Oleks see vast tore päev, kuid kuhu minna, kust alustada? Pakume välja kaks trajektoori, kuidas linnas ringi seigelda ning kuhu põigata sisse väiksele söögile ja joogile või tugevamale einele.

Hommikusöök

Katharinenthal
A. Weizenbergi 22

Hommikut võiks alustada kerge söögiga Eesti Vabariigi presidendi lossi lähedal Luige tiigi äärest Katharinenthali kohvikus, kust paistab kenasti kätte pealinna olulisim Kadrioru park, koos selle keskel asuval tiigil ujuvate luikedega. Kohviku perenaine Angeelika Kang ning peremees David Pärnamets avasid hubase toidukoha 2013. aasta juunikuus, et pakkuda maitseelamusi nii varajastele ärkajatele, kohvinautijatele kui ka õhtustele einestajatele. Väikses ja armsas toidukohas saabki nautida nii hommikusööki, kohapeal värskelt valmistatud kondiitritooteid, nautida suurepäraseid roogi peamenüüst või suveterrassil pakutavast grillimenüüst.

Vahepala


Neitsitorni kohvik
Lühike jalg 9a

Pärast hommikusööki ja hubast jalutust pargiteedel, tasub seada suund vanalinnast läbi Toompale, keskaegse linna südamesse. Mäepalses kindlustustega ümbritsetud “üla-linnas” paikneb ka Eesti parlament. Seal lähedal teeme ka väikese peatuse - istume korraks maha linna parima vaatega kohvikus. Taani kuninga aias asuva 14. sajandil ehitatud keskaegsest Neitsitornist on kujundatud hubane muuseumkohvik, mille menüüst on võimalik valida hõrke roogasid ja tornikorruste seinakendest nautida suurepärast vaadet kaitsekäikudele, Tallinna vanalinna punastele katustele ja Taani Kuninga aeda. Teed kohvikusse küsige julgelt mööduvatelt kohalikelt.

Lõunasöök


Kaja Pitsa
Õie 33

Pelgulinnas avati aasta tagasi vanas Kaja kohviku ruumides pitseeria, mille sarnast Eestis varem nähtud polnud. Kaja Pitsa juuretisega taignast tehtud pizzades on hinge ja kunsti. Pizzad on Kajas tehtud 100 protsenti Caputo jahust - pizzataignate kullastandard - juuretisega taignas, millele pole lisatud pärmi.

Tainas on kerkinud aeglaselt 30 tunni jooksul käsitsivalmistatud puust nõudes, ning selle tulemuseks on uskumatult õhuline ja maitsev pizzapõhi, millel on parimatest San Marzano tomatitest valmistatud kaste koos parima Itaalia mozzarella ning extra virgin oliiviõliga. Ja siis … paneb muljetavaldva karjääriga peakokk Andrei Lesmentil pitsad pitseeria legendaarsesse Stefano Ferrara puuküttega telliskiviahju. Kõik just nagu Napolis.

P.S. Pitseerias valmistatakse igal päeval vaid kuni 150 pitsat ehk siis tasub olla kohal kohe kui uksed keskpäeval avatakse.

Kerge naps/amps


Pudel
Telliskivi 60a

Eesti esimese gurmeeõlle baari juurde jõudmiseks tuleb liikuda tagasi südalinna suunas, jääda aga paigale pealinna uusimas ja õitsvamas Telliskivi linnaosas, kuhu on kogunenud kokku linna ühed paremad maitsed ja aroomid. Nende keskel aga paistab oma neoonreklaamilise sildiga kohe silma väike valge maja, kuhu end vaid kohalikku ja välismaist craft õlut pakkuv Pudel on sisse seadnud. Kraanist pakutakse uusimaid ja aromaatsemaid virdeid kõikjalt maailmast, terve õllevalik aga võtab kindlasti silme eest kirjuks. Tegemist on klassikalise speakeasy tüüpi urkaga, kus põhifookus on õllel ja suhtlemisel. Nautige klaas või paar head õlut, ajage kohalikega juttu ning varsti ongi aeg jälle söögiks.

Õhtusöök


Nautilus Oyster Baar & Grill
Pikk 36

Õhtusöögiks austrid? Miks mitte. Äsja oma uksed avanud Tallinna esimene austribaar/kalarestoran peidab endas ühe korraga nii veinibaari kui mereannieinelat. Ühes majas saab esimese käiguna nautida mõnusaid roogasid ning siis – keldrist korrus alla poole laskudes – jätkata õhtut veinipudelitesse sukeldudes. Nii Eestis kui Skandinaavias ka varem kööke juhtinud peakokk Riho Heinmetsa menüüst leidub kõkidele midagi ning loomulikult ei pea piirduma vaid austritega, olgugi, et nende valik ja lisandid ei lase neist mööda vaadata.

