Võit taimetoitlastele: maailmakuulus Guinnessi õlu lõpetab kalapõite kasutamise õllevalmistamisel
Maailmakuulus Iiri õlu Guinness muutub taimetoitlastele ja veganitele sobilikuks, kuna firma otsustas lõpetada oma tootmisprotsessis kalapõitest saadava kalaliimi kasutamise ning filtreerida oma õlled uute tehnoloogiliste vahenditega. Nüüdsest on Guinness täielikult loomsete osiste vaba.
Kalatööstuse jääkprodukti ehk kalapõites leiduvat kalaliimi on kasutatud õlle ja veini tootmisel juba sajandeid kui mitte millenniume. Kalaliimi kasutatakse õlle filtreerimisel - kalaliim on kollageen ning seob endasse õlles liikuvad väiksed osised: pärmiseente rakud, kuaguleerunud proteiinid, humalaosised ja muu bioloogiline.
Olgugi, et tegemist on kaladest tuleva ainega ei jäta see õllele mitte mingit maitset, samas on kalapõite kasutamise tõttu Guinness siiani olnud taimetoitlastele kättesaamatu, vahendas Eater.com.
Õlleekspertide hinnangul ei muuda täielikult mitteloomsete filtreerimisvahendite kasutamine Guinnessi maitses mitte midagi. Samuti ei arva eksperdid, et Guinnessi otsust mõjutas väga majanduslik soov teenida uutelt taimetoitlastel klientidelt. Pigem ajab firm taga meediatähelepanu, kuna uute filtreerimistehnoloogiate kasutusele võtmine oli planeeritud ammu kui tehaste arendus.
Õlletootmisvahendid on viimastel aegadel arenenud väga palju ning varasemad, võiks ka öelda arhailisemad vahendid, õllede puhastamisel on kasutusest langemas. Lisaks tehnoloogilisele filtreerimisele kasutataks kalaliimi asemel sama efekti saavutamiseks sammalt, täpsemalt Irish moss'i.
Nüüd kui Guinnessi isu on peale aetud, vaata, kuidas õhtune õlu õigesti välja valada: