TOIDUKÜSIMUS: Milline on pasta tulevik?
Eelmisel aastal Parmas toimunud rahvusvahelisel toidumessil Cibus rääkis Itaalia suurim pastatootja Barilla tuleviku pastasortidest, smart pasta'st, mille valmistamisel võime ise valida vormi, värvi, maitse ja koostisained, ning esitles esimest 3D-printeri prototüüpi – seadet, mil kulub mõned minutid, et kolmemõõtmelist värsket pastat valmistada.
Koos Hollandi rakendusliku teaduskeskusega Tno on katsetusfaasis oldud umbes viis aastat. Hetkel on Barilla kodulehel väljas vaimustavad pildid uutest pastasortidest.
Peamiselt räägitakse kolmest uuest tootmisse minevast sordist: roosikujuline Rosa (disainer prantslane Loris Tupin), täiskuukujuline kraatritega Luna (disainer itaallane Alessandro Carabini) ja pöörisekujuline Vortipe (Cagliari disainerid Danilo Spiga ja Luis Fraguarda).
Aga idee on suuta toota erineval hulgal geomeetrilisi vorme ja suuri suuruseid, mida traditsiooniliste tootemasinataga on võimatu valmistada. Barilla on juba alustatud koostööd erinevate peakokkade ja restoranidega. Ja mida on meil, toidugurmaanidel, ees oodata?
Lähitulevikust rääkides võime ehk juba õige pea koju osta kompaktse 3D-printeri ja ise smart pasta't valmistama hakata.