkuseks pidada mahedaid täispiimasid, toodetena aga mahedat valikut. Kõrgpastöriseeritud tooted näiteks ei kuulu meie igapäevasesse toidukultuuri, isegi kui on tipptasemel tehtud.
Foto: Kadri Valsberg

La Muu Sandwich – vanillijäätis kakaoküpsistega
“Oh, see on äge!” Väike jäätis – alati ju ei tahagi suurt süüa. Küpsised on tugevad, rasked, kodused cookie’d, ilma paberita nii tihked ja kõvad hammustada, et jäätis kipub vahelt välja vajuma. Aga paberi sees ehk ikka söödav. Küpsistes on ka soolahelbeid tunda. Jäätises flirdib sööjaga päris vanilli ekstrakt. Võlusõna on “balanss”: krõbe, pehme, magus, soolakas. Lastele meeldib ka. Üks degusteerija: “Ups! Unustasin, et degusteerimisel ei pea kõike lõpuni sööma! Mul sai kõik kohe otsa – nii hea.” 1.75–2.10

Mo Saaremaa või (82%)
Puhas, klassikaline. Täidab suu ja katab leiva. Ükski kodukokk ilma hea võita läbi ei saa, sellepärast on või rasvasus ja neutraalne maitse asja A ja O. Maitsevõid võivad olla, tavaline peab olema. 200 g 1.99

Alma puding – šokolaadi-metspähklimaitseline
Hästi kakaone ja koorene puding. Eriti mõnus oma vähese kalorite hulga poolest, seega suurepärane magusaisu leevendaja. Veel hakkab silma lühike koostisosade nimekiri, mis pudingute puhul on väga kiiduväärt! 230 g 0.85

Foto: Kadri Valsberg

Parim JUUST


Toorjuustudest küpsete juustudeni on pikk maa, kuid piima ja koore ehe maitse on see, mille mis tahes pikantses juustus kui võluväel ära tunneb. Kui see on olemas, hakkad otsima teisi vajalikke tunnuseid ja huvitavaid nüansse.
Foto: Kadri Valsberg

Der Grüne Altenburgeri kreemjuust kitsepiimast
“Oo, nii hea, et söö otse purgist!” Ülipehme, delikaatne, nagu vahustatud juust. Universaalne selle poolest, et saab kasutada nii soolastes kui magusates toitudes. Kits on vaevu aimatav. Puhas. Igaks juhuks olgu öeldud, et kitsepiimast toorjuust on ka laktoosivaba. 150 g 2.25

E-piima grilljuust
On grilljuuste, mida pannil praadida üldse ei anna. Seda saab! Juust on pakendisse pakitud lausa viilutatult ja pakendil eemaldub pealmine kile nagu naksti! Püsib praadides hästi koos, sisu jääb pehme ja sulnis. Ei ole ka ülemäära soolane. Väga mõnus leid! 330 g 3.89

Estoveri Piimatööstuse Eesti juust täispiimast, kolm kuud laagerdunud
Klassikaline juust, milleta me oma võileivakultuuri ette ei kujuta, rääkimata roogadest, kuhu kulub peotäite kaupa head riivitud juustu. Puhta maitsega, vähesoolane, kergelt hapukas. 450 g 4.50

Parim VEGANTOODE


Vegantoodete puhul on koostisosade loetelu läbilugemine hädavajalik. Mida lühem nimekiri, seda parem. Aga vahel saavutatakse vajalik väga erinevate naturaalsete toiduainete segamisega. See oleks parim, ideaal lausa.
Foto: Kadri Valsberg

Keiju laktoosivaba rapsiõlimargariin kaera põhjal
Üllatust kui palju! Koostisesse kuuluvad rapsiõli, kookosrasv, shea-või ja kaerajook. Lisatud on A- ja D-vitamiini. Mingit häirivat margariini maitset pole. Koostis on kreemine ja võie on ka külmikus alati pehme. 400 g 1.79

Super Fudgio iiriskommid
Täitsa päris iiris, isegi hammaste vahele jääb kinni, nagu peab – see just ongi mõnus. Kui magusaisu tuleb, siis on hea võtta. Kookos hoiab end delikaatselt põhimaitse varjus. 150 g 2.99

Hellmann’si veganmajonees
Uskumatult hea konsistentsiga. Maitses on tunda sinepit ja palju veiniäädikat, seega üsna hapukas – sobiks hästi fish & chips’iga, marineeritud kurki ei peaks eriti panemagi. 270 g 2.99

