Itaalia on toiduturistide vaieldamatu lemmik. Seda kinnitavad viimaste aastate statistilised andmed ning uute toidukohtade ja võõrkeelsete teenuste kasvav arv. Väikepõllumehed ja veinitootjad korraldavad oma maavaldustes degusteerimisi, linnades on avatud pop-up põllumeesteturud ja kasvanud on toiduga seotud kultuurisündmuste arv.

Hüppeliselt on suurenenud mahepõllunduslike toodete turg, kohalike tüüpiliste toiduainete nimekiri on pikk ja paljud neist on kaitstud päritolunimetusega. Pealegi, aasta 2018 on itaallased välja kuulutatud toidule pühendatud aastaks.

Mida kevad ja suve algus Põhja- ja Kesk-Itaaliasse reisivale toiduturistile pakub?

Gelato Festival (Firenze)
20-22. Aprill

Firenze alustab kevadet jäätisefestivaliga. Kuna Caterina de’ Medici õukonnas töötanud kunstnik ja arhitekt Bernardo Buontalenti lõi siin esimese jäätiseretsepti, siis peetakse Firenzet jäätise sünnilinnaks. Kui 1559. aastal oli jäätise koostisaineteks piim, mesi ja muna, siis eelmisel aastal festivalil osalenud jäätisemeistrid kasutasid näiteks bergamotti, värskelt lüpstud piima, kaneeli, riisi, marju ja munalikööri.

Festival ise toimub fantastilise vaatega piazzale Michelangelo väljakul. Alla linna vaadatest näeb jõge, vanalinna ja Brunelleschi kuplit nagu peo pealt. Üritus võiks meeldida ka lastega peredele, 6-11-eurose pileti ostes saab osa võtta töötubadest ja degustatsioonidest ning anda hääle parima jäätise konkursil. Festivali käigus toimub jäätisemeistrite vahel peetava võistluse esimene maailmaetapp, mis liigub läbi teiste Itaalia linnade edasi Berliini.

Fritto Misto (Ascoli Piceno)
21. aprill - 1. mai

Keskaegne Ascoli Piceno Kesk-Itaalias asuvas Marche maakonnas peab juba kümnendat aastat festivali Fritto Misto. Külastajate ette tuuakse kõik see, mida annab traditsiooniliselt õlis krõbedaks frittida. Igast maakonnast on pakkuda midagi tüüpilist: pirukatoode panzerotto tuleb Pugliast, saiatoode gnocco fritto tuleb Emilia-Romagnast ja kartulitainast moddizzosu Sardiiniast. Kohalikud olive all’ascolana aga panevad i-tähele täpi, sest lihaga täidetud paneeritud ja frititud rohelised oliivid on saanud oma nime just siit. Erilist huvi võib üritus pakkuda külmpressitud väärisoliiviõli austajatele põhjusel, et festivaliga samal ajal toimub monokultuursete oliiviõlide degusteerimine. Hea võimalus on proovida kohalikke veine Offida Docg ja Rosso Piceno Superiore.

Ascoli Piceno asub küll mägisel sisemaal, kuid kiviviske kaugusele jääb kalurilinnake San Benedetto del Tronto oma palmide, oleandrite ja rannamändidega.

Foodies Festival (Castiglioncello)
29. aprill - 1. mai

Türreeni mere kaldale jääv linnake Castiglioncello asub Toscana maakonnas. Siin, Pisast umbes 50 kilomeetri kaugusel, toimub juba viiendat aastat Foodies Festival. Linn asub maalilisel mägisel neemel ja naudib piirkonna mahedat merelist kliimat. Lahesopid, rannad ja rannajärsakud annavad piirkonnale omapärase näo ja ilme.

Festivali toimumiskohaks on 19. sajandil ehitatud kindluse Castello Pasquini kaunid aiad. Programmis on palju muusikat, tärnidega pärjatud chefide osalusel toimuvad show cooking ja temaatilised kohtumised. Festival laieneneb ka linnatänavatele: Portovecchio kvartalis pakutakse külalistele kvaliteetset tänavatoitu. Kindlasti tasub maitsta käsitöö-õlu, kohalikke saiatooted, varahommikul püütud kala, mereäärstete oliivisalude neitsioliiviõli ja siinseid Bolgheri piirkonna veine.

Sagra del Carciofo Moretto (Brisighella)
6-13 mai

Brisighellat peetakse üheks Itaalia kauneimaks keskaegseks linnakeseks. Mais toimuvad siin artišoki carciofo moretto pidustused. See omapärase maitse, värvi ja välimusega taim on põhjamaallastele lihtsalt eksootiline. Moretto on kohalik algupärane sort, mida kasvatatakse piirkonnale tüüpilistes savipinnasega orgudes. Süüakse taime lillekujulist vilja, kergelt keedetuna, aga sageli ka toorelt, maitsestatud lihtsalt soola ja külmpressitud oliiviõliga. Keele viivad alla artišokiga valmistatud risotod.

