Põhiliselt hommikupudrust tuttaval ja ülitervislikul kaeral on palju häid omadusi.

Kaer teeb inimestega imet. Meie toidulaua tarbeks tehakse kaerast jahu, kliisid, tangu ja helbeid ehk herkulot ning õhulisi kiirkaerahelbeid. Eestis on kaer mitme rahvusliku toidu koostises: kaerakile, kaeratangupuder, kaeratangu-piimasupp, kama. Uue aja toidud on kiirkaerahelbed,
kaeraküpsised, kaerajogurt ja kaerast pagaritooted. Kaerast sai kultuurtaim 3000 aasta eest
Kesk-Euroopas, jäädes odra kõrval pikalt põhiliseks toiduteraviljaks, millest pruuliti isegi õlut. Kaer on kuulus ka kui hobuste maiusroog, mis paneb nende karva kenasti läikima.

Tervise seisukohalt on kaera plussiks teiste teraviljadega võrreldes suur toiteväärtus ja rohke kiudainesisaldus, kaeras on magneesiumi, kaaliumi, rauda, B- ja E-vitamiini. Seetõttu soovitatakse seda närvihaiguste, depressiooni ja ka südamerütmihäirete all kannatajatele. Kaeratumm teeb head
mao ja kaksteistsõrmikuhaavandite käes vaevlejatele, tugevdab immuunsüsteemi ning muudab naha ja juuksed ilusaks.

Kaerajahus olevad süsivesikud on kergesti omastatavad ning seepärast on kaerajahu hea toit väikelastele, imikutele ja vanuritele. Kaerajahus olevad suhkrud seeduvad organismis ilma insuliini osavõtuta ning seepärast on kaeratoidud sobilikud diabeetikutele. Ka on kaerajahu arstide kinnitusel ainuke jahuliik, mis alandab vererõhku ja parandab veresoonte seisundit ning seeläbi ka meeste erektsiooni. Samuti suudab kaera kiudainetes leiduv mass endaga siduda ning kehast välja viia halba kolesterooli, aitab vältida ka kõhukinnisust ja hoiab korras soolte mikrofloora.

Pudru heateod. Traditsioonilise vee või piimaga tehtud kaerahelbepudru asemel proovi keeta putru õunamahlaga või segada teiste teraviljade, näiteks mannaga. Tugeval tulel keetmisele eelista tasast hautamist. Võid lasta ka vedeliku keema, lisada kaerahelbed, keerata tule kinni ning lasta kaane all pudrul ise paksuks paisuda. Nii säilib kasulikke aineid rohkem.
Eriti tervislik on kaera täisterahelvestest toorpuder. Pane üks osa helbeid õhtul kahe osa veega likku. Hommikul lisa maitse järgi õuna, purustatud banaani, rosinaid, marju vms. Võid juurde kallata ka piima, kui soovid mahlasemat putru.

Lastele alates kuuendast kuust võib teha kaerajahuputru. Pane õuna-, pirni- või mustikatükid veega keema ning siis, kui need on pehmed, lisa kaerajahu – saad maitsva pudru.

Parem kui spordijook. Ameerika uurijad jõudsid pärast grupi jalgratturite uurimist järeldusele, et taldrik kaerahelbeputru piima ja suhkruga on efektiivsem kui spordijook ja aitab lihastel paremini taastuda, andes kiiremini ja efektiivsemalt vajalikku ainet glükogeeni. Sama efekt on teistel kiudainerikastel hommikusöökidel. Lisaks on puder ka hammastele kasulikum kui spordijook.

Karamellised kaerahelbed on mõnus puiste, mida lisada magustoitudele: jäätisele, vahukoorele, kohupiimakreemidele, kissellile, marjadele. Pane kuumale pannile 2 dl kaerahelbeid ja kaks supilusikatäit võid ning rösti kaerahelbed kuldseks. Sega juurde 2 sl suhkrut, prae veel ja lase seejärel jahtuda. Suhkru võid asendada ka meega. Samuti võid lisada sutsu kaneeli, et saada uus maitsenüanss. Ilma suhkruta röstitud kaerahelbed annavad leivatainasse panduna põneva nüansi.