Parim MAHETOODE


Mahetoode sümboliseerib toidutootmise parimat poolt. Kui kasutada kallist ja head toorainet ning toote maitseomadusi on esitletud väärikalt, laulab tarbija süda ülistuslaulu. Kuidas küll on juhtunud, et kogu toit pole selline? Säilitamise tehnoloogiad on sedavõrd kaugele arenenud, et keemilisel kujul poleks säilitajaid peaaegu et enam vajagi.
Foto: Kadri Valsberg

Rand & Rossi vürtsikas tomatipüreesupp
Milline vürts! Maitsetihe tomatipüree on valmistatud käsitööna. Imeilusal pakendil on “kanguseks” märgitud viiest tšillikaunast kaks, kuid eestlase jaoks on seda juba küllaldaselt – väga julgelt maitsestatud, samas mitte liialdustesse mindud. Mõni laps muidugi võib küll nina vingu tõmmata sellise vürtsikuslaksu peale. Raputab päeva käima! 550 g 2.99

La Muu veganisarja šokolaadipähkli-kreemijäätis
Täitsa nagu piimajäätis, ometi on kaerajoogist. Meresool tasakaalustab magusust, pähkel ja kakao on tugevalt tunda. Eesti esimene ökojäätis hoiab taset. 400 g 7.50–8.99

Mo Saaremaa ÖKO mahetäispiim (4,0–4,4%)
Rasvasus annab vahva magusa maitse. Aus ja õige piim, Eestimaa au ja uhkus. 1 liiter 0.99

Foto: Janett Rikkand

Parim SOE LIHATOODE


Lihatoodete riiulid muutuvad suviti ja jõulude paiku hiigelpikaks. Sealt tahame välja noppida võimalikult väheste lisaainetega tooteid. Teine omadus, mis peab paigas olema, on hea maitse.
Foto: Kadri Valsberg

VICI hinkaalid
Nii mõnus ja mahlane, et sellist ei oskakski masstootest oodata. Lõigates valgub puljong seest välja, nagu peab. Täidist on korralikult ja see on hästi maitsestatud, tunda on suurepärane ehe ürtide maitse. Alluvad hästi keetmisele, ei lähe katki. 400 g 2.19–2.49

Chef Lundén vürtsikad kanapooltiivad piri-piri-marinaadis
Õllesõprade kanatiivad, piri-piri paneb need õhetama. Uutmoodi, samas maitsestus on paigas – on julgetud vürtsikust panna, aga parajaks timmitud. Hea, et kananahka pole liiga palju. 700 g 4.69–4.89

FK peedi ja mädarõika toorvorst lambasooles
Käsitöötoorvorst sümpaatses pakendis. Kile on pappkarbist lihtsasti eemaldatav, kui prügisorteerimiseks läheb. Mädarõigas ja peet on mõnusalt tuntavad ja pole ohtugi, et pooles mahus sealihast vorstid tulel tuimaks kuivaksid. Ei lagune ega pudise. Ülimaitsvad! 400 g 3.25

Parim KÜLM LIHATOODE


Foto: Kadri Valsberg

Eestlaste vorstikultuur on omaette klassist. Kõik hea ja parim saagu taastatud ja uued trendid kaasatud. Naturaalsust peab siiski veel eraldi taga ajama ...
Maks & Mooritsa Super Snack Classic
Ülipeenike ja efektselt kahe meetri pikkune snäkivorst sobib saunas suupistelauale. Kui tavaliselt kipuvad sedalaadi tooted olema “imeliku maitsega”, siis siin see mure ei kummita, kõik on hästi. 85 g 1.10

Sigwari täissuitsuvorst Moskva
Väga hea ja ehtne, pekitükkegi just parasjagu. Ilus jõupaberist pakend, nii et vorst sobib kingituseks kaasa võtta, kui sõbrale külla lähed. 1 kg 18.50

Chef Lundeni veisemaksapasteet (35%)
Väga koduse maitsega, vanaema tegi samasugust, porgand sees ja puha. Kui veel tilgake konjakit ka sisse sortsatatud oleks, jõuaks pasteet täitsa tippu. 200 g 1.99

Foto: Kadri Valsberg
Foto: Mari Skuin

Parim KALATOODE


Kui kala, siis võimalikult vaba elu elanud. Kui kala, siis võimalikult vähe töödeldud. Kui suitsutatud, siis võimalikult naturaalselt. Sellised on meie kui tarbija ootused. Kõige selle juures ei tohi muidugi hind -lakke hüpata. On see võimalik?
Foto: Kadri Valsberg

