30.11.2020, 16:07
RETSEPT | Õige borš, see Ukraina klassikaline
(34)Iga pühendunud toiduhuviline mis tahes maailmanurgas teab boršisuppi.Tõeline klassika, mille valmistamisel on omad nipid, et supi värv ikka säravalt peedipunane ja maitse rikkalik tuleks. Õige borš on ikka see Ukraina oma!

Foto: Seljamaa Fotostuudio
Koostisosad:
Puljong
- 800 g noore veise või vasika kondiliha
- 2 loorberilehte
- 1 puhta koorega mugulsibul
- 6 musta pipra tera
- soola
Supp
- 1 suurem peet
- 1 tl 5–6% äädikat
- 400 g hakitud tomati konservi
- 0.25 väiksemast kapsapeast
- 1 porgand
- 100 g juursellerit
- 1 mugulsibul
- 4 kartulit
- 2 l puljongit
- 3 küüslauguküünt
- peotäis hakitud petersellilehti
- soola-suhkrut
- serveerimiseks hapukoort
- Lõuna,Õhtusöök
Valmistamine
- Aseta lihatükk külma veega keema. Külm vesi on oluline seetõttu, et siis lahustub vette võimalikult palju maitseid andvaid toiduaineid. Kasuta kiireks vahu tekkimiseks maksimumkuumust.
- Eemalda tekkinud vaht ja jätka keetmist mõõdukas kuumuses ligi 1,5 tundi. Vahu koorimisele on poolt- ja vastuarvajaid, minu veendumusel on tekkiv vaht ebapuhtus, mille eemaldamata jätmine annab puljongi maitses tunda. Selleks, et leem saaks võimalikult selge, peab vedelik keetmisel vaevu värelema.
- Pärast vahu eemaldamist lisa poolitatud sibul, loorber, must terapipar ja sool. Mugulsibula puhas kollane koor lisab supile kaunist värvust.
- Kui puljong on valmis, sõelu see ning tükelda liha väiksemateks kuubikuteks.
- Tükelda kõik supiköögiviljad ribadeks.
- Kuumuta pannil õli sees lühiajaliselt peediribasid koos soola ja suhkruga. Lisa siis äädikas ja konservtomatid. Äädika ja tomatiga peeti mõjutades jääb supi värvus tugevalt punane. Püüa tabada õige aeg, sest happelise aine liiga varajase lisamisega pikeneb peedi valmimisaeg. Hauta soovitud pehmuseni ning jäta siis peet ootele.
- Kuumuta supipoti põhjas vähese õliga kapsas, sibul, seller ja porgand. Lisa siis puljong ja lihakuubikud ning keeda, kuni köögiviljad on poolenisti pehmed. Seejärel lisa kartul ja mõne aja pärast peet koos leemega. Keeda, kuni kõik viljad on soovitud pehmusega.
- Lisa hakitud maitseroheline, pressitud küüslauguküüned ja vajadusel veel soola ja pipart. Kuumuta keemiseni ja serveeri suppi traditsiooni kohaselt paksu hapukoorega.