Võiksid siis küsida, et mis see must pässik täpsemalt on?

See, mida me kutsume mustaks pässikuks, on Inonotus obliquus seenega nakatunud must mass, mis leidub peaaegu eranditult ainult kaskedel. Mass koosneb kase kõdutukkidest, mis on läbi põimunud mütseeliga.

Musta pässikut peetakse sageli sklerootsiumiks ehk seenemügaraks, mis on tihe seeneniidistiku mass, aga see pole tehniliselt võttes õige, sest seeneniidistik moodustab mustast pässikust ainult 10%.

2. Must pässik on peaasjalikult puidukiud ja sisaldab kaseühendeid

Must pässik koosneb eelkõige peremeespuu puidu lignaanidest ja neisse tunginud seeneniidistikust. See sisaldab kasulikke kase ühendeid nagu betuliin ja betuliinhape.

Pärast korjamist kasvab must pässik uuesti korjamiseks sobivasse suurusesse kolme kuni kümne aastaga ja see tsükkel kestab kuni puu sureb. Musta pässiku äralõikamine ei tapa organismi ja seeneniidistik kõdundab puud aeglaelt edasi.

3. Must pässik klassifitseeriti esimesena Tartus!

Musta pässiku ingliskeelne nimi chaga tuleneb vanavene sõnast ‘чага‘, mis tähendab seent. Musta pässikut on esimesena tõestatult mainitud 16. sajandi alguses. Mustast pässikust on rahva- ja botaanilises meditsiinis kirjutatud kogu Ida-Euroopas, esimesena uuris seda teaduslikult ja klassifitseeris Tartu Ülikooli professor Dragendorff 1864. aastal.

Tartu Ülikooli professor Dragendorff 1864. aastal

4. Musta pässiku must osa sisaldab melaniini

Must pässik sisaldab rohkelt melaniini, mis esineb kontsentreerituna pässiku mustas välimises koores. Melaniin annab nahale, juustele ja silmadele nende värvi. Meie nahk tumeneb päikese käes, mis stimuleerib melaniini tootvaid melanotsüüte.

Rikkaliku melaniinisisalduse võttu võib must pässik aidata kaitsta nahka ja juukseid päikesekahjustuste vastu. Melaniinid aitavad parandada DNAd ja mitokondrite tervist, mõjutavad ainevahetust ja kaitsevad valguse ja kiirguse eest. Eelkõige on seentes esinevatel melaniinidel nende antioksüdantsete ja geeni kaitsvate omaduste tõttu tugev põletikuvastane toime. Melaniinid võivad vähendada rasvhapete oksüdatsiooni ja membraanide kahjustamist, aidates oluliselt kaasa naha tervise tagamisele.

5. Soomes kasutati musta pässikut teise maailmasõja ajal kohvi aseainena

Soomes oli teise maailmasõja ajal puudus kohvist. Musta pässikut hakati kasutama kui väga head kohvi asendajat, mida tunti nime all Tikkatee (rähni tee). See oli esimene kaubanduslikult pakendatud musta pässiku toode.

6. Musta pässiku korjamine on loodussäästlik!

Mõned inimesed väidavad, et metsiku musta pässiku korjamine ei ole loodussäästlik.

2004. aastal käis Oregoni Osariigi Ülikooli mükoloog David Pilz Venemaal, et uurida, kas musta pässiku korjamine on loodussäästlik või mitte. Tema aruanne on siiani kõige üksikasjalikum saadaval olev ülevaade musta pässiku korjamise kohta. Aruandes tõdeti, et „loodusliku musta pässiku varud on hiiglaslikud ja ja on vähe tõenäoline, et selle korjamisega võib liigile Inonotus obliquus lähemas tulevikus kahju teha.“

Aruandes märgiti, et must pässik nakatab üle 20 protsendi kõigist Venemaa kaskedest.

Soome Loodusvarade Instituudi Luke hinnangul nakatab must pässik 6-30% kõigist Soome ja Rootsi kaskedest. (Eestis on tõenäoliselt samasugune tase.)

Kuigi musta pässikut on endiselt palju, tuleb selle kogumiseks minna üha kaugemale. Populaarsetes korjamiskohtades võidakse seda liiga palju koguda ja nii tekib arvamus, et must pässik on ohus.

