Kindlasti kasutati geneetiliselt muundatud taimi ega pööratud tähelepanu toidulisanditele. Kasutatud köökides ei viibinud kohal ühtegi tervishoiuametnikku. Hügieeninõudeid järgiti lohakalt ja asjatundmatult, ohutustehnikat ignoreeriti.

Pino oskab näidata pidulikku võtmist ilusalt, ilma liigse mulata ning mis kõige olulisem - omadele kogemustele baseeruvalt. Need kogemused ongi raamatu keskne joon ja rebu. Olen ise raamatust saanud kindlasti kaks uut mõtet oma ellu: esimene neist õpetas pelmeenide keetmisel timmima keeduvett maitsete ja lisanditega nagu valmistaks peent konsomeed ning teiseks mitte tooma viina koju, kui selle joomiseks ei lähe samal päeval. Sest nagu Pino kirjutab, hakkab viinapudel sinuga läbi külmikuukse vaikselt rääkima, lausudes pidevalt "joo mind, joo mind". See segab.

Samas kõige suurem õppetund, mida see valjakas, muhe ja sisukas raamat pakub, on ajada jooma, kuid ajada jooma õigesti, korrektse ettevalmistuskokkamise, külla kutsutud seltskonnaga ja selle juurde sobiliku dialoogiga. Enam ei jooda pargis pingil või üksinda ööpimeduses.

Pino sõber ja kolleeg Andrus Kivirähk on 2010. aastal Eesti Ekspressis avaldatud arvamuses kirjutanud järgmist:

Pino käsitluses on viina joomine omalaadne kunst, midagi Hiina teetseremoonia sarnast. Ja see on kahtlemata tõsi, sest viin pole viski, mida võid üksinda teleka ees limpsida. Viin nõuab head seltskonda ja korralikult kaetud lauda. Ühesõnaga – ettevalmistusi. Nagu ütleb Jüri – laudlina ei tohi erinevate liudade ja kausikeste alt nähagi olla!

Soovitan Pino raamatut eriti noortele, kes alles sisenevad viinasõprade maailma, on läbematud ja kipuvad pruukima kus juhtub. See pole hea. Kole on näha kusagil tagahoovis vedelevaid tühje Laua Viina pudeleid. Niimoodi, liivakasti serval, otse pudelist viina ei jooda! Õige viinavõtt on kultuurne tegevus, mis toimub ikka ja ainult söögilaua taga. Selle käigus aetakse muhedat juttu ja pannakse paika kõik maailma asjad. Juuakse pitsist, lüüakse kokku ja hammustatakse peale.

"Sakuska. Võta peale!"
Jüri Pino

Valdkond: Toidukirjandus
Ilmumisaasta: 2010
Mõõdud: 120x200
Väljaandja: Tammerraamat

Raamat on saadaval Apollo poodides!