Vähemalt 2018. aastaks on lootust, et Tallinna tekivad ka esimesed nn tänavatoiduplatsid ehk kohad, kus mitu tänavatoiduautot saavad kindlal alal linna tuiksoontel igapäevaselt oma toitu pakkuda. Nii nagu see on enamikus Euroopa suurlinnades.

Usutavasti saab Tallinna tänavatoidufestival olema ka tulevikus jätkuvalt Eestis tänavatoidu valdkonna lipulaev ja trendiseadja. See on suuremate suveürituste ja tänavatoiduhooaja avaüritus, kus nn vanad kalad tulevad välja uute menüüdega, uued toiduautod teevad esmaesitlusi.

2017. aasta festivalilt on oodata eeldatavasti veel rohkem välismaiseid toitlustajaid ning festivali fookuses on ka Soome toit ja toitlustajad. Nimelt tähistame koos soomlaste ja nende köögi hõrgutistega Soome 100 aasta juubelit.

UUS TÄNAVATOIDU SUPERSTAAR: Head lugejad, palun andke oma hääl ja valige üks Maitsed.ee lugeja Tänavatoidufestivalile!

Kuhu lähed, Eesti tänavatoit?

Mõned viimased aastad on arendanud kohaliku tänavagurmee tasemele, kus seda saab kutsuda kohaliku gastronoomia uueks suunaks. Paljudesse ratastega masinatesse on köögi kaadervärgid sisse ehitatud, toimuvad tänavatoidule pühendatud kogunemised ja isegi tuntud peakokad on leidnud tee tänavatoiduni. Kuhu aga edasi? Uurisime seda kolmelt tänavagurmee eksperdilt.

Tallinna tänavatoidufestivali korraldaja Raimo Matvere hinnangul areneb üldiselt turg ja tänavatoit jõudsalt – pakkujaid tuleb järjest juurde ning igal hooajal on lisandunud hulganisti uusi toiduautosid.

„Hea meel on, et tervislike ja taimsete toitude pakkujaid on 2016. aastal juurde tulnud ning osa neist pakuvad suurepäraseid maitseid. Ka tänavatoidule pühendatud üritusi on järjest lisandunud ning võiks öelda, et sel aastal muutus see täiesti tavaliseks – tänavatoidualad olid paljudel üritustel, osturallil ja toiduautod pakkusid sööki isegi presidendi vastuvõtul. Eelmise aasta vabariigi aastapäeval oli kokkade seas näiteks Hungry Karli kokk, 20. augusti vastuvõtul olid presidendilossi aias toiduautod reas. Tundub, et tänavatoit on leidnud positsiooni, et jääda ja Eestis edasi areneda,” mainib Matvere.

Murekoht selle arengu juures on ehk, et burger on ikka valitsev toit tänaval. Samamoodi on jätkuvalt väga ohtralt ringi liikumas lihtsama kebabi pakkujaid. Hea on jällegi tõdeda, et taimetoidu fookus on Eesti tänavatoidus kasvanud ja igal tunnustatud tänavatoitlustajal on üldiselt vähemalt üks vegetaarne roog valikus.

„See on isegi natuke murekohaks muutunud, et burger on turul endiselt niivõrd valitsevas seisus. Isegi toitlustajad ise on aeg-ajalt neljasilmavestlustel n-ö moka otsast maininud, et natuke hakkab burgerihullus ära tüütama. Samas on see rahva lemmik ja äriliselt on kahtlemata oluline neid pakkuda. See suvi oli kindlasti taimse tänavatoidu esilekerkimise aeg,” mainib Matvere.

2017. aastal kasvab ilmselt taimetoidu fookusega tänavatoidu pakkujate hulk veelgi ja kvaliteet paraneb. Burgerid ei kao kuhugi, aga tahaks küll väga-väga, et sinna tekiks kõrvale midagi uudset, põnevat.

Tänavagurmeerestoranide Uulits ühe asutaja Mario Pärna sõnul on tänavatoit Eestis arenenud viimase kahe-kolme aasta jooksul, mil nad on Uulitsaga pildis olnud, meeletu kiirusega.

„Võiks öelda, et see on tänavatoidubuum. Kindlasti loodame, et sellel ei ole sellist lõppu nagu buumiajastutel üldiselt. Selle ärahoidmiseks panustame tänavatoitu Uulitsa käekirja kaudu ning püüame uusi ja põnevaid maitseid inimesteni tuua. Oleme kindlasti rahul, et Eesti inimesed on hakanud hindama tänavatoitu ja seda kultuuri üldisemalt,” mainib Pärna.

Toiduauto Roheline Rakett peakoka Oliver Risti sõnul ei pea ilmselt keegi praegustest toiduautode pidajatest toiduplatsi burgerit otseseks konkurendiks.

„Et aga justnimelt selline tänavagastronoomia saaks areneda, peaks seal ka raamistik pisut selgemaks muutuma, et saaks festivalilt tänavale jõuda. Muidu jääb tänavatoit ilmselt põhiosas siiski kevadsuviseks projektiäriks, kuhu siseneb ja lahkub uusi tegijaid. Küllap suureneb ka osa tegijate omavaheline koostöö, kuivõrd üksi on regulatsioonide puududes raske toimetada,” lisab Risti.

Eesti tänavatoidu uus superstaar

Kuu aega tagasi kuulutas Maitsed.ee välja võistluse, millega seoses otsisime Eestile uut tänavatoidu superstaari. 10. maiks palusime oma lugejatel esitada kandideerimiseks mõni kordi läbi proovitud retsept, mida tänaval hea valmistada ja müüa oleks. Konkursi võitjale pakkusime oma müügikohta juunikuisel Tallinna tänavatoidufestivalil. Saime huvilistelt palju retsepte, mille alusel valisid lugejad ligi pooletuhande häälega võitjaks Eesti-Gruusia ühistööks olevad suluguni-tainagrillvardad.

„Alguses mõtlesin osaleda hatšapuri retseptiga, aga leidsin Maitsed.ee lehelt mitu klassikalist Gruusia hatšapuri retsepti ja otsustasin, et tahan saata midagi sellist, mida kuskil veel pole. Lihtsustasime hatšapuri retsepti grillvardal valmistatava hatšapuri peale ning proovisime ka tomati ja maitseainetega. Leiame, et seda retsepti on lihtne ja lõbus järgida. Toit maitseb hästi ning näeb huvitav välja,” selgitab retseptilooja Jana.

Tallinna tänavatoidufestivalil on grillvarda otsas hatšapurid juba saadaval. Olge kohal!

NB! Maitsed.ee on koos Eesti uue tänavatoidu superstaariga Tallinna tänavatoidufestivalil väljas suure letiga, kus pakutakse kahe päeva jooksul heale ajakirjandusele lisaks grillil tehtud tainas suluguni juustu. Ootame teid kõiki 10.–11. juunil Telliskivi loomelinnakusse tänavagurmeed nautima.