Paneme pidurit! On pime ja külm ning kuivetu. See aga ei tähenda, et selles aasta 11. kuus ei võiks olla midagi imelist. Meil on just tänu sellele ainulaadsele olukorrale aastas tabula rasa ehk puhas leht – selle kuu motiivi ei suuna ükski pühak, aastapäev, traditsioon ega lubadus. Mõelge igale 30-päevasele tsüklile aastas, kõik neist kannavad millegi pitserit. Mitte aga november. Ei … see kuu on eelarvamustest vaba, mis tähendab, et saame ise maalida need päevad just nii, nagu soovime.

hapendatud kapsas

Gastronoomses mõttes saame iga päev istutada kasvama unikaalse menüü. Nii oma peas kui ka köögis. Veel pole verivorsti ja kapsaga seaprae aeg, veel ei piira meid vürtsveini kohustus või vajadus tuua tagasi värsked seened ja marjad. Saame hullata oma maitsemeelte ja uute leidudega selvehallide lettidelt. Mängu tulevad hautised, sest pole paremat rooga, mis soojendaks/ärgitaks üles külmunud ja väsinud keha, kui tunde läbi keenud paksu leemega liha ja juurviljad. Laskuge alguses konventsiooni, valmistage klassikalist Burgundia pada ja kana India vürtsidega. Seejärel aga minge ja võtke ligi veisesüda ning kaheksajalad. Imelise õhtusöögi saab, kui keerata kokku rikkalik matambre ja hautada selle kõrvale keldrist ilmavalgusse toodud juurikad paksus punaveini-passata-kastmes.

Veinisektsioon on järgmine peatus, kui hautisega on klaar. Parim oleks riisuda paljaks oma kodune riiul. Kui linn on täis parimaid viimanarjafermente müüvaid kauplusi, minge uudistama. Paksud Priorati mungaveinid või kreemisemad Ribiero del Dorod. Valige kvaliteet üle kvantiteedi. Tehke kord nädalas investeering maitsetesse, võtke asju niinimetatud ülemistelt riiulitelt. Varieerige oma isusid, liikuge rikkalikust spektaaklist ja hedonismist spartalikku lihtsusse. Avardage oma piire.

Jah … ma ärgitan inimesi alkoholi tarbima. Ning jah … alkohol on kahjulik meie tervisele ning seda tuleb tarbida mõõdukalt ja vastutustundlikult. Sama ohtlik kui pokaal veini on meile ka linnaõhk, praetud Läänemere räim ja Viru tänava ülekäigurada. See on normaalne, kui täiskasvanud inimesed naudivad klaasi-kaks kvaliteeti. Seda õhtusöögi või lõuna kõrvale. Eriti kui see tõstab tuju ja lahutab meelt.