Öömüts

Dissident Cocktail & Curiosity
Magasini 31

Väsimus veel ei piina? Soov väikese kokteili järele. Võtame takso ning sõidame linna äärde, linnas paikneva vangla kõrval hoonesse. Baari või pigem napsilabori loojad nimetavad seda kohta “Vabakutseliste Baarmenite Seltsiks”. Kunagi ühe Eesti baarmenide pundi poolt oma oskuste lihvimiseks asutatud “prooviruum” muutus ühel hetkel nii kuumaks nimeks kohalikul kokteilimaastikul, et kohti väikeses baariruumis oli keeruline sada. Baaris saab mekkida Tallinna parimaid kokteile ja katsetuses olevaid tooraineid. Kui otsustate baari Dissident Cocktail & Curiosity kasuks, ärge ehmuge kui taksojuht viib teid linnaveersesse agulisse, kõik on korras, asukoht on õige. P.S. Dissident Cocktail & Curiosity on avatud vaid reedel ja laupäeval alates 21st, soovitav on kohad telefoni teel ette broneerid!

Hommikusöök


Sesoon
Niine 11

Kalamajas asuv kohvik Sesoon on imeline koht, kus alutada hilist hommikut väikese söögiga. Nädalavahetusel ka brunchi pakkuv Sesoon tunneb seda kunsti, kuidas heade maitsetega inimene hommikul äratada ja “käima” tõmmata. Värkse aromaatne kohv, erinevad klassikalised ja mitte klassikalised hommikusöögivalikud. Ega muud olegi … kõhud punni.

Vahepala

Kotzebue Bakery & Charcuterie
Kotzebue 18e

Kolme kogemustega mehe - Peeter Piheli, Maido Maiste ja Tõnis Saare – poolt ellu kutsutud pisikene käsitöölabor valmistab imelist käsitöö haputleiba, brioche’e, võideid ja vinnutab vorste (põdraliha salaami, sealiha salaami, lambalihasalaami). Peeter Pihel, kes Rootsist maailma ühest tippköögist Fäviken Magasinet’ist tuli tagasi just oma väikest ja hubast riputuskeldrit looma, on piisavalt tugevaks kvaliteedimärgiks, et üksi kanda see lihakarn välja. Õhtuse snäki hotelli või pargipingile tasuks minna jalutuskäigu või rattasõidu käigus just Kotsebue tänavalt võtma.

Lõunasöök

Depoo

Telliskivi tänaval Balti Jaama turualal paikneva toidutänava näol on tegemist Eestis unikaalse kontseptsiooniga, kus erinevad kohvikud ja pärimustoidupakkujad on end sisse seadnud merekonteineritesse, autentsetesse kirju ajaloolise taustaga rongivagunitesse ning isegi rongide remondidepoosse. Erinevate pusletükkidena paiknevad toidupakkujad moodustavad üheskoos harmoonilise terviku, millelaadset ei Tallinnas ega selle lähipiirkonnas rohkem leidu.
Toidutänav on populaarne nii kogukonnaelanike, turistide kui ka piirkonnas töötavate inimeste seas. Depoos leidub nii fish’n’chipse, Vietnami kööki, muffineid, burgereid, kebabi, falafeleid, burritosi kui salateid pakkuvaid söögikohti. Siin on ka hea kohvi ja käsitöösiidrite valik ning nõukaaegne retrotoit uues kuues.

Kerge naps/amps


Flamm
Rotermanni 2

Flamm ehk Flammkuchen Bar on õdus ja traditsioonidest inspireeritud veinibaar Rotermanni kvartalis, nii nimetatud Stalkeri (vaata täpsemalt arusaamiseks nõukogude legendaarse filmilooja Andrei Tarkovski filmi “Stalker”) käigus. Flammi spetsialiteediks on Elsassist pärit Flammkuchenid - tulikuumas ahjus, kiirelt valmivad pitsalaadsed kattega taignahõrgutised, mis on parimaks kaaslaseks heale veinile ja mõnusale seltskonnale. Äärmiselt mõnusa atmosfääriga koht, kus tunnike uusi kogemusi arutades põõsasse visata.

Õhtusöök

Washoku Story
Poordi 3

Washoku Story ei ole tavaline restoran, vaid Jaapanist pärit koka Hide Hirakata koduköögi 13 korda suurem versioon. Mees tuli Eestisse 4 aastat tagasi sooviga avada siin Jaapani köögikunsti pakkuv restoran. Sellel ajal, kui Hirakata otsis restorani avamiseks võimalusi ja kaasamõtlejaid, ei istunud ta aga käed rüpes, vaid hakkas oma koduköögis valmistama ja alguses oma tuttvatele, siis ka võõrstele pakkuma seda, mida soovis ka restoranis serveerid. Nüüd kui restoranil on oma aadress, pakub Washoku Story igapäevast Jaapani toidukultuuri kogemust. Enamik meist ei jõua Jaapanisse iga kuu, kuid saab tunda ja maitsta autentset Jaapani kööki Tallinnast lahkumata.

Pavlova
Poordi 3

Õhtusöögirestorani kõrval avati äsja vaid Pavlova kookidele ja ekleeridele keskendunud väikene kondiitrituba. Tasub magustoiduks läbi astuda. P.S. Palvlovaid müüakse vaid kella 20ni.

Öömüts


Whisper Sister
Pärnu mnt 12

Endise Eesti börsihoone keldrikorrusel asuv speakesy tüüpi baar, mis on saanud inspiratsiooni maailma parimatelt kokteilidelt. Äärmiselt mõnusalt end ära peitnud baaris on kui neli erinevat ruumi ja meeleolu, kuhu end vastavalt soovile saab maailma eest peitu viia. Tallinn ühed parimad kokteilid.