Nii siis ... võistluse "Minu Jõulupraad" parimad palad:

1. Dea: Seavälisfilee, mustad ploomid, peekon, merevaik, rõõskoor ja veidi kanget sinepit. Tambid välisfilee laiaks, määrid merevaiguga kokku, asetad liha peale peekoniviilud ja mustad ploomid ning keerad rulli. Ka ümber liharulli keerad peekoni. Praed rulli pannil kergelt pruuniks ja paned ahjuvormi. Peale valad rõõskkoore-sinepi segu ja liha läheb 200kraadi juures 1 tunniks ahju.

2. Mae: Seakaelakarbonaadi sisse keeratud miniverivorstid! Liha katan majoneesiga, maitseks purustatud pipart ja soola. Keeran lihast ja verivorstidest rullid, panen nad tikuga kinni ja pruunistan pannil. Parast seda laon rullid ahjuvormi ja küpsetan ahjus. Serveerimiseks ja parimate maitsete saamiseks teen rullidele peale kastme sulatatud juustust ja piimast ning maitsestan selle aroomisoolaga. Head isu!

3. Anton: Ahjuliha: 1 kg seakaelakarbonaadi, 4-5 tl suitsust grillimaitseainet, kivisoola. Ürdikartulid: 1,5 kg kartuleid, 2 spl toiduõli,2 tl rosmariini,2 tl tüümiani, musta terapipart (veskis), kivisoola. Maitsesta seakael ja küpseta eelkuumutatud ahjus 180 °C juures umbes 1 tund 1 kg liha kohta. Koori kartulid, lõika sektoriteks ja maitsesta maitseainetega, lisa õli ja sega läbi. Aseta kartulid 30 minutit enne liha valmimist lihaga samale pannile ja küpseta, kuni kartulid pehmed ning liha küps.

4. Maria: 2-3 kg läbikasvanud triipudega sea kõhutükk, meresoola, oliiviõli. Täidis: 1 sl õli, 1 sibul, 5 küüslauguküünt, 2 sl tüümianit, lehtipeterselli, 100 g kuskussi või murendatud tumedat tahket saia, 1 muna, 1 sl sinepit (seemnetega), 30 g pistaatsiapähkleid, 100 g kirsikastet, musta pipart. Kirsikaste: 1 sl õli, 1 sibul, 1 sl tüümianilehti, 500 g külmutatud kirsse, 1 apelsini koor, 60 ml tsitruslikööri, 80 ml punast veiniäädikat, 150 g tumedat muscovado suhkrut, meresoola, musta pipart veskist.

Pane seakülg lõikelauale kamaraga pool ülespoole. Jooni terava noa ja joonlaua abil kamar ühe sentimeetriste vahedega. Raputa peale meresoola ja jäta liha külmkappi 2-3 tunniks maitsestuma. Samal ajal, kui liha maitset kogub valmista kirsikaste. Kuumuta õli pannil ja lisa hakitud sibul ja tüümian. Kuumuta mõned minutid, kuni sibul kergelt pruunistub. Lisa kirsid, apelsiinikoor, liköör, äädikas, suhkur, sool ja pipar ning sega. Lase segul keema tõusta ja keeda 30 minutit keskmisel kuumusel kuni vedelik on vähenenud ja segu on läikiv ja siirupine. Lase täielikult jahtuda.

Valmista täidis: kuumuta õli pannil, lisa hakitud sibul, hakitud küüslauk ja tüümian ning kuumuta keskmisel tulel 5 minutit. Pane segu kaussi, lisa kuumutatud kuskuss või murendatud sai, muna, sinep. Hakitud pähklid, kirsikaste, sool ja pipar. Sega. Kuivata seakamar majapidamispaberiga. Keera liha kamaraga pool alla. Määri segu lihale ja keera liha rulli. Seao majapidamisnööriga kinni. Pühi liha pind veel hoolega paberiga kuivaks. Määri oliiviõliga ja puista pinnale soolahelbeid. Pane liha 220 kraadini soojendatud ahju ja küpseta 20 minutit. Vähenda kuumust 200 kraadini ja küpseta veel umbes 40 minutit, kuni liha on küps. Võta ahjust, kata fooliumiga ja lase puhata umbes 15 minutit. Lõika liha viiludeks ja serveeri koos kirsikastmega.

5. Erki: JÕULUKAPSARULLID TOMATIKASTMES: Kapsarullid tunduvad kindlasti paljudele kummalised, pigem nõukaaegse säästutoiduna. Kuid tegelikult on see võrratult maitsev ja aeganõudev roog, mis on au sees näiteks Bulgaaria, Ukraina ja Gruusia rahvusköökides. Minu pere isiklik reliikvia on mu enda retsept „Kapsarullid tomatikastmes“, mida sobib suurepäraselt jõulude ajal peolauale panna ja mis on ka laste suur lemmik. Valmistusaeg umbes 1,5 tundi. Sööjaid: 4-6. Kategooria: Rahvusroad.

