Toksiinid on seega ained, mis võivad olla rakkudele ja kudedele kahjulikud. Need võivad olla väikesed molekulid, valgud või muud ühendid. Keha toodab eluks vajalike ainevahetusprotsesside käigus tegelikult toksiine pidevalt. Näiteks rakkude energia vastuvõtmise mehhanism on selline, et tekib ka vabu radikaale. Need on ebastabiilsed molekulid, mida peetaksegi toksiinideks, sest kui need kehasse kogunevad, võivad need rakke kahjustada. Palju toksiine tekib ka siis, kui lihtsalt sööd ja hingad, aga ka siis kui näiteks suitsetad sigarette.

Samal ajal on keha varustatud nutikate protsessidega, mis neutraliseerivad või kõrvaldavad neidsamu toksiine. Nii ei saagi need kuhjuda väga suurtes kogustes, mis oleks kudedele juba kahjulik.


Kaks kõige olulisemat toksiine kahjutuks tegevat organit on maks ja neerud

Suur osa toksiinidest eritub uriini ja väljaheitega. Kuid need organid peavad mürkainete vastuvõtmiseks normaalselt töötama. Neeru- ja maksahaigused muudavad puhastusprotsesse, aeglustades vabade radikaalide eemaldamist, mis mõjutab ka näiteks vananemist.

Nagu juba eespool mainitud, on toit märkimisväärne toksiinide allikas - mitte ainult keha sees toidu töötlemisel toimuvate reaktsioonide tõttu, vaid ka seetõttu, et me sööme neid koos toiduga ise sisse. Toiduained, mis sisaldavad palju lisaaineid ja rasva, sisaldavad näiteks rohkem toksiine. Sama kehtib ka ülepraetud toitude ning kõrgel temperatuuril valmistatud toitude kohta. Ka tubakas ja alkohol on äärmiselt kahjulikud.

Saasteained, näiteks raskemetallid, mida leidub mõnedes loomsetes saadustes, mida me sööme, on samuti toksiinide allikas.


Kõige lihtsamad viisid end ise aidata

Askelterveyteen.fi kirjutab, et ehkki mitmesuguseid paaste ja detox-dieete reklaamitakse laialdaselt, pole nende kasulikkuse kohta veel endiselt selgeid tõendeid. Siiski on tõsi, et saasteainete eemaldamiseks kehast peavad elundid, eriti maks ja neerud, korralikult toimima. Sel põhjusel on hea ja väga oluline juua piisavalt vedelikku, 1,5-2 liitrit vett päevas. See aitab neerudel rohkem uriini toota ja ennast sagedamini puhastada.

Samuti on loogiline, et kui söödavate kahjulike ainete hulka vähendada, on see ka tervisele kasulik. Seda saab teha näiteks alkoholi, tubaka ning töödeldud ja ülemääraselt rasvase toidu vältimisega. Lisaks tuleks dieedile lisada rohkem puu- ja köögivilju.

Ka soovitab iga tervisliku toitumise eest kõneleja veeta aktiivset elu ja tegeleda mõõdukalt efektiivse treeninguga minimaalselt paar korda, aga parem, kui mitu korda nädalas. Liikumine võib organismist eemaldada kahjulikke aineid ning samal ajal vähendab ainuüksi igapäevane pool tundi tempokat kõndimist looduses üleüldist stressitaset märkimisväärselt.