Mulle meeldib vaadata toiduteemalisi filme. Ühest küljest sellepärast, et need annavad juurde innustust, teisest küljest on aga põnev jälgida inimeste teekonda oma maitsva hobini. Ka film “Julie & Julia” ei erine selle poolest. Tegemist on ühe nauditava ja toiduteemast pakatava perefilmiga, milles kohati tundsin ka enda ära, saades nii mõneski kohas tõmmata ühiseid jooni oma käekäiguga.

Minu kirg toidu vastu algas juba väikesena. Oli põnev kõrvalt vaadata ja ka ise kätt proovida hommikuste pannkookide küpsetamisel või siis ürtide hakkimisel, mis väiksena nii vastutusrikka tööna tundusid. Pisikesest kokanduspisikust kasvas ajapikku välja aga tõeline armastus toidu vastu. Olgem ausad, keskkoolis ja ülikoolis see huvi ei raugenud, kuid sel ajal tundus tõelise unelmana kontortitöö kella 9st-5ni. Seda veel proovimata tundus selline valik nii kindel, turvaline ja omamoodi lahe. Sellist kindla kellaajaga tööd proovides hakkasin ennast üha enam tundma aga ahistatuna.

Sain aru, et mulle sobib töö, kus saan olla oluliselt loovam ning kindlatest kellaaegadest ja nädalapäevadest sõltumata … ja nii see pall veerema hakkaski. Nagu ka filmi peaosaline, alustasin ka mina täiesti ootamatult oma toidublogi kokkama.ee kirjutamisega, aimamata seda, et sellest saab alguse minu unistuste töö toiduvaldkonnas. Muidugi ei kannata esimesed toidupostitused ja –pildid blogis mittemingisugust kriitikat, aga toiduprojekte vist peabki alustama tasa ja targu . Mõne aja pärast liitusin Rannamõisa meeskonnaga ning alustasin nende linnulihablogi, kus kesksel kohal samuti toit ja retseptid. Rannamõisa blogis toimetades võtsin vastu otsuse loobuda oma tavapärasest päevatööst ning keskenduda oma toiduhobile. Selline otsus ei tulnud päevapealt ega ka lihtsalt, sest kindel päevatöö asendus sammuga tundmatusse.

Ragne Värk kalkunit maitsestamas_foto Erik Riikoja

Otsus tehtud, avanes minu ees justkui saatuse tahtel palju erinevaid toiduprojekte ja tegemisi. Selle aja jooksul olen kirjutanud 6 kokaraamatut, teen rohkelt retseptikoostööd erinevate ettevõtetega, kirjutan iganädalaselt köögitoimetajana köögirubriiki ajakirja Naisteleht ning osalen toidustilistina reklaamides ja pildistamistel. Ühesõnaga olen enda aja peremees, kuigi tihtipeale jääb aega nii väheseks, et laupäev-pühapäev varahommikust poole ööni tööd teha on juba tavaline asi. Aga ma ei kurda, kuna see on minu suur hobi, mille olen suutnud ootamatult ühendada oma tööga.

Ma olen “Julie & Julia” filmi ka juba varem näinud, kuid mulle meenus selle tore ja teistsugune sidumine köögimaailmaga. See film sobib suurepäraselt ka neile, kes toidumaailmast nii palju ei huvitu. Päris ausalt öeldes, tekkis ka mul esmakordselt filmi vaadates soov taoline ekperiment läbi viia – haarata mõni auväärne kokaraamat ning siis iga päev erinevaid retsepte katsetades õnnestumistest ja põrumistest toidublogis kirjutada. Ka kokaraamat oli juba välja valitud, milleks ei olnud küll nii suur staar nagu Julia Child, kuid minu arvates geniaalsete retseptidega hiilgav Donna Hay. Siiski jäi asi ilmselt ajapuudusel unarusse, aga filmi taasvaadates tekkis see mõte nüüd jälle esile. Nauditavad filmid vist ongi sellised, mis annavad inspiratsiooni ja mõtteid, nii et ehk varsti alustan ka ise ikkagi sellise ekperimendiga.

“Julie ja Julia” esilinastub filmikanalil TV1000 täna 20.10.