Granitét või granitat, nagu seda leiab paljude Itaalia söögikohtade menüüdest, iseloomustab teraline ja kristalliline struktuur. Granita põhiretsept koosneb veest, suhkrust ja sidrunimahlast ning juba lühikese aja pärast on võimalik seda värskendust pakkuvat maiust süüa, kirjutatakse portaalis Fooby.ch

Granita valmistamiseks asetatakse suhkru, vee ja puuviljamahla segu madalasse nõusse ning külmutatakse. Külmutamise ajal peate segu umbes iga 30 minuti järel külmikust välja võtma ja kahvliga segama, nii tekivad jämedad jäätükid ja soovitud konsistents. Kui segu on valmis, siis kraapige lihtsalt soovitud kogus pealt ära. Suurepärase hapukasmagusa granita saab sidrunimahalaga! Teine klassikaline granita maitse on kohv, aga see toimib sama hästi musta teega. Huvitava maitsenüansi annavad granitale ka ürdid, katsetage rosmariini või basiilikuga!

Eksib see, kes arvab, et ilma jäätisemasinata ei saa mõistlikku tulemust. Tõsi, koorejäätist on ilma jäätisemasinata keeruline teha, kuid granita valmib ilma jäätisemasinata sama hästi.

Sidruni granita
4-le


Koostisosad:

500 ml vett

300 ml sidrunimahla (umbes 8 sidrunist)

100 g suhkrut

Valmistamine:

  • Pange vesi ja suhkur kastrulisse ja kuumutage mõõdukal tulel, kuni suhkur on lahustunud. Võtke pott pliidilt ja laske suhkruveel toatemperatuurini jahtuda.
  • Pange suhkruvesi sügavkülmutamiseks sobivasse anumasse ja valage juurde sidrunimahl ning segage. Asetage segu sügavkülma ja töödelge seda hoolikalt kahvliga iga 15-30 minuti järel, et vedelik tervikuna ei külmuks, vaid tekiksid väikesed jääkristallid. Garnita on valmis 1–2 tunni pärast. Muide, märgitud suhkrukogus on autentse, Sitsiilias valmistatava granita kõige madalamal piiril.

Sorbett – mõnus külm maius!

Sorbeti peamisteks komponentideks on suhkrusiirup ja puuviljapüree, nende segule lisatakse korralikult vahustatud munavalge (masinaga sorbetti tehes vahustub see ise segamise käigus edasi), mis muudab selle magustoidu konsistentsi kreemisemaks. Puuviljasisaldus on sorbetis oluline: kui granita on pigem veejäätis, mida maitsestatakse mahla ja puuviljadega, siis sorbetis kasutatakse puuviljapüreed vähemalt 20 protsendi ulatuses. Sorbeti ja granita valmistamiseks ei kasutata piima ja koort. Kokkuvõttes on sorbett kergem kui jäätis, ehkki suhkru tõttu mitte vähem magus!

Sorbeti vamistamiseks tuleb kõik koostisosad omavahel segada, valada segu karpi ja panna sügavkülma. Et suuri jääkristalle ei tekiks ja munavalge ühtlaselt jaguneks, mikserdage külmuvat segu kergelt iga 45 minuti tagant paar korda ning laske segul lõplikult külmuda.