Kadakamarja kasutatakse liharoogades, peamiselt ulukilihaga ja ka rasvastes toitudes toomaks esile liha eripärast aroomi.Sobib eriti hästi lambalihaga, kuid annab ka sea- ja veiselihale ning ka röstitud pardile mõnusa meki. Kadakamarju võid lisada nii marinaadi kui ka hõõruda purustatult lihale. Kui soovid tuua rohkem välja kadakamarja tsitruselisi maitseid, siis soovitame kasutada sellega koos ka õunu või ploome. On leitud, et need parandavad ainevahetust ning aitavad leevendada artriidi sümptomeid. Mõned määrivad kadakamarjaõli otse haavadele ja ka valutavatele liigestele. Samuti tehakse nendest organismi puhastavat teed.

Ingver on kuulus oma soojendava toime poolest, kuid sellele lisaks kiirendab ainevahetust. Ingver toetab immuunsüsteemi, leevendab liigesevalusid, vähendab iiveldust, kaitseb allergia eest ja alandab kolesteroolitaset. Vürtsikas ingveritee koos sidrunimahla ja meega aitab vähendada söögiisu ja soojendada keha. Lisa ingverit kastmetele ja smuutidesse, riivi salatitesse ja isetehtud küpsetistesse.

Koriandriseemneid kasutatakse gaasivalu ja kõhukrampide leevendamiseks. Purustatud seemnetest tehakse reuma ja liigesepõletike leevendamiseks kompresse. Koriander langetab halva kolesterooli taset ja tõstab hea kolesterooli hulka, langetab veresuhkru taset ning seda tarvitatakse ka paastu hõlpsamaks läbimiseks. Samuti öeldakse, et koriander aitab hoida nahka ilusana ning ravib vinne ja komedoone. Mitmed allikad ka mainivad, et see mõjub väga hästi ka mehelikkusele

Kurkum aitab vähendada maksas olevaid rasvaladestusi, mis aitab maksal omakorda tõhusamalt metaboliseerida tühjadest süsivesikutest ja liigsest suhkrust pärit rasvu. Rasvapõletavast toimest hoolimata tuleb kurkumit süüa just koos rasvaga, nii on selle vürtsi toimeained organismile kõige paremini omastatavad. Musta pipra lisamine aitab kurkumis peituvatel kasulikel ühenditel veelgi paremini mõjule pääseda.

Kaneel sisaldab rikkalikult kroomi (tuntud ka kui glükoosi tolerantsusfaktor), mis toimib veresuhkru stabiliseerija ja magusaisu vähendajana. Kliiniliselt on tõestatud, et kaneelist on tõhusalt kasu ka II tüübi diabeetikutel. Kaneel toimib põletikuvastaselt, stimuleerib vereringet ja pärsib vabade radikaalide tegevust. Uuring, milles osalejad tarvitasid 8 nädala jooksul 3 grammi kaneeli päevas näitas, et paranesid nii inimeste veresuhkru ja triglütseriidide näidud, kui ka kehamassi indeks (BMI) ja kaalunumbrid. Kaneeli võib huvitava maitsenüansi saamiseks lisada nii kohvile, teele, kakaole kui smuutidesse. Juba ammu kuuluvad klassika hulka ahjus küpsetatud õunad kaneeliga, kuid proovige ka kreekapäraseid kaneeliga ülepuistatud ahjukartuleid. Lisa kaneeli julgelt kookidesse, pudrule, müslile ja kastmetesse.