“Tunnen, et olen teinud aastate jooksul kõik endast oleneva, et tõsta Eesti gastronoomilisel maailmakaardil arvestatavale kohale,” sõnab Dimitri Demjanov, kes on eesti köögi arendamist pidanud oma südameasjaks kogu oma elutöö vältel.

“Kunst on õigel ajal lavalt ära minna,” märgib Demjanov ja lisab, et nüüd on aeg anda roll üle noorematele. Ise jätkab ta Bocuse d’Or Eesti akadeemias auesimehena ning töötab edasi selle nimel, et Eesti saaks selle suurejoonelise ja mõjuka võistluse korraldusõigused 2020. aastal.

Vladislav Djatšuki sõnul on Bocuse d’Or Eesti presidendi tiitliga kaasnev vastutus suur, kuid ta on valmis selle vastu võtma. “Kogemustepagasi, mille on minu mentor Dimitri Demjanov andnud, viin julgelt edasi ja võtan sihi tõsta Eesti kokakunst uuele tasemele,” ütleb Djatšuk.

“Bocuse d’Or on kokkade olümpia, kus austakse ajalugu ja traditsioone, samas näitavad kokad igal aastal just seal kõige uuemaid tehnikaid ja üldse kõike innovatiivset, mis gastronoomiamaailmas toimub,” märgib Djatšuk. Tema juhtida on järgmine kaheaastane võistlustsükkel, seejärel roteerub tiitel teiste Eestit Bocuse d’Oril esindanud tippkokkade seas.

Vladislav Djatšuk jätkab oma igapäevatööd ka restoranide Mon Repos ja Tchaikovsky peakokana ning Dimitri Demjanov restorani Gloria juhina.

Bocuse d’Or võimaldab professionaalsetel kokkadel esindada Eesti gastronoomiat rahvusvahelisel kokandusvõistlusel, mille finaal toimub iga kahe aasta tagant Prantsusmaal Lyonis. Finaali pääsemiseks tuleb edukalt läbida Eesti eelvoor ja seejärel Euroopa voor, mis järgmisena toimub 2018. aasta juunis Torinos, Itaalias ja kus Eestit esindab Pavel Gurjanov.

Bocuse d’Or, mis sai alguse 30 aastat tagasi, on prestiižseim kokakunstivõistlus maailmas. Gastronoomia vormel 1 ja kokkade olümpiaks nimetatud sündmus sündis kulinaaria grand old man Paul Bocuse’i ideest kutsuda kokku maailma parimad kokad ja panna nad publiku ees võistlema.

Eestit on võistlustel aastate jooksul esindanud Vladislav Djatšuk, Dmitri Rooz, Heidi Pinnak ja Dmitri Haljukov ning esindusmeeskonda on pikaajaliselt treeninud Emmanuel Wille.

Dimitri Demjanov