Oolong tee nimi tähendab hiina keeles Musta Draakoni Tee. Aga tegelikult pole oolong sugugi mitte must tee. Ega ka mitte roheline. Ta on pooleldi kääritatuna nende kahe vahepealne ja evib nii rohelise kui musta tee parimaid omadusi ühekorraga. Oolong tee on selge ja väga aromaatne nagu roheline tee, kuid ka sama kange ja värskendav, kui must tee. Oolongit nimetatakse ka siniseks teeks või sini-roheliseks teeks.

Oolong tee on niisiis ikka sellesama ülitervistava teepõõsa saadus, kust tulevad valge, roheline ja must tee, aga töötlusmeetod teeb temast täiesti eristuva joogi, vahendab Kafo.ee.

Oolong tee valmistamise traditsioon pärineb Hiinast ja Taiwanist, aga on tänaseks levinud üle maailma kõikidesse teekasvatuspiirkondadesse. Oolongi ajaloo kohta on hämmastavalt vähe öeldud – ju tekkis teiste vahele nii märkamatult, et puudub konkreetne aastaarv või muu tähis.

Oolongit valmistatakse kahel väga erineval meetodil – ühel juhul on tulemuseks tumedatest lahtistest teelehtedest oolong, teisel juhul rohelistest kokkupressitud teekuulikestest oolong.

Tumeda oolongi valmistamiseks närtsitatakse teelehed päikese käes ja seejärel siseruumides bambuskorvides. Nii aurustub lehtedest vesi ja oksüdeerumine algab. Teelehti segatakse ja raputatakse oksüdeerimise kiirendamiseks iga kahe tunni tagant. Kui oksüdatsiooni tase on jõudnud 70%-ni, kuumutatakse teelehti pannil 5-10 minutit ja seejärel kuivatatakse ahjus, et oksüdeerimine lõpetada. Sel moel valmistatud tume oolongi tee on kahvatu merevaigu värvusega ja tal on pehme puuviljaline iseloom, milles on tunda virsiku ja aprikoosi maitset. Sama teepuru võib tõmmise valmistamiseks kasutada mitmeid kordi, valades juba kasutatud teelehtedele uuesti 70 kraadist kuuma vett.

Rohelise oolongi valmistamine algab sarnaselt tumedaga – närtsitamise ja kuivatamisega. Kui oksüdatsioon on jõudnud 30%-ni, praetakse teelehti 5-10 minutit kuumal pannil ja seejärel kuivatatakse, et peatada edasine oksüdatsioon. Nüüd lastakse teelehtedel üks öö seista. Seejärel tehakse neist suured 9 kg kaaluvad pallid, mis pakitakse kangasse. Suur teepall surutakse tihedalt kokku, seda muljutakse ja pigistatakse. Siis pall avatakse, kokkupressitud teelehti raputatakse uuesti üksteisest lahti. Sellele järgneb otsekohe uus palliks pakkimine ja uus kokkumuljumine.

Sellist teelehetede kokkupressimist ja lahtilaotamist tehakse vähemalt 36 korda, aga vahel kuni 60 korda, kuni teelehed on muutunud väikesteks rohelisteks kokkukleepunud kuulikesteks. Lehekuulikesed kuivatatakse lõpuks ahjudes. Sel moel valmistatud oolong on heleda ja väga õrna merevaigu-roheka värvusega, rikkaliku aroomiga, milles on aimata nartsissi, hüatsindi ja liilia lõhna. Ka rohelise oolongi tõmmist saad kasutada korduvalt. Vee temperatuur ikka 70 kraadi, tõmbamise aeg minut-paar.

Oolong tee tervislikkuse nimekiri on pikk nagu teistelgi teedel: tõstab immuunsüsteemi vastupanuvõimet, korrigeerib kehakaalu, eemaldab organismist jääkaineid, ergutab seedetegevust, vähendab halba kolesterooli, lükkab edasi vananemist, ennetab südamehaigusi, värskendab ja kainestab, on toniseeriv kogu organismile.

Oolong on kogu-päeva-tee. Tema kofeiinisisaldus on väiksem kui mustal teel ja nii on oolongi joomine ka enne uinumist igati sobilik.

Oolongi kerge ja üliaromaatse olemusega sobivad hästi puuviljalised lisandid ja nii pakutakse Sulle sageli oolongit nii- või naasuguse lisamaitsega.

Musta Draakoni Tee teeb õnnelikuks. Proovi!

Oma Maitse