Veinipäevade raames peaks arvestama, et mida suurem pood, seda suurem valik.

Võta vabalt!

Alusta lihtsamast – pane paika mõtted, milliseid toite ja snäkke sa soovid pakkuda ja selle põhjal tuleks teha veinivalik. Siis ei ole üritusel vein nii-öelda peategelane.

Ei tasu liialt muretseda, et mõni suupiste veini juurde üldse ei sobi. Pigem valida toit, mis meeldib, ning vein, mis meeldib – siis on õnnestumine garanteeritud.

Mine kindlapeale välja – tee valik nii punasest kui ka valgest veinist. Nii saab iga külaline ise otsustada, mida ta juua sooviks.

Uue ja Vana Maailma veinid – kellele ja milleks?

Levinumad viinamarjasordid, millest valmistatakse kergemaid veine, on Sauvignon Blanc, Merlot, Chenin Blanc.

Raskemad, täidlasemad ja tugevama iseloomuga veinid sobivad pigem kamina ees juttu vestes soliidseks kaaslaseks. Täidlasemate veinide viinamarjasordid on pigem Chardonnay, Shiraz.

Vana Maailma veine tasub pakkuda teadlikumale veinitarbijate seltskonnale, ja sel juhul võiks eelistada Itaalia või Prantsusmaa veine. Need on enamasti värvikamad, neis on rohkem särtsu ja iseloomu. Ning on hinnalt ka kallimad.

Vahuvein – mitte ainult peo alustaja

Meil on kombeks pidada vahuveini vaid peo alguse või piduliku sündmusega kaasakäivaks joogiks.

Vahuveine on samuti valgeid ja punaseid, kuivemaid ja magusamaid. Peamiselt jagatakse vahuveinid valmistamise meetodi järgi kaheks: traditsioonilisel ehk šampanjameetodil ja charmat’ meetodil valmistatud vahuveinid.

Vahuvein on tegelikult samuti väga sobiv kaaslane suupistelaua juurde, ei tasu peljata, et vahuveinid on liiga pidulikud.

Millisele suupistele milline vein?

Reegleid ei ole. Või kui, siis üks – lihtsam suupiste sobib kergema veiniga ja vastupidi.

On ka öeldud, et hästi sobivad kokku sarnaselt lõhnavad toit ja vein. Mis ehk veel natuke üllatab – vürtsikale toidule-suupistele sobib üsna hästi juurde magusam vein, kuid kindlasti mitte dessertvein!

Peolauakatja meelespea

On nii kujunenud, et kuuma ilmaga eelistatakse pigem valgeid ja kergemaid veine, jahedal ajal punaseid ja täidlaseid veine.

Veini lahjendamist mineraalveega ei peeta halvaks tavaks, ainult et selleks tasub valida mõni kergem vein.

Maxima veinipäevadel on veini – ja gurmeesõpradel põhjust rõõmustada. Siis on veinisortiment niigi sõbralikest hindadest veel kolmandiku jagu madalam ning poelettidelt leiab soodsalt ka kvaliteetseid toiduaineid ja suupisteid.

Kvaliteetne vein maitseb alati hästi ja on Maxima kauplustes taskukohase hinnaga.

Jaga
Kommentaarid