Uneravi kaerapiimaga. Kalla 1 supilusikatäis kaerajahu üle ühe klaasi 35 °C veega. Sega hoolsasti ja jäta kolmeks tunniks seisma. Aeg-ajalt sega veel. Kurna ja pigista massist välja kogu vedelik. Joo kaerapiima eraldi koos meega või valmista toite nii nagu lehmapiimast. Seda piima on hea tarvitada neil, kes muidu on piima vastu allergilised. Unehäirete all kannatajad aga võiksid seda juua õhtuti.

Isetehtud müslisse sobib samuti nii röstitud, karamelline kui ka tavaline kaerahelves. Lisa rosinaid, pähkleid, purustatud marjatükke, meelepäraseid kuivatatud puuvilju ning maiusta koos lehma- või kaerapiimaga. Kaerahelvestest ja puuviljadest võid teha ka tervislikke müslibatoone.

Maiusta nagu soomlane. Põhjanaabrite juures on levinud magustoit mesine kaerakissell. Natuke kummaline see ilmselt tundub, kuid eksootikahuvilistel tasub proovida. Vala kaussi 4 dl kaerajahu ja sega juurde 1,6 liitrit vett. Oluline on segada nii hoolikalt, et tükke ei jääks. Lase tekkinud pudrul järgmise päevani paisuda. Edasi vala kaeravedelik läbi sõela, lisa kurnatud leemele umbes kaks supilusikatäit mett ja keeda pidevalt segades, kuni kissell pakseneb. Kalla kuum kaerakissell vormidesse või taldrikutesse ning lase jahtuda. Jahtunud kaeratummist paks kissell lõika viiludeks ja serveeri. Magustoitu tasub proovida koos piimaga.

Söö nagu eestlane muiste. Tänapäeva lapsed võdistavad ilmselt õlgu, aga kiisel ehk kaerakile on roog, millest pidasid väga lugu meie muistsed esivanemad ja veel vanaemad-isadki.
Võta savinõu või emailitud või glasuuritud kauss. Kalla sinna pool kilo herkulot ja vala peale 1 liiter sooja vett. Sega puulusikaga hästi läbi ja jäta sooja tuppa ööpäevaks käärima. Kui tahad protsessi kiirendada, võid segule lisada ka mõned rukkileivatükid. Käärinud segu kurna sõelal ja vala jahune vedelik potti. Keeda pidevalt puulusikaga segades, kuni segu muutub poolvedelaks ja veidi tumedamaks pudruks. Maitsesta soola ja 2–3 sl suhkruga ja söö kuumalt koos võiga või jahtunult rõõsa piima või hapukoorega. Soovi korral võid roa enne söömist kristallsuhkruga üle puistata või moositäpi silma panna.

Vitamiinipomm idanditest. Kel õnnestub osta kaerateri, proovigu neid idandada, sest sealt võrsub tõeline vitamiinipomm. Kaerakliid võiksid olla kodus igal perenaisel, sest neid on hea lisada küpsetistesse, vormiroogades riputisena, kotlettide paneerimiseks jne. Samuti võib proovida kotlette paneerida kaerajahuga.

Kaerased ilumaskid. Kaer pole hea ainult seespidiselt, vaid abimees ka välist ilu tuunides.
Lõhenenud huuli hellitab mee-kaeramask. Sega kaerajahu ja 2 tl mett ning määri pasta huultele. Hoia minut peal ja eemalda niiske vatitupsuga.
Nägu kooriva kaeramaski saad nii, et segad 0,5 dl maitsestamata mahejogurtit, 0,25 dl kaerahelbeid ja 1 sl mett. Hõõru segu näole, vältides huuli ja silmaümbrust. Umbes kümne minuti pärast loputa hoolikalt sooja veega.

PromoOma Maitse