Antioksüdantide ja vitamiinide poolest rikas lehtkapsas on ka hea beetakaroteeni allikas ning sisaldab ka luteiini ja zeaksantiini - kahte silmale olulist karotenoidi. Luteiin esineb alati koos zeaksantiiniga. Looduses annavad luteiin ja zeaksantiin taimedele kollase, punase ja oranži värv. Kuna keha ise ei sünteesi luteiini ega zeaksantiini, siis sõltub silmas oleva luteiini ja zeaksantiini tase peamiselt sellest, kui palju me neid karotenoide toiduga saame.

"Luteiini ja zeaksantiinirikkad toidud on näiteks rohelised lehtviljad, lehtkapsas ja spinat," ütles Lylas G Mogk, silmaarst ja Henry Fordi visuaalse rehabilitatsiooni keskuste meditsiinidirektor Michiganis, Grosse Pointe'is.

Mais

See pole lihtsalt maitsev lisand, mais sisaldab Ameerika Optomeetria Assotsiatsiooni (AOA) kohaselt ka väikestes kogustes luteiini ja zeaksantiini. Lisage maisi suppidesse ja vormiroogadesse, et oma nägemist toetada.

Spinat

Spinatit sisaldab luteiini ja zeaksantiini ning selles on kõrge kaltsiumi-, magneesiumi-, fosfori-, kaaliumi ja rauasisaldus. Spinatis on ka ohtralt valku ja süsivesikuid, B1 ja B2 vitamiini, C-vitamiini, fosforit, foolhapet, kaltsiumi, kaaliumi ning K-vitamiini.

Spinatist saab valmistada püreed, salateid, määrdeid. Seda võib lisada smuutidesse või hoopis kuivatatult pulbrina kasutada.

Brokoli

See kiudainerikas köögivili on rikas C-vitamiini poolest ning sisaldab ka silmi turgutavat beetakaroteeni, samuti luteiini ja zeaksantiini. AOA eksperdid selgitavad, et C-vitamiin vähendab katarakti riski ja aeglustab vanusega seotud kollatähni degeneratsiooni progresseerumist. Lisage keedetud brokolit omlettidesse ja pastatoitudesse. Uuringud on näidanud, et brokoli tükeldamisel on täheldatav antioksüdantide kadu, seega eelistage värsket, tervet ja võimalusel kohalikku brokolit.

Kõrvits

Kõrvits toetab samuti silmanägemist, olles rikas A-, C- ja E-vitamiinide, tsingi, kiudainete, luteiini ja zeaksantiini poolest, vahendab AOA.

Muna

Üks tervislikumaid viise oma päeva alustamiseks on süüa muna. Lisaks muudele toitainetele ja vitamiinidele on munas ka luteiini, E-vitamiini ja tsinki. AOA andmetel võivad munas olevad oomega-3 rasvhapped aidata kaitsta kuiva silma eest.

Apelsin

AOA väidab, et apelsin, greip, maasikas, papaia, roheline paprika ja tomat sisaldavad C-vitamiini, mis võib parandada silmakoe tervist. Täiskasvanutel, kes joovad regulaarselt apelsinimahla ja tarbivad C-vitamiinirikkaid toite, on 10-aastase perioodi jooksul ca 33% väiksem tõenäosus hallkae tekkeks.

Allikas: The Healthy