- Lisatud suhkur ei sisalda hädavajalikke toitaineid ja kahjustab hambaid, mõjub halvasti mikrobioomile ja põhjustab aknet.

- Lisatud suhkur sisaldab rohkesti fruktoosi, mis võib koormata maksa. Maksa ülekoormamine fruktoosiga võib põhjustada maksa rasvumist.

- Suhkur võib põhjustada insuliinresistentsust, mis soodustab metaboolset sündroomi ja diabeeti. Insuliiniresistentsus omakorda süvendab II tüübi diabeeti. Suhkur on ülekaalulisuse peamine põhjus nii lastel kui täiskasvanutel.

- Lisatud suhkru ületarbimine tõstab kolesteroolitaset ja põhjustab südamehaigusi. Suhkur võib soodustada vähi teket.

- Oma ainulaadse mõju tõttu hormonaalsüsteemile ja ajutegevusele on suhkrul rasvumist soodustav toime.

- Suhkur põhjustab ajus dopamiini rohket vabanemist, võib tekitada sõltuvust. Liigne suhkur toidus ja tasakaalustamata ebakorrapärased toidukorrad mõjutavad veresuhkru taset negatiivselt, mille tagajärjel tekivad tujukõikumised (veresuhkru kõikumine).

- Lisatud suhkru söömine võib kiirendada telomeeride lühenemist, mis suurendab rakkude vananemist.

- Alkohol mõjub organismis nagu suhkur!

Katri Merisalu soovitused jõuluperioodiks

1) Vaata juba poes ja jõulutoidulaua kraami ostes, kui palju soovitud tooted lisatud suhkruid sisaldavad.

2) Lookas laua asemel planeeri jõuluõhtusöök mitmekäiguliseks. Säti portsjonid taldrikutele valmis.

3) Vali kasulikum magustoit! Ära liialda lisatud suhkruga pühade ajal, söö hoopis mandariine, hurmaad ja ananassi — need sisaldavad häid toitaineid ja kiudaineid.

4) Kui aga oled läinud liiale jõulude ajal, siis joo palju vett, ole füüsiliselt aktiivne ja söö järgnevatel päevadel tasakaalustatult ja lisatud suhkrust hoidudes.