TÄIDISE KOMPONENDID: 1 keskmine kapsapea, 500g veisehakkliha, 200g keedetud pikateralist riisi, 1 suurem porgand, 1 mugulsibul, 2 suuremat küüslauguküünt, pool paprikakauna, peotäis värsket peterselli, peotäis hakitud musti ploome, maitseks soola.

KASTE: 2 dl vett, 400g tomatipastat, 1 küüslauguküün, pool paprikakauna, 1 sl vürtsköömneid, maitseks soola, pipart ja suhkrut, toiduõli, 250g riivjuustu, 50g sinihallitusjuustu.

Eemalda kapsalt ettevaatlikult võimalikult suurte tükkidena lehed ja keeda neid soolaga maitsestatud vees umbes 15 minutit, kuni lehed on muutunud pehmemaks ja elastsemaks. Tambi lehtede kõvem rootsuots pudrunuiaga kergelt pehmemaks, et hiljem oleks lihtsam lehti täidisega rulli keerata. Koori porgand, mugulsibul ja küüslauguküüned ning haki need peeneks. Kuumuta pannil õli ning prae porgand, küüslauk ja sibul kergelt läbi. Haki petersell ja paprika ning lisa need koos hakklihaga pannile. Sega hoolega läbi ning prae kuni hakkliha on pruunistunud. Lisa hakklihasegu riisi hulka, maitsesta soolaga ja soovi korral veel mõnede eksootilisemate maitseainetega (nt. karri, Garam Masala või koriander). Lisa ka hakitud mustad ploomid. Lase täidise segul jahtuda. Haki kastme küüslauk ja paprika ning prae neid kiirelt õlis samal pannil, kus hakklihasegu tegid (ära vahepeal panni pese). Lisa keedetud vesi ja veidi hiljem tomatipasta ning maitsesta soola, pipra ja suhkruga. Võid ka siia veidi hakitud peterselli lisada. Seejärel lase kastmel nõrgal tulel pisut haududa. Vala natuke kastet ahjuvormi põhja laiali. Keera hakklihatäidis kapsalehtede sisse ning lao kapsarullid ahjuvormile. Vala rullidele peale ülejäänud kaste ning küpseta kapsarulle ahju keskosas 200 kraadi juures umbes 30 minutit. Puista seejärel kõige peale riivjuust ja murenda laiali sinihallitusjuust. Pista tagasi ahju ja küpseta veel 8-10 minutit. Eriti mõnusa tulemuse saad, kui juustu pealepuistamise järel tõstad kapsarullid ahjus grillile lähemale ning küpsetad paar minutit grillrežiimil, nii et juust muutub kastme peal kuldpruuniks ja krõbedaks.

6. Enne: Täidetud pardipraad, millele lisandiks sobivad hästi ahjukartulid. Valmistusviis: Puhastatud part pestakse, kuivatatakse ja hõõrutakse seest soolaga. Õunad tükeldatakse janing segatakse hakitud sibula, hapukapsa ja pestud rosinatega. Part täidetakse tihkelt ja avaus õmmeldakse kinni. Tõstetakse äärisega pannile, vesi või leem valatakse juurde ja küpsetatakse praeahjus, aeg-ajalt kastetakse praeleemega. Kui praad on valmis, tõstetakse see vaagnale ja tükeldatakse. Leemest valmistatakse kaste, lisades hapukoorega segatud jahu ja keetes 3 - 5 minutit. Lisandiks ahjukartulid.

NB! Ahjukartulid tulevad ilusad pruunid, kui need üle võõbata toiduõliga ja koos soolaga puistada peale punast pipart. Koostis: 1,5 kilone part, soola, 500 g värskeid või 150 g kuivatatud õunu, 2 sibulat, 200 g hapukapsast, 100 g rosinaid, 2 kl vett või lihaleent, 1 sl jahu, 2 sl hapukoort.

7. Brie: Mina olen aegade jooksul jõuluõhtutel erinevat liha teinud, nii lindu kui looma. Seega ühte ja ainukest lemmikretsepti meil jõululaual ei ole ja seepärast pakun ka välja kaks erinevat praadi, üks traditsioonilisest sealihast ja teine küülikust, mis on küll pisut kondine, aga hästi küpsetatuna lihtsalt imemaitsev. Mõlema prae juurde võib pakkuda nii kartulit kui köögiviljasegu, mulle endale meeldivad näiteks ahjus küpsetatud peedi- ja kõrvitsaviilud.

