Kuidas rapsiõli valmib? Esmalt toimub õli mehaaniline pressimine rapsiseemnest 120 kraadi juures ilma kemikaale kasutamata. Rapsiseemnest saadakse kuumpressimise tulemusena rapsikook ning rapsitoorõli. Peale seda läbib rapsitoorõli kolm töötlemisetappi – neutraliseerimise, klorofülli eemalduse ja deodoriseerimise. Neutraliseerimise käigus võetakse õlist välja fosfor ja vabad rasvhapped. Pärast neutraliseerimist eemaldatakse klorofüll ja seejärel toimub deodoriseerimine. Selles protsessis õli keedetakse kõrgel temperatuuril vaakumi all, kus eemaldatakse kõik ebavajalikud ühendid, et õli säiliks kaua ning oleks kodus pannil kasutatav. Minimaalne niiskusesisaldus aitab vältida õli mikrobioloogilist saastumist ka pärast säilivusaja lõppu.

Ühe liitri rapsiõli saamiseks on Alo Süvari sõnul tarvis ligikaudu 2,2 kilogrammi rapsiseemet.

Suur osa toodangust eksporditakse teistesse riikidesse, näiteks naaberriikidesse Soome ja Leetu, aga ka kaugemale – Küprosele, Iisraeli ja Norrasse. Toodetud õlist ligi kolmandik jääb kodumaiseks tarbimiseks. „Eestis tarbitud õli jaguneb omakorda selliselt, et umbes kolmandik läheb kasutamiseks koduköökidesse ning kaks kolmandikku õlist jõuab eestimaalasteni läbi tööstustarbijate, ehk siis teiste toidutootjate ning restoranide,“ ütleb Süvari.

Viimastel aastatel on õlitehases tehtud ka olulisi investeeringuid, et õlitootmist automatiseerida ning tootmisprotsessi digitaliseerida. „Sel aastal soetasime laboriseadmed, mis võimaldavad meil teha rapsikoogist ja rapsiõlist senisest keerukamaid analüüse. Samuti valmib sel sügisel uus tootmishoone laiendus, kuhu plaanime soetada veel täiendava pakkeliini,“ avab Süvari Jõgevamaa ettevõtte tulevikuplaane.

Vaata videost, kuidas valmib Olivia rapsiõli ning sirvi Delfist ka teiste toidutööstuste videoid.

Avatud toidutööstuste nädal toimub Eesti Toiduainetööstuse Liidu, Maaeluministeeriumi ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja koostöös. Avatud toidutööstuste nädala korraldamist rahastatakse turuarendustoetusega.

Jaga
Kommentaarid