Kaluri praetud heeringafilee koduses marinaadis
Ongi koduse marinaadi maitse, turvaliselt tavaline ja usaldusväärne – öige maitsega, kui öelda saarlaste kombel. Aga miks nii kollane? Sest värvi andma on pandud kurkum. 430 g 2.99

Heimon Kala õrnas soolas vikerforellifilee tilliga
“Graavikas” Saaremaa avamerekasvanduse kalast. Mõnusalt vähesoolane, till pole ülekuivanud maitsega, vaid lisab kerget värskust. 90 g 2.79

Kloksi Smokehouse’i külmsuitsutatud lõhe laimi ja kadakasiirupiga
Väga hea ja intensiivne suits. Lausa nii hea, et lükkab laimi ja kadakasiirupi lihtsalt müügiargumentideks. Mis seal ikka enam maitsestada, niigi juba hea. 200 g 7.90

Parim LASTETOIT


Siin on ainult üks tingimus. Beebi- ja lastetoit peab koosnema üksnes naturaalsetest toiduainetest.
Foto: Kadri Valsberg

Semperi Frukt Mumsi pirni-mangopuuviljapüree
Kuuekuulistele lastele ja vanematele – kohe palju vanematele, kõigile meie puberteedi-ealistele lastele meeldib neid pakke tühjaks imeda. Mango ja pirn on naturaalselt magusad. Aus koostis, mis vastab ootustele ja nimetusele. 110 g 1.29

Parim MAIUS


Magusat soovitatakse süüa nii vähe kui võimalik, aga sel juhul olgu see võimalikult ehe. Selliseid tooteid pole sugugi lihtne teha nii, et säiliksid hästi ja ka maitseksid suurepäraselt.
Foto: Kadri Valsberg

Balbiino ME-3 koore-jogurtijäätis aprikoosi-meemaitselise lisandiga
Hapukust mõnusasti, aprikoos ja mesi täiendavad teineteist. Kuuma ilmaga ideaalne. Jogurt on tunda, aga pole liiga hapu, see tähendab, et puudub jogurtijäätiste tüüpviga, kus süües tekib suhu hapupiima mekk. Ei-ei, kõik on hästi paigas. 90 ml / 55 g 1.09

Kõlleste Kommimeistrite kirsid tumedas šokolaadis
Vahvad pildid pappkarpidel. Šokolaad on peal kuiva kakaotolmuna, sinna on segatud ka maitseained. Kirss on kui maitsekursuse näidisõppevahend: “Šokolaad tahab haput.” Tahab tõepoolest. Mahlakad, mõnusad. 140 g 2.82–3.42

Nordmeli pehme mesi
Tegelikult on seda Viljandimaa mett lausa kolmes vormis: pehmeks keerutatuna, tavamoel ja väikepakendis, nagu ostaks poest topsitäie kohupiimakreemi. Mõnus läbimõeldus. Pehmel meel on tugevalt kärjevaha maitset. Õige, päris, hea. Ja mis põhiline – lusikas läheb alati sujuvalt mee sisse, mitte ei meenuta kaevuri töö-vahendit paekarjääris. 900 g 8.99

Parim EESTI TOODE


Meie oma tooraine, Eestis toodetud, rahva poolt armastatud.
Foto: Kadri Valsberg

Kalewi rapsiõli
Parim praadimisõli, puhas ja ilma mingi kõrvalmaitseta. Sobib ka otse salatisse. 1 liiter 2.29

Sigwari täissuitsuvorst Moskva
Väga hea ja ehtne, pekitükkegi just parasjagu. Ilus pakend, nii et vorst sobib kingituseks kaasa võtta, kui sõbrale külla lähed. 1 kg 18.50

Bresto Lighti juust, neli kuud laagerdunud
Neli kuud laagerdunud kõva itaalia-pärane juust, mis seepärast sobib ka laktoositalumatutele. Itaalia toitude armastajad rõõmustavad eestimaise sobivjuustu üle – kasutusvaldkond peaaegu sama kui parmesanil. 200 g 2.29

Foto: Kadri Valsberg

Parim UUDISTOODE


Kas tehnoloogiliselt või maitsekimbult üllatavad tooted, mis on samal ajal ka uued.
Foto: Kadri Valsberg

Balbiino Smuutike – mustika-vaarikasorbett
Rasvavaba, ometigi siidine ja marjatihe pulga-sorbett. Pole magus ja sobib ka veganitele. Marjapüreed sisaldab sorbett 40%. 60 ml 0.69