KULDNE JÕULUPRAAD: Sea välisfilee maitsestada soola, pipra ja tavalise sinepiga, pakkida fooliumisse ja panna eelkuumutatud ahju 180 kraadi juurde küpsema. Umbes poolt tundi enne liha valmimist teha foolium lahti ja küpsetada edasi 220 kraadi juures, määrides liha aeg-ajalt kuldse meeglasuuriga. Glasuur keeta eelnevalt kokku järgmistest asjadest: 1-1,5 kg liha kohta 150 ml mett, 100 ml pruuni suhkrut, törts õunaveini, kalvadossi või õiget õunasiidrit 1spl magusat sinepit1 spl worcestershire kastetValmis praad mässida fooliumisse tagasi ja lasta enne lahtilõikamist mõnda aega „tõmmata“.

JÕULUÕLLES HAUTATUD KÜÜLIK PUNASESÕSTRA-KIRSIKASTMEGA: Tükeldatud küülik maitsestada soola ja pipraga ning veeretada lihatükke kergelt jahus. Seejärel pruunistada lihatükid mõlemalt poolt paksupõhjalises haudepotis, kus on eelnevalt veidi või-õlisegu kuumaks aetud. Paetud liha tõsta potist välja ja pruunistada samas rasvas kergelt maitse järgi ports sibularõngaid/tükke. Seejärel panna liha potti tagasi, lisada pudel tumedat kirsiõlut (mulle meeldib Pulsi tume kirsiõlu), kuumutada keemiseni, katta pott kaanega ning hautada vaiksel kuumusel umbes tund aega (hautis on valmis, kui liha kontidelt kergelt eemaldub, vajadusel lisada hautamise ajal vett).Kui liha on pehme, tõsta tükid serveerimisalusele ja kaunistada. Haudepotti leeme sisse lisada maitse järgi kuivatatud ja hakitud kirsse, punasesõstratarretist ja tüümiani, kuumutada kuni kaste on paksenenud, vajadusel maitsestada veel millegi meelepärasega ja anda siis lauale küüliku kõrvale.

8. Helen: Igal aastal on jõulude ajal hea võimalus katsetada erinevaid prae retsepte. Isiklikult olen teinud nii traditsioonilist seapraadi, kui rulaadi, isegi paneeritud siga oli ühel aastal lauda kaunistamas. Kuid kõige isuäratavam oli eelmise aasta sea rulaad krõbeda kamaraga. Iseenesest on retsept lihtne.

Vaja läheb umbes 1,5-2 kilost abaliha tükki, koos kamaraga. Kamara eelistan tavaliselt viilutada noaga umbes 1 cm. paksuselt ja vahest ka ruutudeks lõigata (nii tuleb kõige maitsvam kamar). Seejärel tuleb kamar sisse hõõruda soolaga ja jätta ööseks külmikusse. Järgmisel päeval pühkida sool maha ja maitsestada kuivmaitseaineseguga (vastavalt kui vürtsikat liha armastad). Liha sisse olen torganud tüümiani, parmesani, oliiviõli, tilli ja soola, pipart. Seejärel tuleb liha keerata rulli (kamar väljapoole ikka) ning ümbert kinni siduda paelaga. Ahjuvormi ei pea lisama rasva ega õli, lihtsalt siga sisse ja fooliumiga pealt kinni. Tavaliselt küpsetan 150-160 kraadi juures 3-4 tundi. Seejärel keeran ahju 200-230 kraadi peale ja võtan fooliumi pealt ära. Lasen küpseda kuni kamar on mõnus ja krõmps. Vahepeal võib võtta vormi kogunenud mahla ja sellega kamarat niisutada, et veelgi mõnusam tuleks. Ilusaid jõule!

9. Lembit: Metssearibi köögiviljadega malmpotis. Esmalt grilli veidi ribi, pane malmpotti, köögiviljad - paprika, porgand, sibul, küüslauk, solo, pipar, šampinjonid. Pane malmpott ahju 2 tunniks 200 kraadi juurde. Pärast sed lülitada ahi välja ja jätta lihapott ahju 1 tunniks järelküpsema.

10. Liidia: Üks part. Sissehõõrutud soola ja pipraga. Täidetud apelsinidega. Setatud metallist ahjuvormi, pardi ümber panna tatratang, veidi soola ja vett lisada olenevalt tatra kogusest üks ühele. Katta 2x fooliumiga ja panna ahju, mitte prae ahju vaid tõelisse ahju, mis puudega köetud. Küpseta 2-3 tundi. Võta välja ja hoia fooliumi all 1 tund. Tatar imab kogu pardi rasva endasse. Maitsetulemus on suurepärane. Kasutan viimased 5 aastat ja sealiha enam väga ei himusta jõuludeks!