Hotell "Kolm Õde"

Toored austrid on väga paljude inimeste meelest gurmaanluse kõrgeim tase. Need kergelt soolased, sidruniga nauditavad mereannid on aastatuhandeid olnud ka tuntud kui afrodisiaakumid. Nüüd aga tasuks neist karpidest hoiduda. Põhjus on selleks väga lihtne ja globaalne: kliima soenemine. Nimelt on maailmas mered nii palju soojemaks läinud, et selles merevees, mis austritega kaasa tuleb ning austreid soolakalt maitsestab, kasvavad ohtlikud bakterid ja mikroobid, mis jõuavad ka sööja kõhtu.

Marler ütleb otse välja, et valmis lõigatud ja pestud puuvilju kardab ta kui "katku". Loomulikult on need valmis lõigatud ja pestud puuviljad mugavad, kuid mida rohkem inimesi toiduaineid katsub, seda suurem on ka sealt saadava mürgistuse oht. Lühikeses perspektiivis on ise juurikate ja viljade pesemine tülikas, kuid pikas perspektiivis tervislikum.

Toidukaupade eksport ELi suurenes.

Viimastel aastakümnetel on nende pisikeste kapsastega olnud palju pahandust - USAs on kirja pandud vähemalt 30 erinevat bakterite puhangut. Enamasti salmonella ja e.coli bakterid.

Üldiselt kaalub hea liha maitseemotsioonina üles väikese kõhuhäda riski, kuid üldiselt tuleks süüa liha, steiki, mis on kuumutatud seest vähemalt 70 kraadini. Sellisel juhul saame olla kindlad, et kõik salmonella ja e.coli bakterid on lihas hävinenud.

Toored munad on väga paljude epideemiate põhjustajad. Olgugi, et viimase 20 aastaga on hügieen ja turvalisus palju suurenenud, ei tohi mune ikka toorelt süüa. Oluline on ka teada, et salmonella või E.coli bakterid ei ole kanamuna sees, vaid koore poorsel pinnal. Ka kanamuna pesemine ja viinaga põletamine ei hävita kõiki baktereid.

Viimase aja suurenev trend on süüa ka toortoitu ehk toitu, mida ei ole kuumutatud. Selle argumendiks on see, et kuumutamine hävitab toitude väärtust. Marleri hinnangul ei ole pastoriseerimine toidule kahjulik, aga tooretes mahlades on suurem risk leida baktereid, viiruseid ja parasiite.