Estoveri Piimatööstuse Piimameister Otto toorjuust vanilliga
Parajas suuruses pakend – hea ja lihtne toorjuustukooki teha. Maitselt puhas ja hästi kreemine, veidi on tunda tsitruse, eriti sidruni lõhna. Mõnus tunnistada, et odav vanilliin on üha sagedamini vahetatud kallima, aga eheda vanilli vastu. 400 g hind 2.40

Tartu Milli kartulipannkoogid
Valmissegu, mille saad kärmelt kokku segada. Kartulikotletid hoiavad hästi kuju, tunda on toore riivitud kartuli maitset. Sobivad lisandiks, kuid on head ka iseseisvalt koos kastmega. 180 g 1.59

Parim PAKEND


Hindasime nii pakendi disaini, kasutusmugavust kui keskkonnasõbralikkust.
Foto: Kadri Valsberg

Suti mädarõikaviin
Sihvakas pudel eristub selgelt väiketootjate seas muidu pahatihti levinud koledisainist. Elegantne, eriline, habras, usaldusväärne. Valgusküllane ja läbipaistev pika kaelaga pudel sobiks lausa Peeter I lauale.

Maks & Mooritsa hakklihad
“Miks varem pole sellist pakendit olnud?!” Poole vähem plastmassi kui varem! Seda me tahtsimegi. Vaakumkile lubab hakkliha ka kauem säilitada. Ülimõnus ka sügavkülmas hoida – ei võta ülemäära ruumi. Pakendit saad avada ilma igasuguse vaevata ka käärideta ja see pole kokku sulatatud kilepakendite juures sugugi iseenesestmõistetav.

Nordmeli pehme mesi
Läbimõeldud tootesari. Uudsena mõjub, et mesi on pakitud ka väiksesse nn tava-topsi, nagu oleme harjunud piimatoodete letist neid kaasa haarama. Klassikalise purgi kujundus on samuti korralikult läbi mõeldud. Auhinnale räägib kaasa ka elegantne sildidisain.

Parim IMPORTTOODE


Ei saa me läbi ei naabrite ega kaugete külalisteta. Toidu vallas on valikuvabadusel omaette koht. Importtoote puhul ootame parimat, mis sel maal on pakkuda.
Foto: Kadri Valsberg

Fazer Street Foodi Lapi leib kaeraga
Pehme, meeldiva suurusega, katet peal hoidvate augutäppidega. Hea niisama võide või võiga, aga ka ahjus “minipitsana” – katteks kõik omale meeldiv. Kaer annab mõnusa tervisenoodi. 180 g 1.39

Fernando Ruizi extra virgin’i oliiviõli Hojiblanca
Ühe sordi oliiviõli Hispaaniast. Muud polegi vaja, kui vaid hapusaiatükk sinna sisse susata ja suhu pista. Karge ja pisut kirbe kvaliteetsuutäis vihjab suurele antioksüdantide sisaldusele. Tunda on värskelt murtud tomativarre lõhna. Mõnda ehmatab metallikvärvi pudel, kuid see kaitseb õli päikesekiirtest tekkiva liigse valguse eest. 0,5 liitrit 25.–

Kalamata petimezi
Kreekas valmistatud viinamarjasiirup, puhas glükoos ilma mingi lisamagususeta. Kuumtöötlemata. Elegantselt mõrkjas, nii et parim pannkookide kaaslane. Hommikupudru või kas või fetajuustu peale klapib ka sortsuke. Siinsetel kreeklastel on tulnud pisar silma, kui nad oma vanaemade köögist pärit lapsepõlve maitset on Eestist avastanud. 0,5 liitrit 7.–

Foto: Kadri Valsberg

Parim KUUM JOOK


Selle väikese kategooria esindajad pidid olema omaette nähtused.
Foto: Kadri Valsberg

Coffee People’i ESP Limited Edition EL Agrado, Cauca
Kui kohvi tavajooja ütleks: “Imelik hapu kohv!”, siis baristal ja kohvigurmaanil lähevad silmad selle kohvi maitset tundes põlema. Tasakaalus, parfüümne, pähkline aroom. Mõrkjas maitse on imeheas balansis happega, mõlemat on tublisti. Tunda on punaste marjade mõrkjust, eelkõige jõhvikat. Suud üleni täitev. Hind: 1 kg 54.–

Teepakid Clipper Snore & Peace Organic unetee
Häid teesegusid on palju, kuid mõned jäävad kohe meelde. Seda teed niisama juba ei unusta. Väga aromaatne ja klaar. Hea suupuhastaja ja meelejahutaja. Teesegus mahetoodetud kummel, sidrunmeliss, lavendel, sidrunhein, fenkoliseemned, kibuvits ja rohemünt. 20 pakikest 3.95

