“Parim enne” ja “Kõlblik kuni” on müüdavate toiduainete ja toitude säilimisaja orientiirid ning need lähevad kõnepruugis sageli segamini. Kui päris täpselt ei tea, kumba oleks õige kasutada, siis meenuta üht vimkaga ütlemist — kõvasti üle keskea partnerikandidaatide kohta öeldakse, et tema “parim enne” on möödas. Sedasi saad tuua elulise paralleeli: inimene vananeb pikkamisi ja “parim enne” kasutatakse ka pikema säilimisajaga toitude puhul.

Märget „Kõlblik kuni” ehk tarvitamise tähtpäeva kasutatakse kiiresti riknevatel toitudel. Pärast tarvitamise tähtpäeva ei tohi seda toodet enam tarbijale üle anda ega tarbida. „Kõlblik kuni“ kuupäevaga on tähistatud näiteks lihatooted, salatid ja jogurtid;

Märget „Parim enne” ehk minimaalse säilimisaja tähtpäeva kasutatakse pikema säilimisajaga toitudel. See tähistab kuupäeva, milleni etteantud tingimustes (nt hoida kuivas) hoitud toode säilitab oma eeldatava kvaliteedi. Pärast märgitud kuupäeva möödumist võib toidu lõhn ja maitse hakata kaduma või tekstuur halveneda, kuid selle toidu söömine on üldjuhul teatud aja jooksul veel ohutu. „Parim enne” kuupäevaga on tähistatud näiteks leib, sai, küpsised, maiustused, maitseained, jahud, karastusjoogid, konservid.

Lisaks säilimisajale on märgitud juurde ka säilimistingimused, need on kohustuslikud:

  • „Kõlblik kuni…” toitudel (näiteks: säilitada temperatuuril +2 kuni +6 °C; hoida 0…+20 °C juures, pärast avamist külmkapis),
  • „Parim enne…” toitude puhul siis, kui nende järgimine on vajalik toidu säilimiseks esitatud säilimisaja jooksul (näiteks: võib säilitada toatemperatuuril).

Allikas: "Tervislik toitumine", 2018, Tervise Arengu Instituut

Oma Maitse