Joogivalikut mõjutavad šokolaadi rasvasisaldus, magusus ning mõrudus. Mida rasvasem ja magusam šokolaad, seda aromaatsem ja magusam peaks olema vein. Põhikonks peitubki selles, et jook peaks olema alati šokolaadist magusam, muidu kaob joogi maitse suus ära, kuna šokolaadi maitse domineerib veini maitse üle.

Merlot

Tume šokolaad

Maitse on tugev ja vähem magus kui näiteks piimašokolaadil. Väga suure kakaosisaldusega šokolaadide maitse on pigem mõru ning tavaliselt kasutataksegi neid pigem küpsetamisel ja magustoitudes. Kvaliteetses tumedas šokolaadis on vähemalt 50% kakaod, kuid müüakse ka väiksema kakaosisaldusega tumedaid šokolaade. Kakaoprotsendi all mõeldakse kakaomassi ja kakaovõi osakaalu šokolaadis. Mida rohkem sisaldab šokolaad rasva, seda väiksem on kakaomassi osakaal.

Tume šokolaad nõuab just oma mõruduse tõttu veinist kaaslaselt palju. Veini maitse peab sisaldama palju puuvilja, happelisust ja aroome, et vastata tumeda šokolaadi tugevale maitsele. Mida suurem on šokolaadi kakaosisaldus ja seetõttu ka mõrudus, seda aromaatsem ja hapukam vein peaks olema. Ka veini tanniinid peaksid olema väga pehmed. Tammevaadis laagerdunud veini vanilje ja kohvi aroomid sobivad tumedate šokolaadidega enamasti suurepäraselt kokku. Üks suurepärane veinisoovitus tumeda šokolaadi kõrvale on punane Nederburg Edelrood.

Erinevad kompvekid on aga üllatusi täis. Nende kõrvale sobivad imeliselt ka muud joogid peale veinide. Šerrid, nii magusad kui ka kuivad, suudavad nii oma aroomikuse kui ka hapukuse poolest vastata kompveki nõudlikule maitsele. Tammevaadis laagerdunud õlu Innis&Gunn paneb aga maitsed plahvatama! Õlle vaniljelaadsed pehmed aroomid, kuid samas ka rohke puuviljane hapukus sobib suurepäraselt kokku igasuguse šokolaadiga. Igati väärt proovimist!

Piimašokolaad ja valge šokolaad

Piimašokolaad leiutati Šveitsis 1875. aastal. Piimašokolaadi valmistamisel kasutatakse lisaks eelpool mainitud toorainetele ka piimapulbrit või piima. Rasvasem, värvi poolest heledam ja maitse poolest magusam, pehme ja täidlane. Valget šokolaadi valmistatakse suhkrust, piimapulbrist ja kakaovõist. Valges šokolaadis ei ole üldse kakaomassi.

Châteauneuf-du-Pape

Headeks valikuteks piima- ja valge šokolaadi kõrvale on magusad ja rohke aroomiga valged veinid. Selliste šokolaadide kõrvale sobivad ka magusamad punased veinid nagu Masi Mezzanella Amandorlato Reciato näiteks. Valge šokolaad naudib enda kõrval ka veidi magusamat vahuveini või pidulikumat šampust. Suurepärasteks valikuteks on näiteks poolkuiv Ballet Demi-Sec Carte Noir ja maasikane Fresita.

Korralda šokolaadidegusteerimine!

Šokolaadidegusteerimise korraldamine on lihtne. Vali mõned erinevad šokolaadid ning mõned erinevad veinisordid või muud joogid. Esmalt kontrolli veinide kvaliteeti ja proovi veine. Hoia šokolaaditükikest veidi aega suus, neelata ja võta alles pärast seda väike sõõm jooki.

Alati tuleks enne järgmist šokolaaditükki ja veinisõõmu suud veega loputada. Tavaline kraanivesi lämmatab kergesti aroomid ja isegi muudab neid, mistõttu õnnestunud degusteerimiseks tuleks osta pudel kvaliteetset gaseeritud vett. Looduslik mineraalvesi rõhutab veini ja šokolaadi oma maitseid ja toob neis esile pehme puuviljalisuse.