Veini ja söögi kokkusobitamine võib vahel tunduda nagu miski, millega sommeljeed inimestel lihtsalt pead segamini ajavad. Tulevad laua juurde ja vuristavad ette terve rea mõlemas leiduvaid maitseid, aroome ja iseloome ning räägivad, kuidas ja miks millega kokku sobitub. Sageli pälvib see lihtsalt rutaka peanoogutuse, misjärel asutakse sööma. Stuudios katsetame sedapuhku aga omal nahal, mida erinevad kooslused teevad.

Martin ja Keiu on nimelt mõlemad astunud sügissemestril Eesti Sommeljeede Erakooli tarkust taga nõudma ja üks, millest kooliski pikalt juttu, on mõistagi veini ja söögi sobitamine. Õpitu kordamiseks ja kuulajatega jagamiseks on stuudios üks veinikooli õppejõude, sommeljee Urvo Ugandi.

Käime stuudios koos läbi kõik peamised maitsereeglid, tutvustame lähemalt inimese kuut põhimaitset (just ... kuut põhimaitset!), selgitame välja, millised on tugevad ja millised nõrgad maitsed. Samuti räägime praktiliste soovitustena läbi, mis millega sobib ja mis millega kokku pannes maitseb näiteks nagu ... seep.

Teeme stuudios läbi ühe katse, mida saab iga kuulaja ise kodus saadet kuulates korrata. Varuda tuleks vaid pudel head kerget ja noort valget veini, näiteks Sauvignon Blanci, soola, suhkrut, musta pipart ja sidrunit. Mis edasi juhtub, selgub juba saadet kuulates (ja ise katsetades).

Joogisaate “Vala välja!” stuudios on eksperdina veini ja toidu kokkusobitamist selgitamas Nautimuse sommeljee Urvo Ugandi. Saatejuhtidena on kõike kuulamas Keiu Virro ja Martin Hanson. Küsimuste ja ettepanekutega kirjutage aadressile vala@delfi.ee. Jälgige meie tegevusi ka sotsiaalmeedias – Facebookis ja Instagramis.

Kuula järjekordset joogisaate “Vala välja!” lindistust siit:

1x
00:00