Gloria Veinikelderi peremees ja Eesti üks esimesi sommeljeesid Marko Hark räägib veinidesse investeerimise kohta oma kogemusi, mis on temal lubanud luua enam kui 120 pudeliga kogu, milles nii mõnigi maailmaski raskesti leitav rariteet.

Ka Hark on veendunud, et alguses tuleks investeerimiseks õigete veinide leidmiseks kasutada professionaalset abi, näiteks veiniinvesteeringufonde. Lisaks õigete valikute ja strateegiate määramisele annab enamik selliseid fonde ka garantii, et ostetud vein pole võltsing.

2007. aastal asutatud ja veiniinvesteeringutele keskendunud Cult Wines soovitab veinidesse investeerimist alustada vähemalt 15 000 euroga. Selleks aga, et koostada korralik laiapõhjaline portfell, tasub alustada lausa 35 000–75 000 euroga. Cult Wine’i kaasasutaja Tom Gearing on öelnud, et nemad soovitavad oma rohkem kui 1700 kliendil hoida investeeringuid enne müümist vähemalt kolm kuni seitse aastat.

Nüüd jõuamegi kõige olulisima küsimuseni: millist veini ikkagi keldrisse osta? Kas vaid Prantsusmaa veine? Kas vaid Haut-Brion, Lafite Rothschild, Latour, Margaux ja Mouton Rothschild veinimõisate esindusveine?

Neile küsimustele hakkabki Gloria Veinikelderi peremees joogisaate eetris vastama. Saatejuhtidena olid stuudios kõik kolm veinihuvilist: Liisa, Keiu ja Martin. Küsimuste ja ettepanekutega kirjutage meile aadressile vala@delfi.ee. Jälgige meie tegevusi ka sotsiaalmeedias – Facebookis ja Instagramis.

Kuula seekordset “Vala välja!” joogisaadet Delfi Taskust:

1x
00:00
7 soovitust veinidesse investeerimisel
  1. Jälgi veinikriitikute soovitusi ning võrdle kui ühel meelel on nad oma hinnangutega
  2. Jälgi kindlasti klassifikatsioone, mõned veinimüüjad pakuvad lihtsaid lauaveine investeerimisveinidena, mis reeglina on kohe tarbimiseks
  3. Võimalusel osta kastiga (6 või 12 pudelit kastis), kuid võib ka 2 või 4 kaupa
  4. Kasuta En Primeur võimalusi, mis tähendab soodsamat tehingut 
  5. Hoiusta õigetel tingimustel 
  6. Investeeri iga aasta stabiilselt, oluline ei ole kohe ja palju
  7. Mõningatel juhtudel võivad madalama klassifikatsiooni veinid olla kõrgemalt hinnatud
Allikas: wineinvest.ee