Tänapäeval, mil nii toidu kui kodukeemiga saame oma kehasse rohkem toksilisi aineid, kui keha normaalselt igapäevaselt väljutada suudab, on aeg-ajalt keha lisapuhastamine hädavajalik.

Eriti tähtis on see aga pärast pikka ravikuuri, ületöötamise ja suure emotsionaalse pinge, aga ka peavalude ja kehva näonaha korral. Samuti aitab detoks puhastuda neil inimestel, kellel on olnud probleeme alkoholi või narkootikumidega. Moodsa sõna taga peitub lihtne tõde – organism vajab puhastamist ja puhkust ning õige toitumisega on see hõlpsalt saavutatav. See dieet sobib hästi neile, kelle füüsiline ja vaimne enesetunne vajab kosutamist. Tegemist pole nii kurnava kuuriga nagu paast, kuid rangust ja meelekindlust peab ka selle puhul üles näitama. Kaalualandamine ei ole siin sageli esmane eesmärk, kuid kindlasti on see detoksi dieedi üks positiivsemaid kõrvalnähte, kuna kehast kaovad sinna ladestunud jääkained.

Detoksi dieedi puhul on kõige olulisem, et toidud ja toiduained oleksid tasakaalus, st et toit sisaldaks küllaldaselt vitamiine, mineraale, kiudaineid, ergutavaid aineid ja mürke väljutavaid aineid. Ergutavad ained panevad toksiinid liikuma ja väljutavad ained aitavad need kehast välja viia. Kuna inimesed oma eluviisilt, temperamendilt, toitumisharjumustelt ja paljult muult on üksteisest väga erinevad, et saa panna kirja ühtset toitumiskava, eks ikka igaühele õige tunde järgi see oma ja õige, küll aga saab lähtuda seisukohast, et mida värskem ja toorem on toit, seda parem see on. Aeg hakata mõtlema taas tõsisemalt kõigi oma kevadiste lemmiksalatite peale ning teha värske söömine osakeseks oma eluviisist.

Alljärgnevalt aga ka mõned reeglid, millest detoks dieedi pidaja peaks siiski kinni pidama.

Detoksi reeglid:

  • Ärgates tee endale üks hommikune jook, mis paneb organismi tööle (hulgaliselt retsepte allpool!)
  • Eelista värsket ja toorest toitu – mida vähem töödeldud, seda parem
  • Söök peab olema täisväärtuslik ja looduslik. Eelista mahetoitu, mida ei ole pestitsiitidega töödeldud
  • Tarbi piisavas koguses kiudaineid. Need aitavad jääkained kehast välja viia
  • Tarbi vähemalt 2 liitrit vett päevas, lisaks taimseid teesid ja värskelt pressitud mahlu
  • Ära joo kohvi ega teed. Samuti väldi kakaod, šokolaadijooke, viljalihaga mahlu ja magustatud jooke
  • Alkohol on selle kuuri ajal keelatud
  • Väldi soola, vajadusel kasuta õige vähe meresoola
  • Väldi suhkrut, nii pruuni kui ka valget. Magusavajadust rahulda küpsete puuviljadega: pirn, banaan, datlid, aprikoosid.


Puhastavad supertoidud:

Ümarateraline täisterariis
Punapeet
Õunad ja pirnid
Papaia ja ananass
Sidrun
Mereannid ja söödavad vetikad
Sibul ja küüslauk
Oliiviõli
Tsillipipar ja tulised vürtsid
Ingver

Parimad organismi puhastavad mahlad saad valmistada koduse mahlapressiga. Värskelt pressitud mahla on soovitatav lahjendada 1:1, kuna selle toime on reeglina tõeliselt tugev.

Õunamahl: sisaldab rohkelt vitamiine ja mineraalaineid ja suures koguses pektiini, mis aitab soolestikust mürkaineid eemaldada. Sobib hästi kokku teiste mahladega

Peedimahl: tänu kõrgele mineraalainete sisaldusele on verdpuhastava ning vereloomet soodustava toimega. On tugeva toimega mahl, mida sobib segada teiste mahlade, näiteks porgandi- või õunamahlaga. Sega 30 kuni 60 grammi peedimahla 180 grammi mõne muu mahlaga. Hapendatud punapeedimahl on eriti tugevatoimeline.

