Mööblimaja parklas asuv Telliskivi 15 on pretensioonitu eksterjööriga maja, mille interjööri on ilmselt Pinteresti abiga loonud sisustusentusiastid, mitte profid. Aga see on koht, mis on tehtud toidu pärast.

Esimene kord jõuan Telliskivi 15-sse lõunat sööma poole kahe paiku ja selleks ajaks on päevapakkumine ammu otsas. Ka sööjaid on tegelikult päris napilt, mis annab selgelt märku, et koht on populaarne pigem kellast kellani töötavate kontoriinimeste hulgas kui Põhja-Tallinna loomingulisema eluviisiga asukate seas, kes tihtipeale kaheteist ajal alles kontrorisse jõuavadki - kui neil midagi kontorisarnast üldse olemas on.

Telliskivi Nr.15

Tellin menüüst lameleiva kana ja kimchi'ga (kuus eurot), mis on uskumatult leidlik ja maitsev kooslus. Sama toidu pardi ja daikon'iga versiooni olen paar päeva varem sõpradega nädalavahetuse brunch'il proovinud - see oli sama imeline. Üldse tundub menüü põnev ja miksib julgelt erinevaid maitseid ning maailmajagusid.

Kõrvallauas maanduv burger näeb suurepärane välja ja ma peaaegu et kuulen selle kõrvale serveeritud friikartuleid veel särisemas. Peakoka minevik, räägib mind pärast linna sõidutanud taksojuht, sisaldab nii Tallinna ameerikalikke söögikohti kui ühte ausate maitsetega vene restorani. Taksojuht, 50ndates aastates suur mees, minust vähemalt kolm korda suurem, on tema ammune fänn, nagu selgub. Mis mind natuke üllatab, ta ei näe välja nagu oleks kimchi't või daikon'i elus kunagi üldse näinudki.

Telliskivi Nr.15

Teine katse Telliskivi 15-s lõunat süüa selgitab aga seda fenomeni. Katse on korraga edukas ja totaalne läbikukkumine. Jõuan kohale juba enne 12, pean ausalt tunnistama, et peaaegu otse hommikusöögilauast. Päevapraeks on seašnitsel. See on ainus valik päevatoitudest, kui magustoite mitte arvestada. Kuna olen lubanud hinnata päevatoitu, siis selle ma ka tellin, ehkki ei söö sealiha muul kujul kui Parma sink.

Šnitslit söön ma oma täiskasvanud elus neljandat korda ja pole võimatu, et ka viimast. Vähemalt Eestis. Kaks korda on see juhtunud Austria pealinnas Viinis ja korra Tallinna restoranis Tuljak, kus see ühe roana vanast legendaarsest menüüst valikus on.

Selles võrdluses soovitaksin ma alati sõita Telliskivi 15-sse šnitslit sööma. Mitte seepärast, et see nii palju parem oleks - mõlemad mu Eesti-šnitslid mahuvad mu toidupettumuste esikümnesse ja Telliskivi tänava oma on lihtsalt kordi odavam.

Telliskivi Nr.15

Šnitsel on serveeritud sidruniviiluga, nagu peab, ja selle kõrval kõrgub Suure Munamäe kõrgune kuhi kartuliputru. Kui ma töötaksin kogu ülejäänud päeva põllul, jõuaksin ehk selle kalorihulga ära kulutada. Võibolla. Päevapraes pole midagi menüü teiste roogade peenetest maitsetest ega peakoka julgusest ja oskusest uusi maitsekooslusi luua.

Euro ja kümme senti, mis hinna mõttes mu kahte lõunasööki lahutavad, pole suur summa. Kuid 4.90 eest saan pettumuse, 6 euro eest elamuse, mille pärast olen valmis Telliskivi tänaval Kolme Sibula ja Telliskivi 15 vahel seistes uuesti viimase valima. (Kõlab uskumatult, ma tean!)

Ja siis kohv. Me peame rääkima ka kohvist. Seda julgesin ma juua tegelikult ainult esimesel korral ja puhtalt teadmatusest. Pauligi logo kohvitassil oleks pidanud olema ohu märk ja Ameerika Ühendriigid, mis kindlasti on menüüd inspireerinud, pole nüüd just teab, mis kohvigurmaanide maa ka - kui just mõned Manhattani ja Brooklyni espressobaarid välja jätta. Kohv on Telliskivi Nr. 15-s väga halb. Nii et jooge parem vett - see on lõuna ajal tasuta - ja kuivõrd olete niikuinii tulnud autoga, siis sõitke kohvi jooma tänava teise otsa Renardi kohvik-mootorrattapoodi.

Telliskivi Nr.15
* * *

Päevaprae hind: 4,9 eurot

Atmosfäär: 7/10
Lõunasöögi maitse: 3/10 (lameleib kana ja kimchiga 10(10)
Lõunasöögi välimus: 6/10
Teenindus: 7/10
Hinna/ Kvaliteedi suhe: 3/10 (lameleib kana ja kimchiga 9/10)

Kokku punkte 26 (võimalikust 50)

Vaata teiste lõunasöögikohtade arvamusi:

1. Cafe Lyon 43 punkti. Loe lähemalt SIIT!
2. Kolm Sibulat 39 punkti. Loe lähemalt SIIT!
3. Mimosa 39 punkti. Loe lähemalt SIIT!
4. Platz 32 punkti. Loe lähemalt SIIT!
5. St. Patrick's 32 punkti. Loe lähemalt SIIT!
6. Söökla 30 punkti. Loe lähemalt SIIT!
7. Daily 22 punkti. Loe lähemalt SIIT!