Külasimmanil on muusikat hommikust õhtuni, toimumispaik Ugonia park asub linna südames. Linnakesse jõudes otsige 12. sajandist pärit antiikset bastionikäiku “Via degli Asini”. “Eesli tänava” nime sai käik siiski palju hiljem, ajal, mil hakati kaevandama ja transportima kohalikku kriidikivi. Kaarikuvedajate kogukond elas käigu peal asuvates korterites, käigus asusid aga loomade tallid.

Al Meni’ (Rimini)
17.-18. juuni

Merelinn Rimini jääb Aadria mere äärde. Tuntud itaalia chefi Massimo Bottura juhtimisel kerkib juuni keskel rannapuiesteele hiiglaslik tsirkusetelk, kus hakkavad toimetama 12 rahvusvahelise mainega noorkokka ja 12 itaalia kokka. Tsirkusetelk kannab Federico Fellini samanimelise filmi järgi nime 8½. Festivali fookuses on kohalik söök ja täpsemalt antiikroomlaste ehitatud via Emilia äärde jääv köök, via Emilia viis teatavasti üle Padania madaliku Riminist Piacenzasse.

Telgis on ruumi degusteerimistele ja show-cookingule, erinevatel teemadel korraldab toidulaboreid Slow Food. Siinsamas ranna-alleel toimuvad põllumeeste ja veinitootjate turg, pakkudes maakonna tipp-tooteid, ning käsitööliste ja disainerite laat. Ümber tsirkusetelgi on paigutatud gurmee-tänavasöögikohad. Festival on liitunud projektiga Food for Good, mis tegutseb toidupangana ja viib toiduülejäägi inimesteni, kellele toidust puudu on.

Bocuse d'Or Euroopa voor (Torino)
11-12. juuni

Prantsuse-Itaalia piiri ääres asuv Torino on tuntud hõrgu šokolaadi ja kondiitritoodete poolest. Muidu enesekriitilised itaallased ei hoia kokku kiidusõnu, kui jutt läheb Torinole. Pärast 2006. aastal toimunud taliolümpiamänge on linn aina kaunim.

Juunis toimub Torinos kokakunsti võistluse Bocuse d'Or Euroopa voor. Erinevalt prantslastest ja norrakatest pole Itaalia Bocuse d’Oril kunagi hiilanud. Sel aastal puhuvad ka teised tuuled. Eriti selle pärast, et Bocus d’Or Italia presidendiks valiti chef Enrico Crippa, kolme tärniga pärjatud restorani Piazza Duomo peakokk, kes jõudis eelmisel aastal 50 maailma parima koka hulgas vaimustavale 15. kohale.

Võistlus toimub Lingotto messipaviljonis, kuid kogu linn elab võistlusele kaasa erinevatel kultuurisündmustel osaledes. Bocuse d’Or Europe OFF ürituste jada reklaamitakse lausega “Kultuur on serveeritud (“La cultura è servita”) ning 8.-16. juunini toimuvad siin fantaastilised filmi- ja teatrikunsti, ajaloo-, kunsti- ja disainisündmused. Toidu- ja veiniteemadel rääkitakse

isegi muuseumites ja raamatukogudes, aga ka erinevatel üritustel Savoia hertsogilossi Palazzo Reale lossiköögis ja söögisaalides.

Festa Artusiana (Forlimpopoli)
23. juuni - 01. juuli

Forlimpopolit külastades tuleb silmas pidada seda, et tegemist on kirjaniku ja gurmaani Pellegrino Artusi sünnilinnaga. Artusit peetakse itaalia modernse köögi rajajaks, tema kirjutatud oli 1891. aastal ilmunud retseptiraamat ja manuaal “Teadus köögis ja hästi söömise kunst”.

Festa Artusiana toimub juba 21. korda ja on viimastel aastatel suunatud aina rahvusvahelisemale publikule. Festivali toimumise 9 päeva jooksu pakutakse tihedat toidu- ja kunstiprogrammi. Tänavad, tänavakesed ja väljakud täituvad turulaudadega. Peateemadeks on kodus valmistatavad toidud ja Artusi 700 retsepti suurune pärand. Palju on muusikat ja teatrit. Külalisi tuleb sel aastal ka Austriast ja Prantsusmaalt.

Festivali südameks on keskaegsest hoonetekompleksist ümber ehitatud toidukultuuri keskus Casa Artusi. See Pellegrino Artusi poolt linnale annetatud sünnikodu on renoveeritud ja linnarahvale avatud aasta läbi. Festivali ajal täitub keskuse hoov muusika ja lõbusa askeldusega, astuge kindlasti läbi muuseumist, raamatukogust ja köögitarvikute kauplusest.