Mis on toorpiim?

Toorpiim on piim, mida ei ole kuumutatud üle 40 kraadi või töödeldud samaväärse mõjuga viisil, mis tähendab, et tavalise poepiimaga võrreldes ei ole toorpiima homogeniseeritud ega pastöriseeritud. Homogeniseerimisel peenestatakse piimas leiduvad rasvakuulikesed, et need piima pinnale koorekihti ei moodustaks. Pastöriseerimisel kuumutatakse piim 15 sekundiks 75 °C kraadini, mille tulemusel haigustekitajad hävivad.

Toorpiimast ei ole midagi eemaldatud ning sinna ei ole ka midagi lisatud, tänu millele on toorpiimas säilinud looduslik toitainete struktuur. Toorpiim on oma toitainelise koostise tõttu aga ideaalne keskkond erinevate riknemist põhjustavate ja võimalike haigustekitavate mikroobide kasvamiseks. Eestis on toorpiima müümine otse tarbijale lubatud. Toorpiima võib müüa tarbijale otse piimatootmisfarmist ja ka väljaspool farmi (nt turul, jaekaubandusettevõttes jne).

Kuidas haigustekitajad toorpiima satuvad?

Toorpiim võib saastuda haigusetekitajatega kõikidel etappidel tootmisest kuni tarbijale üleandmiseni. Toorpiimas võib leiduda nii keskkonnamikroobe kui ka inimesele ohtlikke haigustekitajaid. Haigustekitajad satuvad toorpiima enamasti lüpsilehmi ümbritsevast keskkonnast ja seda on praktiliselt võimatu vältida ka kõige paremates tootmistingimustes. Lisaks eritavad nakatunud loomad paljusid haigustekitajaid otse piima.

Piim võib saastuda mitmesuguste bakteritega lüpsi käigus udara ja nisade pinnalt, lüpsjalt, õhu kaudu, torustikust, lüpsi- ja jahutusseadmetelt, mitmesuguselt lüpsiinventarilt jne. Mitmete haigustekitajate puhul on nakkuslik doos sedavõrd väike, et ka kõige kõrgematele kvaliteedinõuetele vastav toorpiim võib olla tervist ohustav.

Kolm soovitust toorpiima tarbijatele:

  • Toorpiima tuleb säilitada ettenähtud temperatuuril ja arvestada tarvitamise tähtpäeva.
  • Toorpiima on soovitav enne tarbimist kuumtöödelda. Kindlasti tuleb kuumutada toorpiima, mida tarvitavad riskirühma kuuluvad inimesed (eakad, lapsed, lapseootel naised, immuunpuudulikkusega inimesed).
  • Kuumtöötlemiseks võib lugeda näiteks toorpiima kuumutamist vähemalt 75 kraadi juures 15-20 sekundit. Kui toorpiima kasutatakse kuumutatava toidu koostises (nt supid, pudrud jne), siis pole piima vaja eelnevalt kuumutada.

Toorpiima kuumutamine on soovitatav, kuid lõpliku otsuse teeb siiski tarbija.

Ohutut piimajoomist!

Allikas: Annika Leis, Põllumajandusministeeriumi maablogi