Retsept: Mari-Liis Tammik, Miam Catering

  • 1 banaan
  • 1 spl kaneeli
  • 250 ml Veski Mati Rukkihelbeid
  • 2 spl chia seemneid
  • 250 ml vanilje sojapiima
  • 250 ml vett
  • kaunistamiseks kookoshelbeid, marju

Lõika banaan 1 cm paksusteks ringideks ja puista üle kaneeliga. Küpseta 180-kraadises ahjus 8-10 minutit, viimased minutit võiksid olla grillrežiimil, et banaanid võtaksid karamellise jume. Pane keskmisesse potti Veski Mati Rukkihelbed, kalla peale sojapiim ja vesi. Küpseta madalal kuumusel kuni vedelik on aurustunud. Serveeri kookoshelveste, marjade ja karamelliseeritud banaanidega. Soovi korral kalla peale veel piima.

  • Rukki tuntuim tervislik omadus on kiudainerikkus, kuid selles on ka külluslikult erinevaid mineraale, nagu magneesium, B-vitamiinid, fosfor, raud ja tsink.
  • Piisavas koguses rukkileiva ja teraviljatoodete tarbimine tasakaalustab toitumist. Kiudained seovad vett ja tekitavad täiskõhutunde, vähendades nii rasva osakaalu toidus.
  • Rukkitoidud annavad ka mõistliku koguse naturaalvalku. Lisaks on rukkivalkude aminohappeline koostis võrreldes nisuvalkudega organismile soodsam — neis leidub rohkem asendamatuid aminohappeid lüsiini ja treoniini. Rukis tugevdab igemeid ja on seega kasulik hammaste tervisele. Rukkileiva söömine vähendab haigestumist südame-veresoonkonna haigustesse ning pahaloomulistesse kasvajatesse. Eelkõige vähendab rukis aga jämesoolevähki haigestumise riski. Kiudained kiirendavad seedeprotsessi ja seega väheneb kantserogeensete ainete kokkupuuteaeg soolestikus. Oluline ka tarbida piisavalt vedelikku, et hõlbustada organismil toidu seedimist.
Jaga
Kommentaarid