"Loodan selle raamatuga julgustada kodukokkasid rohkem katsetama ning panustama serveerimisel ka roa väljanägemisele. Kõik retseptid on raamatus imelihtsad ja nende järgi kokkamiseks ei ole vaja aastate jooksul omandatud oskusi. Soovin, et retsepte ilmestavad pildid pakuksid innustust ning aitaksid kodus veel kaunimaid roogi taldrikule sättida," kirjutab Sentjurina.

* * *

Blogis Kultuuritarbija60+ seisab raamatust aga selline arvustus:

Mulle meeldib kokaraamatuid lugeda, eriti kui kirjas, et koos nii toidu- kui ka reisijutud. Armastan kokata, sest see on lihtne viis väljendada end loominguliselt. Kokaraamatute lugemine ja sirvimine on võimalus saada innustust loomingulisusele, kui endal napib ideid. Näen raamatus huvitavat retsepti, kogun kokku ained, mis mul olemas, jätan välja või asendan need, mida pole ja tulemuseks on mulle ainuomane roog. Küllap sellepärast, et kokkamine on kõigile kättesaadav loominguline tegevus, on nii palju toidublogijaid.

Retseptid saab muidugi kätte ka internetist, aga kaunis raamat on elamus omaette. Sandra Sentjurini raamat on kaunis pildialbum innustavate retseptide ja inspireeriva reisikirjaga. Lisaks retseptidele on raamatus nippe ja nõuandeid, et taimsed küpsetised paremini õnnestuksid.

Saab teada, millega asendada küpsetistes muna, no näiteks linaseemnete või kikerherne keedu- või konservvedelikuga. Või kuidas orienteeruda vaniljekaunade ja vaniljesuhkru vahel ja millist suhkrut või siirupit kasutada. Kuidas valmistada taimset piima.

Tarvilikud teadmised neile, kes mingil põhjusel või oma vabal tahtel ei tarvita jahu, piima, muna. Pealegi võivad tavatoitujad retsepte omal tahtel ümber timmida ja taimsed aineid loomsetega asendada.

Retseptid on põnevad ja uudsed. Mina proovisin kaeraküpsise valemakroone – tulid head. Järjekorras on tumeda šokolaadi ja vaarika-martsipanijäätis, vaarikad asendan maasikatega. Vaatamata keerulisele väljanägemisele, ei ole retseptid keerulised aga ka mitte imelihtsad, kuigi autori sõnutsi „Kõik retseptid on raamatus imelihtsad ja nende järgi kokkamiseks ei ole vaja aastate jooksul omandatud oskusi.“

Veel mõned väljavõtted autori sissejuhatusest: „Julgustan kokaraamatuid sirvima inspiratsiooniks, mitte järgima iga retsepti kui aamen kirikus … Kokandus on kunst ning loodan, et see raamat toob esile igaühes peituva kunstniku. Loodan selle raamatuga julgustada kodukokkasid rohkem katsetama ning panustama serveerimisel ka roa väljanägemisele. Reisimine ja toit käivad alati käsikäes.“

Lugesin kõigepealt läbi reisikirja, autor töötas Dubais peakondiitrina. Huviäratavad ja põnevad reisimälestused, loeksin neid pikemalt, aga noh, tegu on eelkõige kokaraamatuga ja Sandra Sentjurini raamat on minu arvates üks kauneimad viimase aja kokaraamatuid. Vähemalt läbi lehitsen ma enam-vähem kõik, ostan vaid neid, mis kaunistavad raamaturiiulit ja mida tahaks vahest lehitseda. Kusjuures retsepte võtan ikkagi internetist, ka Sandra Sentjurini blogist.

Eesti oma „Bourdaini“ raamatut loeksin meelsasti, nii palju noori eestlasi õpib või võõramaa kokakoolides, keegi võiks kirjutada. Lasin mõttes läbi Minu sarja raamatud, aga vist pole sellist.

* * *

TERVISLIKULT MAIUSTADES. TAIMSED MAGUSTOIDUD JA REISIJUTUD KÕRBEST

AUTORT: SANDRA SENTJURIN
ILMUMISAASTA: 2016
LEHEKÜLGI: 192 lk
KIRJASTUS: VARRAK