Kui palju teenindaja saab jootraha aga oma töö eest saalis, on Toomitsa hinnangul täielikult iga teenindaja oma teha.

"Mida professionaalsem on teenindaja, seda suurem on ka jootraha. Kuid kui palju protsendiliselt see palgast teeb - ma usun, et suht korraliku summa, sest meie kelnerite-ettekandjate palgad pole teab mis suured. Siin ei pea ma silmas ainult Brasserie-Restoran Teletorni töötajaid, vaid kogu restoranide-kohvikute "majandusala"," nendib peakokk.

Eelmisel nädalal kirjutasime restoranimaailma raputanud uudisest, et New Yorgis 13 restorani ja kohvikut pidav Union Square Hospitality Group kaotab ära jootraha süsteemi ning lisab kõikidele arvetele läbi toiduhinna tõusu juurde nii öelda "lahkusmaksu".

Revolutsiooniline lahendus jootraha kaotamise näol on tegelikult üsna lihtne. Kaob ära igasugune jootraha küsimine ja selle andmise kohustus, menüü hinnad kallinevad 21-25 protsenti, tänu millele kasvavad kõikide töötajate palgad.

"Minu arust on see The Moderni jootraha kaotamine lihtsalt PR-trikk suurele kontsernile. Kuna kuskil pole ära toodud kui palju teenindajatel ja kokkadel palka reaalselt tõsteti, siis ma ei arva sellest midagi. Eestis on see asi paljuski teistmoodi, sest jootraha andmine meie riigis on siiski vabatahtlik, erinevalt USAst," mainib Toomits.

Milline on aga olnud peakokk Toomitsa suurim tipp ehk jootraha?

"Isiklikult teenisin jootrahana suurima summa, siis kui sai teenindatud ja söödetud absoluutkaalu profipoksi maailmameistrit. Kui õieti mäletan siis summa oli vist 9000-10000 krooni jootrahana, mis läks kogu restoranimeeskonna vahel jagamisele. Igale jagus siis vist tuhande krooni jagu," räägib peakokk.