Hõrk Tosca kook mahlaste ploomide ja kohupiimaga
Kui klassikalises Tosca koogis kohtub mahlane keeksikiht krõbeda mandlikihiga, siis toidublogija Britt Paju lisab sellele armastatud koogile võrratult mahlased ploomid ja Alma traditsioonilise kohupiima.

Kuigi Tosca nimi vihjaks justkui selle maiuse Itaalia päritolule, on tegemist klassikalise Rootsi koogiga, mille nimesaamise loo taga arvatakse olevat, kas Toskaana piirkonna mandleid või hoopis Puccini ooperit.
Olgu selle nimega kuidas on, kindel on see, et Tosca kook on suurepärane valik nii õhtusöögi lõppakordiks kui ka pühapäevaseks kellaviieteeks. Britt Paju lisas nooblile klassikule õhulisuse andmiseks Alma traditsioonilise koorese kohupiima ning mahlasuse lisamiseks lillapõskseid ploome luksuslikus kardemoniembuses.
Vaja läheb
150 g Alma võid
2 muna
200 g Alma koorest traditsioonilist kohupiima
1,5 dl suhkrut
2,5 dl jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
800 g ploome
0,25 tl kardemoni
Mandlikate
75 g mandlilaaste
50 g võid
0,75 dl suhkrut
0,25 dl fariinisuhkrut
1 sl jahu
Sulata või ja lase jahtuda. Vahusta munad koos suhkruga tugevaks vahuks. Lisa munavahule kohupiim, või, vanillisuhkur ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Sega ühtlaseks ja aja tainas võiga määritud, u 24 cm läbimõõduga sügavama koogivormi põhjale laiali. Lõika ploomid sektoriteks ja suru need tainasse. Puista ploomidele teelusikajagu suhkrut ja veidi kardemoni ning küpseta 180-kraadise ahju alumises osas u 20 minutit, kuni kook on veidi kerkinud ja jumet võtnud. Sega potis mandlilaastud, suhkrud, jahu ja või ning kuumuta tasasel tulel paar-kolm minutit, kuni saad ühtlase segu, mis kergelt paksenema hakkab. Aja saadud segu mööda koogi pinda supilusika abil laiali ja küpseta kooki ahju keskmises osas veel u 15 minutit või kuni kate on kena ja karamelline. Lase koogil enne sööma asumist ja lahti lõikamist täielikult jahtuda.
Retsepti autor: Britt Paju
Rohkem maitsvaid retsepte Alma traditsioonilise kohupiimaga leiad siit.