Markus: Musta pässiku korjamine ei mõjuta selle paljunemisvõimet.

7. Me näeme harva musta pässiku „seent“

Kuna must pässik on tegelikult puu seenvähk ja mitte seen tavalises mõttes, tekib küsimus: kas mustal pässikul on üldse viljakeha e seen?

On küll, aga me näeme seda harva.

Tegelik seen (viljakeha) moodustub surnud (seisvate või langenud) puude koore all. Pärast puu surma eraldub selle koor aeglaselt paljastades eoskarpi (viljakeha). See viljakeha on hallikas lame õhukesekihiline poorne mass!

8. Kultiveeritud must pässik ei ole must pässik!

Laboris kultiveeritud mustal pässikul (kahjuks on selline asi olemas!) on erinev koostis ja raviomadused, sõltuvalt tingimustest, milles see on kasvatatud.

Põhjus on selles, et laboris saab kasvatada ainult mütseeli, mitte musta pässiku välist osa.

Metsikul mustal pässikul kulub kolm kuni viis aastat, enne kui see on valmis korjamiseks, ja paljus pässikus leiduvad kasulikud ühendid, nagu betuliin ja betuliinhape, on pärit kaselt. Kui must pässik kasvab laboris, siis ei ole see seotud kasega ja need olulised kaseühendid puuduvad. Kui pole musta väliskihti, pole melaniini.

9. Räpane must pässik võib olla kahjulik!

Kui must pässik pole korralikult puhastatud, siis võib see sisaldada ämblikukakat ja kes teab veel, mida!

Kui seda ei kuivatata puhtas keskkonnas (saun ei ole puhas keskkond) õigel temperatuuril, võivad kiiresti tekkida hallitusseened ja bakterid. Kui inimestel on pärast musta pässiku tõmmise joomist kõhuhädasid, siis tähendab see, et ilmselt ei olnud tootmine kuigi hügieeniline.

Nagu paljud seened, imab ka must pässik endasse ümbritsevas õhus ja vees leiduva. Seega on oluline veenduda, et sinu must pässik on „mahe“ – korjatud puhtast metsast kaugel metsatöömasinatest ja tiheda liiklusega teedest. Mürgine must pässik ei ole naljaasi.

Küsi oma musta pässiku või selle tõmmise tarnijalt alati laboratoorseid tõendeid selle mikrobioloogia, radioaktiivsuse, pärmide ja hallitusseente kohta.

10. Tõmmisest ei piisa, et kõik musta pässiku kasulikud omadused kätte saada.

Kõik musta pässiku tõmmised ja teed ei ole valmistatud ühemoodi. Sõltuvalt kasutatud musta pässiku kogusest, valmistamise ajast ja temperatuurist, võivad mõned neist olla palju kangemad. Kuumaveetõmmised on erineva melaniini, polüfenoolide, polüsahhariidide ja beetaglükaanide sisaldusega vastavalt sellele, kuidas need on täpselt valmistatud. Vees lahusutvate ühendite kompleksil on suur hulk potentsiaalselt kasulikke omadusi - need aitavad võidelda viiruste vastu, stimuleerida immuunsüsteemi, parandada ja tugevdada naha seisundit ning kaitsta UV-kiirguse ja vabade radikaalide poolt tekitatud oksüdatiivse stressi eest. Lisaks on see rikkalik igapäevast tervist ja heaolu turgutav lisand, mis on pungil antioksüdante, olulisi vitamiine, mineraale ning aminohappeid.

Etanoolis (alkohol) ekstraheerimise tulemusena tekib tinktuur, milles on kõrgem triterpeenide, steroolide ja ligniini tase. Need aga annavad mustale pässikule kõige imeväärsemad omadused, sealhulgas vähivastase toime, immunomoduleeriva toime ja rakkude taastumise hõlbustamise. Immuunsüsteemi modulatsioon aga on just see, mis on meile kõigile praegusel ajal eriti tähtis.

Uuri must pässiku kohta lisa Natural Chaga OÜ direktorilt Robin Gurneylt Black Food Festivalil või külasta: https://naturalchaga.eu/et/pages/faq