Esimeseks filmiks selles rubriigiks saigi valitud Jon Favreau kirjutatud ja lavastatud film "Chef", kus mees ka ise peaosa mängib. Tegu on arusaadavalt enne ja pärast toiduteemalist teost "Raudmehe" sarjaga kuulsust kogunud lavastaja südameprojektiga, mis suurte filmie vahel kaadrisse sai püütud. Film on värviline, hästi üles filmitud ning siseneb sügavalt Florida, Miami ja Kuuba toidukultuuri. Tegemist ei ole loomulikult ülesfilmitud retseptiraamatuga, pigem toidunovelliga, kust ei puudu tunded, kriis, emmotsioonid, sõprus, võidud ja kaotused.

Eelmisel aastal oli selleks Jon Favreau film "Chef", sellel aastal aga Bradley Cooper'i film "Burnt".

Ütleme alguses kohe ära, et film on erinevates aspektides naiivne kokatöö suhtes, vähekene pealiskaudne, kuid kindlasti äärmiselt keskendunud toidule ning toiduarmastuse süvendamisele. Olgugi, et reaalseid retsepte on maailma toidukultuuri tulnud maffiafilmidest alati rohkem kui toidufilmidest, saab filmist "Chef" nii mõnegi idee õhtuseks Kuuba stiilis võileivaks.

Tegu on mõnusa meelelahutusliku filmiga, mille kõige suurem boonus on ka Eestis vaikselt jalgu alla saava food truck toidutraditsiooni näitamine ja tutvustamine. Food truck'id on mõnus viis levitada uusi gastronoomiaideid ning katsetada pideval midagi uut, samuti pakkuda pidevalt äärmiselt värskest toorainest valmistatud toitu - toitu, mis saab valmis inimeste silme all ning on kordumatu.

Maitsed.ee soovitab meisterkoka filmi selleks laupäevaks kõikidele toidufännidele!

* * *

Filmi süžee keerleb ümber peakokk Carl Casperi, kes kaotab töö tuntud Los Angelese restoranis. Ta otsustab luua ratastel einelate keti, et leida uuesti kaotatud kulinaarne vaimustusesäde ning samas siluda peresuhteid.

Carl Casper on andekas kokk, kes peab restorani omaniku (Dustin Hoffman) käsul valmistama tavalisi roogi, kuigi ta tahaks hoopis katsetada. Kui mõjuvõimas kriitik teeb restorani ettearvatava menüü maha, tabab tunnustatud kokka närvivapustus, ja ta saab valel hetkel teada, kui palju kahju võivad Twitter ja nutitelefonide kaamerad kellegi karjäärile teha. Lahutatud isa vallandatakse ning teda ei taheta kuhugi tööle võtta. Ta endine naine (Sofía Vergara) kutsub ta endaga Miamisse kaasa, et mees aitaks kasvatada nende poega Percyt.

Kui mõjuvõimas kriitik teeb restorani ettearvatava menüü maha, tabab tunnustatud kokka närvivapustus.

Kokk avastab, et sotsiaalmeedia võib teha sama palju head kui halba, kui ta tutvub Miamis uuesti kohaliku kultuuriga ja otsustab hakata toiduautost võileibu müüma. Ta hakkab üles vuntsima kehvas seisus toiduautot (kingitus ta endise naise uuelt abikaasalt, keda kehastab Robert Downey Jr.) ning see annab ideaalse võimaluse õppida uuesti tundma oma poega. 10-aastane Percy kasutab isa kurikuulsat Twitteri kontot, kui nad on lõpuks valmis soovijatele võileibu müüma. Peagi asuvad isa ja poeg vahvale autoreisile ning võtavad kaasa isa sõbra (John Leguizamo), et koduteel sõita läbi New Orleansist ja Austinist.

* * *

TOIDUFILM "CHEF" ("MEISTERKOKK", 2014)
IMBD: 7,3/10

Žanr: Komöödia
Stuudio: Aldamisa Entertainment
Riik: USA
Kestvus: 1 tundi 55 minutit
Kinodes alates: 20.06.2014

Režisöör: Jon Favreau
Stsenarist: Jon Favreau
Produtsent: Sergei Bespalov
Osatäitjad: Jon Favreau, John Leguizamo, Sofía Vergara, Emjay Anthony

Vaata toidufilmi "Chef" treilerit: