TOIDURAAMATU SOOVITUS: Taimsed õhtusöögid Sandra Vungiga pakub huvitava sissevaate lihata toitumisse
Taimetoidu populariseerijana ja isikupäraste retseptide loojana tuntud Sandra Vungi neljas kokaraamat keskendub õhtusöökidele. Tegemist on kindlasti raamatuga, millest saab aimu taimetoidu mitmekesisusest, kuid vastuse sellele, miks peaks valima liha asemel sellest vaba dieedi, paraku mitte.
Raamat "Taimsed Õhtusöögid" algab praktiliste põhiretseptide ehk „Taimse köögi ABCga“, liigub edasi kosutavate suppide ja salatite juurde, õpetab tegema maailma maitsvaimaid taimseid kotlette, tutvustab lihtsaid ja kiireid pastaroogasid, paotab ahjusuud, et lasta valla hõrk pitsade ja pirukate lõhn, laob lagedale tõelised hitid korralike pearoogade näol ja lõpetab magusa tooniga – sest ka magustoidul võib õhtusöögil olla oluline koht.
Siin on nii väga lihtsaid retsepte kui ka väljakutseid köögis vilunud inimesele. Et mitte iga päev pead murda järjekordse õhtusöögi üle, on raamatu lõppu lisatud ka neli tasakaalustatud nädalamenüüd koos poenimekirjadega. Üle poole raamatu toitudest on gluteenivabad.
Sandra Vungi kokaraamat viib lugeja retkele, mis hakkab andma aimu sellest, mida kõike on võimalik taimsetest vahenditest valmistada. Vungi raamat on väga mõnus aabits esimeseks kokkupuuteks taimetoiduga. Raamatus olevad retseptid on piisavalt keerukad, et panna inimesed proovile, kuid piisavalt lihtsad, et igaüks nendega ka esimesel korral hakkama saab.
Kõige olulisem aga Vungi raamatu puhul on see, et palju kasutatakse kohalikku toorainet ning tõstetaksegi see kohalik juurikas ja vili au sisse. Samas aga leiavad kohalikud toorained juurde Aasiapärast "vunki".
Miks valis Sandra Vungi aga just taimetoidu?
"Aastal 2007 hakkasin taimetoitlaseks peale filmi “Meet Your Meat” nägemist. Seda saab tasuta vaadata näiteks siin. Kuna ma enam liha ega muid loomseid tooteid tarbida ei soovinud, hakkasin katsetama taimsete retseptidega ning mulle sai selgeks, et on õige aeg minu kirg toidu vastu ning armastus ja austus loomade vastu kokku viia," selgitab Vungi ja lisab, et sellest ajast peale pole ta enam tagasi vaadanud ning on veganismist loonud endale ääretult maitsva, tervisliku, ökoloogilise ja loomasõbraliku maailma!
Kuna Vungi on põline maatüdruk ning ta elab praegugi maal, siis on paljudes tema retseptideski tunda lihtsat ja kodust hõngu.
"Olen taimetoitlane olnud juba üle 9 aasta. Minult küsitakse väga tihti, miks lõpetasin loomsete toiduainete söömise ja hakkasin veganiks," lisab Vungi. Järgnevast loengust leiad kindlasti paljudele oma küsimustele vastused:
Vaata ka Sandra Vungi kokasaatenäidet: