1990. aastate lõpus näis eravanglaäri väga tõhus investeering. Vangide arv aina suurenes ning vanglad jäid kitsaks. San Bernardino maakonnas avati konkurss uue 500-kohalise vangla ehitamiseks ja haldamiseks. Konkursi võitis Terry Moorelandi firma Maranatha Private Corrections LLC, mille üks tingimus oli see, et loodavas kinnipidamisasutuses hakataks vangidele pakkuma vegantoitu. Valminud kinnipidamisasutus, Victor Valley Medium Community Correctional Facility toimis seitse aastat Moorelandi nägemuse põhjal ning selle aja jooksul nähti märkimisväärseid tulemusi.

Tollel ajal oli retsidivismi – pärast vanglast vabanemist uue kuriteo sooritamise – esinemissagedus ülikõrge. 95% kinnipeetutest sattusid ka teist korda vanglasse tagasi. Victor Valleys kinnipeetutest jõudis ringiga tagasi vaid 2%. Mis oli sellise edu võtmeks? Arvatakse, et selles mängis suurt rolli justnimelt kinnipeetute toitumine.

„Uue alguse“ programm

Vanglasse saabumisel anti vangidele kaks selget valikut – ühes vangla osas rakendatakse tavapäraseid osariigis kehtestatud reegleid ja nõudeid toitumisele, teises osas võtavad nad osa programmist „Uus algus“, mis sisaldab vegandieeti, piibliõpinguid, tööõpet ning viharavi. Victor Valley toitumise koordinaator Julianne Aranda selgitab: „See, mida me sööme, ei mõjuta meid mitte ainult kehaliselt, vaid see mõjutab ka meie suhtumist, agressiivsust ning võimet langetada häid otsuseid.“ Mitmete teiste programmi läbiviinud töötajatega tehtud intervjuude sõnum on selge – positiivsete muutuste toomiseks käitumises on vaja puhastada keha ja mõistus.

Programmi algul suhtus osariik sellesse skeptiliselt, lootmata, et see saavutaks erilist edu. Moorelandile öeldi, et vangid tõenäoliselt pigem „põletavad selle koha maha, kui hakkavad taimetoitlasteks“. Vastupidiselt ootustele valis aga 85% kinnipeetutest „Uue alguse“ programmist osalemise ning ainult 15% tavalised ülejäänud osariigis rakendatavad meetmed.

Märkimisväärseid muutusi vangide käitumises võis personali sõnul märgata juba vanglahoovis, kus „Uue alguse“ programmi poolel mitte keegi ei „omanud“ ega „kontrollinud“ territooriumi. Puudusid tüüpiliselt esinevad rassi- ja muude kuuluvuste põhised grupid. Kõik vangid mängisid koos korvpalli ning olid üksteise suhtes sõbralikud. Tavapäraseid reegleid järgival vanglapoolel olid aga kõik tavapärased probleemid – vaenulikkus, rassipõhised grupid ja vägivald. Vangide endi sõnul aitas üllatavalt hästi maitsenud taimetoit neil ennast paremini tunda, andis energiat ja vastupidavust ning vähendas nahaprobleeme.

Ühe vangi isiklik kogemus

Portaal Vegetarian Spotlight on avaldanud ühe endise Victor Valley kinnipeetu loo. Eric Vandennoort oli enne kinnipidamisasutusse sattumist kodutu, sõltlane ja sattus sagedasti seadusega pahuksisse. Tal ei olnud endal mõtteski elustiili ja toitumise muutumine. Sattudes lõpuks Victor Valleysse, oli Eric silmitsi valikuga, kas liituda „Uue alguse“ programmiga või mitte. Ta oli kuulnud, et programmis osalevaid vange koheldakse paremini ning saades kinnitust, et keegi ei keela seal suitsetamist, otsustas mees proovida, sest „kui halb see vegantoitumine ikka olla saab“. Eric hakkas vanglas tööle köögis, toitumise koordinaatori Julianne Aranda käe all, õppides palju toitumise kohta. Lisaks osales ta uues eksperimentaalses holistilises programmis sõltuvustest loobumiseks.

Kuue kuu jooksul muutus Ericu elu täielikult – vegantoitumise ja vaimsusele suunatud elustiili tagajärjel hakkas ta lugema vaimseid raamatuid, jättis maha suitsetamise ning kogu tema suhtumine elusse sai uue positiivse suuna. Seda ei kuule vangidelt just sageli, et nende kinnipidamisasutus on kui „sõõm värsket õhku“, nagu kirjeldas Victor Valleyt Eric. Pärast vanglast vabanemist ei võtnud Eric enam mitte tilkagi alkoholi ega tarvitanud narkootikume. Ta on õnnelikult abielus ning töötab sõltuvusainete ja alkoholi valdkonna nõustajana. Ericu arvates murti tema elu kinnine ring vanglas uue toitumise ja vaimsusega. Ta leiab, võlgneb kogu oma elus toimunud muutuse eest tänu just Victor Valleys rakendatud meetmetele.

Vegantoitumine vanglate normiks?

Vegantoitumist on proovitud ka teistes vanglates ning aktivist ja ärinaine Jennifer Clary tuleb välja ettepanekuga, et vanglates peakski pakkuma üksnes vagantoitu. Clary leiab, et see idee teenib nii vangide endi kui ka terve ühiskonna huve. Vegantoitumine on säästlikum nii keskkonnale kui riigi rahakotile. Liha- ja piimasaaduste mõju keskkonnale on väga põhjalikult dokumenteeritud filmis „Cowspiracy“ ning see ei tohiks olla üllatuseks kellegi jaoks, et taimne tooraine on loomsest lihtsalt odavam. Clary toob välja Victor Valley programmi ning rõhutab, et lisaks vangide omavahelise vägivaldsuse vähenemisele tähendab vegantoitumine suures plaanis ka loomade vastu suunatud vägivalla vähenemist. Ameerika toitumisteadlaste ühenduse andmete põhjal vähendab vegantoitumine südamehaiguste, diabeedi, vähi ja ülekaalulisuse ohtu, mis omakorda säästaks vanglasüsteemi tervishoiukulusid.

Kahjuks lõppes Victor Valley edulugu peale seitset tegutsemisaastat, kuna California osariik katkestas Moorelandi halduslepingu administratiivse lahkarvamuse tõttu. Selle kinnipidamiseasutuse kogemus aga annab mõtlemisainet: miks ei võiks edukat programmi korrata ja laiendada? Kui vegandieedil oli nii tõhus mõju vangidele, siis kuidas see saaks aidata meid ja meie lapsi?

Victor Valley kohta on tehtud dokumentaalfilm „Criminal Transformation: The Maranatha Corrections Story“.

Toimetas: Katrin Suik