Toitumisnõustaja: tervisliku menüü märksõnad on hooajaline, kodumaine ning mahe
Kui tahad olla elus, ilus ja terve ning elada kvaliteetset elu, siis on kogu saladus just selles, et toiduvalik oleks hooajaline, kodumaine ning mahe.
Kõige esimene kriteerium toiduainete valikul võiks alati olla hooajalisus. Kui eelistate hooajalist köögivilja, olete juba sammukese loodusele lähemal. Näiteks kui lähete mõni kuu pärast või enne juunit poodi, et osta maasikaid, mida nõuab koogiretsept, siis võiks selle ostu pigem jätta tegemata, kuna need maasikad pole kasvanud loomulikul teel ja ei maitse hästi.
Parem on, kui saate need asendada vanaema jääkapist võetud koduaiamaasikatega või miks mitte kodumaise moosiga. Hooajalisus on tihedalt seotud ka kodumaisusega - kõige ideaalsem on muidugi, kui kasvatate oma porgandid-kartulid ise.
Kuid ka meie kodumaine põllumajandus on väga heal järjel ja tegelikult on võimalik läbi terve talve osta kodumaised juur- ja puuvilju. Kodumaise eelis on esmalt muidugi see, et need viljad ei ole läbinud pikka transporditeed, mis tingiks vajaduse rohke säilituskeemia järele. Tähtis on, et meie kodumaised põllusaadused sisaldavad üldjuhul võrreldes sissetooduga vähem nn halba keemiat – pestitsiidide ja väetiste jääke. Nii et uurige alati pakendeid ja silte kauplustes – uurige, kust on pärit tomatid, oad, kapsad ja muu.
Mahe köögi- ja teraviljade ning Eestis kasvavate puuviljade valik on poodides üsna esinduslik ning nende saamiseks ei pea alati minema isegi mitte mahepoodi. Mahe on tavaliselt hästi märgistatud, ei tohiks tekkida küsimust, et mis on lihtsalt kodumaine ja mis on mahetoode. Mahe on eriti kasulik lastele, sest nemad on veel tundlikumad toidu suhtes kui meie. Kuid miks just mahetooted? Sest mahepõllumajanduses ei tohi kasutada sünteetilisi väetisi ega taimekaitsevahendeid, mis kahjustavad meie organismi.