Flexitarianism ja maheveinid

Käesoleva aasta üheks huvitavamaks, veidramaks, kuid suurima eduvõimalusega trendiks on flexitarianism – realistlikum lähenemine taimetoitlusele, mis võiks muuta inimeste arusaama nii toidust, selle kasvatamisest/kasvamisest kui ka valmistamisest. Täpsemalt tähendab flexitarianism seda, et süüakse küll peaasjalikult taimetoitu, kuid seda mitte täieliku embargoga lihale ja loomsetele toitudele. Nagu ka nimi ütleb, tuleb olla paindlik ning näiteks süüa liha üksnes nädalavahetusel või ainult pärast kella kuut õhtul. Juba selline lihasaaduste vähendamine enda menüüs omab suurt mõju.

Suuresti juba eelmise kahe aasta veeremisele veelgi jõudu koguv maheveinitrend võiks sellel aastal Eestis tugevalt kanda kinnitada. Hetkel pole vist enam viisakat veinipoodi, kus oleks ainult üksikuid ökoveini pudeleid – neid on riiulite kaupa. Sommeljee Kristjan Peäske hinnangul on naturaalsed ja biodünaamilised veinid just need, mis Eestis jõulisemalt lavale astuvad.

Mulliga kohv ja uulitsagurmee

„Hea meel on selle üle, et tervislike ja vegetaarsete toitude pakkujaid oli 2016. aastal juurde tulnud ning osa neist pakuvad suurepäraseid maitseid. Ka tänavatoidule pühendatud üritusi on järjest lisandunud ning võiks öelda, et sel aastal muutus see totaalselt mainstream'iks. Tänavatoidualad olid paljudel üritustel, osturallil ning food truck'id pakkusid sööki isegi presidendi vastuvõtul. Tundub, et tänavatoit on nüüd leidnud selle positsiooni, et jääda ja Eestis edasi areneda,” ütles sügisel Maitsed.ee intervjuus Tallinna Tänavatoidufestivali korraldaja Raimo Matvere. Uulitsagurmee ei kao kuhugi ning muutub aina selgemalt üheks kindlaks suunaks 2010-ndate toitumisahelas.

Suvele otsa vaadatuna on ehk kõige huvitavamaks oodatavaks „maitsehulluseks” mulliga kohv ehk lämmastikuga kihisema aetud cold brew. Erinevad kohvijoogid on meil olnud laialt levinud ja tarbitavad juba aastaid, kuid cold brew – külmas vees 12–24 tundi „tõmmanud” röstitud kohvioad – ning eriti selle kihisev versioon pakuvad äärmiselt palju uut ja huvitavat hommikuseks äratuseks. Tunduvalt tugevama kofeiinisisaldusega, samas äärmiselt pehme maitsega külm kohv, hakkab olema üks peamiseid moktail'ide aluseid. Uskuge mind!