Kapsamahl: sisaldab rikkalikult C-vitamiini ja organismi puhastava toimega väävlit. Kapsamahlas leidub ka U-vitamiini, mida soovitatakse maohaavandite raviks. Et vältida gaaside teket, tuleks kapsamahla segada teiste köögiviljamahladega.

Porgandimahl: suurepärane beetakaroteeni allikas, sisaldab rohkelt kaltsiumi ja teisi mineraalaineid. Suur pektiinisisaldus stimuleerib maksa ja soolestiku puhastumist. Porgandi intensiivse magusa maitse tasakaalustamiseks võib lisada peterselli-, lehtkapsa- või sidrunimahla.

Sellerimahl: tänu suurele mineraalainete sisaldusele on sellerimahlal närvisüsteemi rahustav toime. Seller on kergelt soolaka maitsega, mis sobib hästi kokku magusamaitseliste köögiviljade, näiteks porgandi või peediga.

Kirsimahl: hea A- ja C-vitamiini allikas ning aitab nihutada vere happealustasakaalu aluselises suunas. Kirsimahl neutraliseerib liigseid happejääke ja seda soovitatakse kasutada podagra ja liigesepõletiku korral. Kuna kirsimahl on tugeva magusa maitsega, võib seda segada teiste puuviljamahladega või lahjendada veega.

Jõhvikamahl: omab uriinieritust soodustavat ja aitab puhastada kuseteid. Sobib hästi kuseteede põletike korral. Jõhvikamahl on terava hapu maitsega ja seda tuleks segada magusa puuviljamahlaga.

Kurgimahl: kurgil on jahutav, uriinieritust ning kuseteede puhastumist soodustav toime. Kurgimahl sisaldab rikkalikult kaaliumi ja teisi mineraalaineid.

Võilillelehtede mahl: klassikaline kevadine toniseeriv vahend, mis sisaldab rohkelt beetakaroteeni ja mineraalaineid. Mahla mõru maitse ergutab sapinõristust ja puhastab maksa. Kui olete otsustanud ise võililli korjata, valige esimesed kevadised lehed. Lisage võilillelehtede mahla väikeses koguses teistele köögiviljamahladele.

Greibimahl: roosa ja punane greip on valgest magusama maitsega ning vähem hapu. Greip sisaldab rohkelt C-vitamiini ja bioflavonoide. Et kasulik toime oleks maksimaalne, jätke mahla valmistamisel alles ka veidi valget sisekesta.

Lehtkapsa mahl: tumeroheliste lehtedega lehtkapsas sisaldab rikkalikult kaltsiumi, rauda, organismi puhastava toimega klorofülli ja beetakaroteeni. Lisage seda mahla väikeses koguses magusamaitsega köögiviljamahladele.

Sidrunimahl: sidrun on suurepärane C-vitamiini ja bioflavonoidide allikas. Tänu hapule maitsele on sidrun maksa puhastava toimega ning soodustab tänu peristaltika intensiivistumisele soole puhastumist. Lisage väikeses koguses teistele puu- ja köögiviljamahladele.

Petersellimahl: sisaldab rohkelt beetakaroteeni, C-vitamiini, klorofülli ja mineraalaineid. On suurepärase verd puhastava ja uriinieritust soodustava toimega. Kuna petersellimahla toime on tugev, kasutatakse seda väikeses koguses segatuna teiste mahladega.

Arbuusimahl: arbuus, kaasa arvatud selle seemned, on tugeva uriinieritust soodustava toimega. Arbuusimahl puhastab kusepõit ja neerusid ning eemaldab kehast üleliigse vedeliku. Arbuusimahl on ka hea beetakaroteeni allikas. Kõhupuhituse vältimiseks ei tohiks arbuusimahla teiste mahladega segada.