Parim KÜLM JOOK


Siia rühma kuulusid nii alkoholivabad veinid kui mahlad ja maitseveed. Hindasime klaari maitset, ehedust ja arusaadavust.
Foto: Kadri Valsberg

Salvesti mahlakas tomatimehu
Väga puhta maitsega paks mehu, kastmelik – peaaegu passata. Pehme ja siidine. Pisikese meresoolaga ja ilma suhkruta. Klaaspudelis. Toob meelde lennukisõidud – seal tahaks just sellist tomatimahla juua. Pudelikirjas lubatakse näpuotsaga optimismi – reipus tõepoolest tulebki seda juues. Kui mehu soojaks ajada, ongi tomatisupp valmis, kitsejuustu ja tüümiani natuke peale. Parim keset tööpäeva. 480 ml 1.59

Värska Natural Plus Goji + Jõhvikas, B-vitamiinid + C-vitamiin
Maitsevesi, aga jood nagu vitamiinitopsi tühjaks. Suhkrut on vähe. Magusa aroomiga, maitselt värskendav, marjamahlane. Lastele suurepärane limonaadi asendaja. 1,5 liitrit 1.15

Liviko Re-Crafted Crafter’s Junibeer
Alternatiivlimonaad džinnitootmise ülejääkidest. Magus, hapu ja mõrkjas – kõik on tunda, kadakamari peesitab maitse-kimbus kõige keskel. 275 ml 1.99

Parim LAHJA ALKOHOOLNE JOOK


Veinid ja õlled on küll ühes pajas, kuid iga jooki vaatlesime eraldi. Hinnati ootuspärast kvaliteeti ja avastati palju häid üllatusi.
Foto: Kadri Valsberg

Sumarroca Cava Brut Reserva 2018
Elegantne aastakäiguvein, maitse mõnusalt paigas ja paks. Suure-pärase maitsepikkusega, maitse kargelt “hammustav” ja värske. 750 ml 13.49

Matua Sauvignon Blanc Marlborough, Uus-Meremaa 2020
Puhas sõõm rohelisi karusmarju ja äsja murtud mustasõstrapõõsaoksi. Mahlane, värske ja kerge. Reibas sidrun soovib kaaslaseks rohelist salatit, oma suure aromaatsusega suurepärane ka niisama ilusa ilma nautimiseks. 10.99–12.99

Casa Charlize Cuvèe Forte Toscana Rosso IGT
Mahlakas poolkuiv vein, mineraal lööb ninna. Tunda on mõnusat -suutäit Sangioveset. Punase veini küps täidlus ja marjasus mõjuvad suurepäraselt suviste grillitud liharoogadega, ka juustudega. 750 ml, 10.99

Sori Brewing Tallinn Hybrid Treats, Estonian Apple Pie & Vanilla Custard 12%
Stout-tüüpi õlu, mida võiks vabalt “süüa” nagu magustoitu. Lonkshaaval. Täidlane. Mõru. Paks ja tihe. Kreemine ja magus. Kõik see korraga. Karamellist õunakoogi maitsega stout’i saad ka jäätisepalliga serveerida. 33 cl 5.99

Parim KANGE ALKOHOOLNE JOOK


Kanged joogid on muutumas aina huvitavamaks tänu maitselisanditele. Mis küll võiks meeldida meie turul? Kas on selleks ürdid, vana hea must sõstar või moemari astelpaju?
Foto: Kadri Valsberg

Suti mädarõikaviin (38,5%)
Käsitööviin on šnitti võtnud slaavlaste kuulsast hrenovaja vodka'st. Klaar ja puhas, mädarõigas on igati tuntav. Süldi kõrvale tõstaks kohe ühe külmast tulnud pitsitäie. 350 ml 15.–

Liviko Crafter’s Aromatic Flower Gin
Kange (44,3%) põhjamaise maitsetooniga õrnroosa džinn, mida timmivad 12 kohalikku maitsetaime, nt angervaks, leeder, kibuvitsamarjad, lavendel ja muidugi kadakamarjad. Destilleeritud vaskkatlas. 700 ml 29.90

Cross Keys Gin Black Currant
Mahe ja maitse-rohke vägijook, tunda on ehedat ja karget kadakamarja, läbi vilksatavad kummel ja pärnaõis. Loomult puhas ja marjale iseloomulik, marjast ja puhtast alkoholist kergelt “magus”. Kangus 38%. 700 ml 14.99