Kuigi Eesti Toidupangaga on Maxima teinud koostööd pikemalt, piirdus see varasemalt paar korda aastas toimuvate toidukorjamise päevadega. Toidupanga igapäevastesse toidukogumise ringidesse hakkas Eesti üks suuremaid jaekette regulaarselt panustama möödunud aasta 15. novembrist, kui annetajate ringiga liitusid esimesed 14 Maxima kauplust. Selle aasta veebruari alguseks oli annetavate kaupluste arv kasvanud poole võrra, küündides 21-ni.

Mai keskpaigaks, kui ka Maxima logistikakeskus hakkas toitu annetama, oli Toidupangaga liitunud kaupluste arv juba ligi 60. Kuna kesklao annetused on kaupluste omadest suuremad – korraga 100-300 kilo toitu –, siis viimase nelja kuuga on Tallinna külje all asuv Maxima Eesti logistikakeskus annetanud 11 tonni puu- ja köögivilju, 265 kilo koeratoitu ja 135 kilo kartulikrõpse. Lisaks on valmisolek Toidupangale annetada olemas ka Maxima 12 tootmistsehhis. Kesklaos ja tootmises on toidu annetamine tekkepõhine.

„Uhked saame olla selle üle, et oleme suutnud päästa suures koguses toitu ning jaganud seda puudust kannatavatele inimestele ja peredele Eestis. Vähem kui 11 kuuga on Maxima Eesti annetanud Toidupangale toitu ja muud kaupa juba 1,5 miljoni euro väärtuses,“ selgitab Volkas. Kõige rohkem on jaekett annetanud pagaritooteid nagu leib ja sai, jahutatud looma- ja linnuliha ning piimatooteid. Ka on Toidupangale läinud beebi-, lemmiklooma- ja majapidamistooteid, esmatarbekaupu ja palju muud.

Eesti Toidupanga tegevjuhi Piet Boerefijni sõnul on Maxima annetanud selle aasta esimese kaheksa kuuga ligi 355 000 kilo toiduaineid, millega on olnud võimalik toiduabiga aidata üle 35 000 pere. Toidupanga jagatav toidukomplekt kaalub keskmiselt 10 kilo. Sellele lisandub veel 31 400 kilo toitu, mida Maxima kauplused annetasid möödunud novembri ja detsembri jooksul. Ehk kokku on Maxima vähem kui aastaga annetanud abivajajatele ligi 400 000 kilo toitu.

„Toidupanga selle aasta esimese kaheksa kuu toidukäive oli 2,91 miljonit kilo, mis on 46% suurem kui aasta tagasi ja selles on oma osa ka Maxima annetustel,“ rõhutab Eesti Toidupanga juht. Tema sõnul on koostöö Maxima kauplustega üle Eesti teinud aasta algusega võrreldes teinud suure arengu, lisandunud on palju kauplusi ning kogused on järk-järgult suurenenud. „Kui võrrelda Maxima annetuste koguseid aasta alguses ja augustis, siis kogused on peaaegu kolmekordistunud, kasv on 170%,“ toob Boerefijn välja.

Maxima Eesti tegevjuhi Edvinas Volkase kinnitusel on ettevõte tänu koostööle Toidupangaga astunud väga suure sammu toiduraiskamise vähendamise suunal edasi. Lisaks on ettevõte viimasel ajal investeerinud palju seda toetavate sisemiste protsesside parandamisse. „Näiteks paar kuud tagasi võtsime kõikides kauplustes kasutusele süsteemi, mis võimaldab poeriiulitest kiiremini üles leida need tooted, mille säilivusaeg hakkab lõppema ja sellega vähendada oluliselt toidukadu,“ räägib ta.

Vähendamaks ära visatava toidu hulka Maxima Eesti kauplustes, tootmistsehhides ja ka logistikakeskuses, on ettevõte rakendanud erinevaid tegevusi alates tarnete planeerimisest, toidu nõuetekohasest säilitustingimuste tagamisest kuni toidu annetamiseni. Tellitavaid toidukoguseid vaadatakse sisuliselt igapäevaselt üle, et need vastaks klientide nõudlusele, iseäranis värske kategooria toodete puhul.

„Lisaks pakume oma klientidele võimalust osta tooteid, mille säilivustähtaeg hakkab lõppema tavahinnast kuni 50% odavamalt,“ kirjeldab Maxima Eesti tegevjuht. Just viimase aasta jooksul on klientide huvi nende toodete vastu kasvanud. „Maxima eesmärk on päästa võimalikult palju toitu ja vähendada toiduraiskamist. Kõik, mida on võimalik päästa, läheb annetusena Toidupangale,“ rõhutab Edvinas Volkas.

Eestis elab umbes 300 000 inimest, kes elavad absoluutses või suhtelises vaesuses ning vajaksid toiduabi, rääkimata inimestest, kes soovivad tarbida toiduaineid mõistliku hinnaga. Üle Eesti saavad praegu Toidupanga kaudu toiduabi juba enam kui 20 000 inimest nädalas, neist kolmandiku moodustavad Ukraina sõjapõgenikud. Suurema osa jagatavast toidust moodustab poekettidest päästetud toit, sellele lisanduvad annetatud toit ning Euroopa Liidu toiduabi.

Jaga
Kommentaarid