Salat suurele seltskonnale: Maitsev ja tervislik sobivad kokku!
Läätsed on kvaliteetne taimse valgu ja kiudainete allikas. Lehtkapsas pungitavad antioksüdandid, porgand on tulvil karotenoididest ja mõlemas peitub palju kiudaineid. Kiudained tekitavad täiskõhutunde ja on toiduks kõhus pesitsevatele häädele bakteritele. Oliiviõli paitab keha, jogurtist saab piimhappebaktereid ja rabedale leivale hõõrutud toores küüslauk turgutab immuunsüsteemi.
Ahjuplaadil läätsesalat fetadipiga
Kiirelt valmiv tervislikult tasakaalus läätse--
lehtkapsa-porgandisalat on vürtsikalt soojendav.
4-le T, K, V, M
0,5 Gruusia puri-leiba (165 g)
2 küüslauguküünt
100 g fetat + 2 dl 10% Kreeka jogurtit + 1 tl mett
300 g purk aurutatud läätsi
3 porgandit (200 g) + 150 g lehtkapsast + 1 tšilli
4 sl + 2 sl külmpressitud oliiviõli
2 tl jahvatatud vürtsköömneid
Himaalaja soola, musta pipart
Kuumuta ahi 200 °C. Lõika leib kangideks ja rösti ahju ülemisel siinil 8 minutiga kuldselt krõbedaks. Samal ajal lõika porgandid kartulikoorimisnoa abil pikkadeks lintideks, rebi lehtkapsas rootsu ümbert suupärasteks tükkideks ja viiluta tšilli.
Libista leib ahjuplaadilt, kata plaat küpsetuspaberiga ja heida sinna köögi-viljad. Nõrista peale 4 supilusikatäit õli, maitsesta vürts-köömnete ja soolaga, sega läbi ja aja ühtlase kihina plaadile laiali. Küpseta ahju keskosas 5 minutit. Samal ajal lõika küüslauguküüned pooleks ja hõõru röstitud leivakange lõikepinnaga.
Võta salat ahjust, lisa läätsed, sega läbi ja pista 5 minutiks tagasi ahju küpsema. Samal ajal valmista dipp: vajuta feta kahvliga peeneks puruks, sega juurde jogurt ja mesi. Keeruta dipi pinnale lusikaga spiraal ja nõrista sinna 2 supilusikatäit oliiviõli. Keeruta peale musta pipart.
Tõsta salat koos ahjuplaadiga lauale ja söö kuumalt koos kastmesse kastetud küüslauguleivakangidega.