Mereandidega tartlet’d
Mõnusalt maheda karrise-koorese täidisega tartlet’d on tõeline piduroog. Mereannivalikut võib vastavalt soovile muuta ja kohendada – kes ei armasta rannakarpe, võib need asendada täiendava koguse krevettidega või lisada hoopis valge kala fileetükke. Ole ettevaatlik küpsetamisega – kummiks muutunud krevetid ei ole kindlasti mitte eesmärgiks.

Koostisosad:
RETSEPT
- 300 g Soolane muretainas või valmis soolased korvikesed
- Oliiviõli
- 2 tk Šalottsibul
- 50 g Varsseller
- 1 tl Mahe karripulber
- 100 ml Kuiv valge vein
- 100 g Lõhefilee
- 300 g Sügavkülmutatud mereannisegu
- 150 g Rõõsk koor 35%
- Sool
- Must pipar
- Värskelt hakitud petersell
- 1 tk Muna
- 2 tk Munakollane
1. Rulli muretainas jahusel pinnal ümmargusteks ratasteks, mis on 1–2 cm laiemad kui tartlet’-vormid. Aseta tainas õliga määritud vormidesse ning küpseta 180–200-kraadises ahjus esmalt raskusega (fooliumile asetatud herned või oad) 10 minutit ning siis ilma 5 minutit.
2. Jahuta ja tõsta vormist välja. Võid teha ka ühe suure piruka, mis mahub 24 cm läbimõõduga vormi.
3. Valmista mereannitäidis. Selleks kuumuta pannil keskmisel kuumusel oliiviõli. Hauta hakitud šalottsibulaid ja õhukesteks viiludeks lõigatud sellerit õlis 7–10 minutit. Lisa karripulber ja kuumuta läbi. Kalla peale valge vein ning keeda vaiksel tulel mõni minut, et alkohol aurustuks ja vein keeks veidi kokku. Lisa väikesteks tükkideks lõigatud lõhe ja kuu-muta kiirelt läbi. Viimasena lisa mereannid ja sega läbi. Tõsta pann tulelt.
4. Sega teises kausis muna, munakollased, koor. Lisa pannilt sibula-veinilõhe-mereannikaste. Sega läbi ning maitsesta soola ja pipraga. Kalla tartlet’dele täidiseks mereannid. Aseta 180–200-kraadisesse ahju 20 minutiks või seni, kuni täidis on kalgendunud.
5. Suur pirukas küpseb 35–40 minutit. Serveerides puista peale hakitud peterselli või koriandrit.