VIDEO: Kuidas valmistada haala't ehk traditsioonilist juudi palmiksaia?
Jätkame Maitsed.ee lehel juudi kommete ja traditsiooniliste toitude tutvustamist. Seekord vaatame otsa sellele, mis asi on haala ehk juudi köögis väga olulisel kohal olev põlmiksai.
Koostisosad:
Haala ehk traditsiooniline juudi palmiksai
- 320 ml Sooja vett
- 800 g Nisujahu
- 80 Suhkrut
- 15 g Kuivpärmi
- 3 Muna
- 60 g Oliiviõli
- 12 g Koššersoola
- Seesamiseemneid
Magus ja särav haala on traditsiooniline aškenaaži toit, mida süüakse alati sabati ja ka teiste pühade ajal. Iga sabati ajal on laual küünalde kõrval pudel veini ja paar pätsi haala't. Kaks haalapätsi iseloomustavad neid kahte peotäit mannat, mis juutidele anti igal reedel, iga nädala kuuendal päeval, pärast seda kui nad Egiptusest vangipõlvest naasid.
Haala, valmis palmiksai, kaetakse alati sümboolse puuvillase rätikuga, et sai ei muutuks kadedaks, kui veinile palvet loetakse. Klassikaline haala ei sisalda piimatooteid, seega võib saia süüa ka lihaga. Kuna tegemist on klassikalise retsepti ja toiduga, siis nii palju kui on juudi toitude kokaraamatuid ja kokki, on ka haalaretsepte.